Tujina

Iran: Predlog o evropski pomorski misiji v Perzijskem zalivu bo povečal napetosti

Teheran / London / Dunaj, 28. 07. 2019 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
25

Predlog Velike Britanije, da bi oblikovali evropsko pomorsko zaščitno misijo, ki bi tovornim ladjam zagotovila varno plovbo skozi Hormuško ožino v Perzijskem zalivu, je Iran označil kot 'izzivalnega'. Po njihovem mnenju bi morale varnost tam zagotavljati države v regiji. Na Dunaju pa so medtem potekali tudi pogovori predstavnikov držav podpisnic mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu.

"Slišali smo, da nameravajo poslati evropsko mornarico v Perzijski zaliv, kar seveda nosi sovražno sporočilo, je izzivalno in bo povečalo napetosti," je dejal govorec iranske vlade Ali Rabiej. Ponovil je tudi, da Iran verjame, da bi varnost v Perzijskem zalivu morale zagotavljati države v regiji.

Enako stališče je že v soboto na pogovorih z omanskim zunanjim ministrom Jusufom bin Alavijem, čigar država skuša posredovati med Teheranom in Zahodom, predstavil sekretar iranskega vrhovnega varnostnega sveta, kontraadmiral Ali Šamhani.

V Perzijski zaliv je že prispel britanski rušilec Duncan.
V Perzijski zaliv je že prispel britanski rušilec Duncan. FOTO: AP

London je v ponedeljek sporočil, da si prizadeva oblikovati pomorsko zaščitno misijo pod vodstvom Evrope, s katero bi tovornim ladjam zagotovili varno plovbo v Perzijskem zalivu.

Britanski predlog o večnacionalni pomorski koaliciji, ki ne bi vključevala ZDA, je med evropskimi zaveznicami naletel na mlačen odziv. Francija je v četrtek sporočila, da ne želi v Perzijski zaliv poslati dodatnih vojaških zmogljivosti, da pa je pripravljena deliti informacije in usklajevati svoje že obstoječe zmogljivosti v zalivu.

Iran je v Hormuški ožini julija ustavil tanker Stena Impero, kar je še dodatno zaostrilo napetosti.
Iran je v Hormuški ožini julija ustavil tanker Stena Impero, kar je še dodatno zaostrilo napetosti. FOTO: AP

V Perzijski zaliv je danes medtem prispela druga britanska vojaška ladja. Gre za rušilec Duncan, ki se bo pridružil fregati Montrose. Obe ladji naj bi skrbeli za zaščito tankerjev in drugih ladij, ki pljujejo skozi Hormuško ožino.

"Svoboda plovbe skozi Hormuško ožino je življenjskega pomena ne samo za Združeno kraljestvo, ampak tudi za naše mednarodne partnerje in zaveznike," je ob tem izjavil britanski obrambni minister Ben Wallace.

Iran podpisnice jedrskega sporazuma opozoril, naj ne ovirajo izvoza nafte

Na Dunaju pa so danes potekali tudi pogovori predstavnikov držav podpisnic mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu s ciljem rešiti sporazum, potem ko so od njega odstopile ZDA. Iran je na srečanju evropske države opozoril, naj ne skušajo ovirati izvoza nafte, saj bi to ogrozilo prizadevanja za rešitev jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Na Dunaju so se tako srečali predstavniki Francije, Velike Britanije, Nemčije, Rusije in Kitajske, ki so zavezane rešitvi mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom, potem ko so ZDA lani odstopile od sporazuma in proti Teheranu znova uvedle sankcije.

Namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Aragči je vzdušje na srečanju označil kot konstruktivno, pogovore pa kot dobre, čeprav niso uspeli razrešiti vsega. Teheran ocenjuje, da so podpisnice sporazuma le-temu zavezane, je dejal.

Aragči je pojasnil, da so na pogovorih načeli tudi vprašanje iranskega izvoza nafte, vključno s poskusi ZDA, da to preprečijo.

Za Iran je zelo pomembno, da lahko še naprej izvaža nafto, kar predstavlja največjo pridobitev pred štirimi leti podpisanega sporazuma. Teheran je zato na srečanju opozoril evropske države, naj mu tega ne skušajo preprečiti.

"Glede na to, da je Iran upravičen do izvoza nafte v skladu s sporazumom, je vsakršna ovira v povezavi z izvozom iranske nafte v nasprotju s sporazumom," je dejal Aragči po pogovorih, ki so potekali na ravni političnih direktorjev in namestnikov zunanjih ministrov.

London in Teheran sta se sredi napetosti okoli iranskega jedrskega sporazuma dvostransko sporekla zaradi zaseženih tankerjev. Najprej je Velika Britanija 4. julija v Gibraltarju ustavila iranski supertanker Grace 1, in sicer z utemeljitvijo, da je zaradi prevažanje nafte v Sirijo kršil sankcije EU. Iran je nato dva tedna kasneje v Hormuški ožini ustavil tanker Stena Impero, ki je plul pod britansko zastavo, ker naj bi kršil pomorska pravila v Perzijskem zalivu.

Aragči je ob tem opozoril, da Teheran britanski zaseg iranskega tankerja z nafto Grace 1 v začetku julija v bližini Gibraltarja obravnava kot kršenje jedrskega sporazuma.

Po besedah namestnika ruskega zunanjega ministra Sergeja Rjabkova strani niso dosegle soglasja glede vprašanja zaseženega iranskega tankerja. "Vprašanje zaseženega tankerja z iransko nafto je bil deležen žgoče, rekel bi bojevite razprave," je pogovore opisal Rjabkov.

Vodja kitajske delegacije Fu Cong je dejal, da so današnji pogovori potekali v zelo dobrem in profesionalnem vzdušju, da pa je bilo med udeleženci čutiti nekaj napetosti.

Po Aragčijevih besedah so na današnjem srečanju soglašali, da bodo v kratkem organizirali srečanje zunanjih ministrov držav podpisnic sporazuma. Datuma srečanja še niso določili, je dejal in dodal, da je potrebnega več časa in priprav, da bi zagotovili uspeh srečanja.

Aragči je priznal, da finančni mehanizem Instex, ki so ga v prizadevanjih za rešitev sporazuma vzpostavile Nemčija, Francija in Velika Britanija, da bi zagotovile nadaljnje trgovanje evropskih podjetij z Iranom kljub ameriškim sankcijam proti državi, "še ne deluje, je pa v sklepni fazi".

Iran je 8. maja letos razkril stopenjski načrt, v skladu s katerim se namerava tudi sam umakniti iz delov jedrskega sporazuma, potem ko so to lani storile ZDA in ponovno uvedle sankcije.

Peterica je zato Iran danes pozvala, naj se vzdrži nadaljnjih korakov pri zniževanju svojih zavez glede bogatenja urana, kot jih opredeljuje sporazum o iranskem jedrskem programu.

Iran je doslej že izvedel ukrepe, s katerimi je delno odstopil od jedrskega sporazuma, in sicer je obogatil uran nad zgornjo dovoljeno mejo 3,67 odstotka. Ob tem je napovedal, da bo kmalu izvedel tretjo fazo odstopa od sporazuma, če preostale podpisnice ne bodo našle načina, kako se upreti ameriškim sankcijam proti Teheranu. V okviru tretje faze bi Iran ponovno zagnal reaktorje s težko vodo, da bi lahko proizvajali plutonij.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justiceiscoming81
29. 07. 2019 10.19
+4
Lepa tarča za iranske rakete zemlja-morje... Se bodo lahko šli igrat igro ladijce potapljat
Ciymbalta
28. 07. 2019 21.31
+2
Dobro da obstaja kemično ter jedrsko orožje, če to nebi obstajalo bi že bila tretja svetovna vojna. ZDA so Japonsko premagali z atomsko bombo. Dobro da Iran ima dobro orožje, sedaj če ZDA napade z Atomsko bombo Iran ,dobijo ZDA duplo kontra. Japonci niso mogli dat kontra ker niso imeli bombe. Danes je drugače kar ti Američani dobro vejo.
Zmaga Ukrajini ...
28. 07. 2019 20.39
+10
"Svoboda plovbe skozi Hormuško ožino je življenjskega pomena ne samo za Združeno kraljestvo, ampak tudi za naše mednarodne partnerje in zaveznike," je izjavil britanski obrambni minister Ben Wallace. Lepo, da se je spomnil tudi preostale EU. Škoda je le, ker se tega ni spomnil prej, preden so Briti zasegli iransko Grace 1 v Gibraltarju. Zdaj naj kar lepo sami pojedo, kar so zakuhali.
KAPIBARA
29. 07. 2019 09.54
+2
Zmaga Ukrajini ...
29. 07. 2019 13.16
+4
ja,... saj to je najbolj žalostno. Upam, da se EU ne bo pustila prepričat trapastim Britom.
FAUSTOS1
28. 07. 2019 19.53
-12
iran je opretnja svetovnemu miru,saj financira in zalaga z orožjem večino terorističnih skupin.prav tako ne priznava izraela in javno objavlja ,da ga bo izbrisal z zemlje,tako da ima izrazel vso pravico ,da se ubrani,
Zmaga Ukrajini ...
28. 07. 2019 20.45
+10
"Opretnja"? Če s tem misliš "nevarnost" za svetovni mir, bi bilo dobro, da bi se morebiti spomnil kdo je začel z izzivanjem in kje. Iran je jasno pomemben akter v svoji regiji in kot vsaka država ima tudi Iran svoje interese. Glede tega ni prav nič drugačen od Saudske Arabije, Izraela, Katarja, Turčije in ZDA. Izrael se upravičeno čuti ogroženega, po drugi strani pa je tudi Iran kar naprej napadan. In Iran ni nikdar svojih interesov uveljavljal izven svoje regije, za razliko od ZDA, Britov, itd. Na silo pač ne bo šlo. In to je treba pomisliti prej, preden kdo začne "prekomerno" izzivati.
FolkloraS
28. 07. 2019 18.02
+19
Pojdite že iz EU, in nehajte z zdrahami!
nexus4321
28. 07. 2019 17.40
+4
American naj delajo sancije eu kitajci in rusi naj sodelujejo z iranci in wala ni problemov
nexus4321
28. 07. 2019 17.39
+6
Saj dokler niso zasegli iranske ladje je bilo vse kul.naj spustijo iransko ladjo iranci bojo anglesko in stvar resena
korintos23
28. 07. 2019 17.20
-2
Angleži bi Irance z vojaštvom, EU bo pa njih z njihovim Brexitom tudi fajn pošlihtala.
BUONcaffee
28. 07. 2019 17.01
+2
In kaj lahko ponudimo mi, Triglav????
korintos23
28. 07. 2019 17.19
+4
Kaj nas briga kaj se dogaja v Iranskem morju?
JApajaDAja
28. 07. 2019 16.31
+7
kot, da bivši zakonec odloča kako bo živela njegova bivša žena! to ni več angleški humor, to je tragedija!
KladivoSi
28. 07. 2019 15.46
+21
Kuhajo zaroto zaradi lastnih interesov. Hvala lepa, podpiram Iran in ne vtikanje v področje, tujih voda. Niti britanci nimajo pravice se vmešavat v teritorialne vode Irana, če jim kaj ne paše pa naj ne uporabljajo Perijskega zaliva. Naj ga obvozijo,..
JApajaDAja
28. 07. 2019 16.28
+3
briti naj raje poskrbijo zase, ker bodo po brexitu imeli preveč težav na domačem terenu!pa naj imajo, saj več ne bodo "naši!
mertseger
28. 07. 2019 15.45
+23
Kaj ko bi Iranska vojska zagotavljala varnost v preliv med Anglijo in Francijo. Verjetno Angleži ne bi imeli nič proti...
TracerX
28. 07. 2019 15.27
+31
Kako lahko jim je predlagati skupno intervencijo na nivoju EU? Bil sem pod vtisom, da bi jo morali že zapustiti.
bikoborec69
28. 07. 2019 15.26
+18
naj se ti sasi obrnejo kar na jenkije
TOX6
28. 07. 2019 15.26
+13
Korel sporoča, da SLO rusko zarjavelo železje imenovano triglav, bi v ožino lahko priveslalo v roku 14 dni. Edina oborožitev, konzerve sidro , strah in trepet vsakega ladjevja ki bi se postavilo nasproti!!!
Helix Nebula
28. 07. 2019 15.18
+33
UK gre iz EU... UK sovraži idejo EU vojske... Naj sami kontrolirajo Iran, brez EU pomoči. Če znajo blebetat in žalit vse kar je Evropskega, potem naj sami plačajo misijo proti Iranu
acco98
28. 07. 2019 14.53
-11
Z drugimi besedami.. z akcijo in sodelovanjem, da bo mednarodna pot in ozemlje svobodno pretočna-prevozna.... to bo povzročilo večje napetosti v Iranski politiki(najprej)*