Tujina

Iran početveril proizvodnjo nizko obogatenega urana

Teheran, 20. 05. 2019 21.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iran je zaradi vse večjih napetosti z ZDA početveril proizvodnjo nizko obogatenega urana. Kot je še dejal tiskovni predstavnik iranske organizacije za jedrsko energijo, bo Iran neskončno bogatil uran, če iranski jedrski sporazum ne bo spoštovan do začetka julija in bodo ameriške sankcije še naprej blokirale svetovno trgovino.

V skladu s sporazumom iz leta 2015 je Teheran lahko v državi obdržal le 300 kilogramov do 3,67 odstotno obogatenega urana. Ostalega je moral prodati ali poslati v tujino.

Kot danes poroča iranska tiskovna agencija ISNA, bo Iran, če ne bo napredka do začetka junija, v štirih dneh začel proizvajati 20-odstotno obogateni uran.

Teheran je nedavno sporočil, da je prenehal spoštovati nekatera določila iz jedrskega sporazuma, potem ko so ZDA maja lani izstopile iz dogovora in začele ponovno uvajati sankcije proti islamski republiki.

Petim sopodpisnicam sporazuma je Teheran dal 60 dni časa, da začnejo izvajati svoje zaveze, predvsem na naftnem in bančnem področju. Po ponovni uvedbi ameriških sankcij proti Iranu so namreč delovale v skladu z njimi, kljub obljubam, da ne bodo. Če zavez ne bodo začele spoštovati v določenem roku, bi lahko Iran nehal spoštovati še druge omejitve iz sporazuma. Evropske podpisnice Francija, Velika Britanija in Nemčija so ta ultimat zavrnile.

Tudi sicer se napetosti med Washingtonom in Teheranom še dodatno zaostrujejo. ZDA v zadnjem času stopnjujejo pritisk na Iran tudi z obtožbami, da načrtuje napade v regiji. Ameriški predsednik Donald Trump pa je v nedeljo popoldne po raketnem napadu v Bagdadu zagrozil Iranu z uničenjem in mu zabičal, naj več nikoli ne grozi ZDA.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?umbola
23. 05. 2019 20.13
Pa ka kar naprej laja Trap. Noben si nobenga ne upa namukat ker bi pol usi začel in adijo čista atmosfera.
Klotilda H
22. 05. 2019 07.58
+2
PO NAPOVEDIH STROKOVNJAKOV, BO IMEL IRAN KOMPLETNO JEDRSKO OBOROŽITEV. RAZLIKA Z ZDA: amerika z jedrskim orožjem lahko 200 do 300 krat zravna iran z zemljo, iran pa bo s svojim arzenalom lahko izravnal z zemljo ZDA le enkrat do dvakrat. RAZLIKA?
Ciymbalta
21. 05. 2019 20.04
-2
Jaz držim za IRAN
Kimberley Echo
21. 05. 2019 20.53
-2
Jaz tudi, ampak vojne ne bo. Američani napadajo samo takšne, ki se ne morejo braniti. Poleg tega, da je taka vojna izjemno draga, bi le ta resno zamajala svetovno ekonomijo in spravila večino držav v recesijo. Morda si svet ne bi opomogel desetletje. Edina svetla točka bi bila dokončni propad imperija, ki misli, da je svetovni policaj.
Krajnc22
21. 05. 2019 19.11
-1
Bravo trump! Clovek ki rece bobu bob in stoji za svojimi obljubami..iran pa izkorisca evropske izdajalce kot so nasi ki so jim prsli denar..torej nasi lrvi rdeci partizani
Apostol1
21. 05. 2019 09.21
+1
Trump in Amerika pravijo ,da je pravica do orožja sveta in če je za njih sveta ,potem je tudi za ostali svet ,torej za ravnovesje v tem delu sveta naj Iran kar ima atomsko bombo , je enako nevaren z bombo kot Amerika ,Rusija ,Pakistan ,Indija in Kitajska , sicer se da še naštevat ,samo kot kaže je to edini recept za zaustavitev ameriškega pohlepa.