Tujina

Iran stresel potres

Teheran, 31. 03. 2006 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zahodni del Irana je znova prizadel močan potres, v katerem je umrlo najmanj 66 ljudi, število žrtev pa še narašča.

V zadnjem času so potresi na območju Irana kar precej pogosti
V zadnjem času so potresi na območju Irana kar precej pogosti FOTO: Reuters

V noči na petek so zahodni del Irana prizadeli trije potresni sunki, najmočnejši je dosegel šesto stopnjo po Richtarjevi lestvici. Prva dva sunka tresenja tal nista bila tako silovita, s seizmološkega centra so sporočili, da sta dosegla magnitudo 4,7 oziroma 5,1 stopnje.

Epicenter potresov naj bi bil na območju gorskih naselij Borojed in Dorud na zahodu države, kakih 350 kilometrov jugozahodno od Teherana.

Po navedbah lokalnih oblasti je najbolj prizadeta provinca Lorestan na zahodu države, kjer je potres zahteval tudi številne žrtve. Doslej so našteli že najmanj 66 mrtvih, okoli 1200 je ranjenih. Število žrtev pa se utegne še povečati.

Prva humanitarna pomoč je že prišla na prizadeto območje
Prva humanitarna pomoč je že prišla na prizadeto območje FOTO: Reuters

Guverner province Lorestan Mohamed Reza Mohseni Sani je izjavil, da je okoli 330 vasi od 40 do 100 odstotkov poškodovanih, do večera pa bodo že dobili končne podatke o številu mrtvih. Državna televizija je poročala, da so na najbolj prizadeta območja že poslali reševalce.

Preživeli nujno potrebujejo zaloge hrane, odeje in zdravila, so sporočili iz iranskega notranjega ministrstva. Tudi bolnišnice so polne, zato ranjene sedaj vozijo tudi v sosednje province.

Iran leži na visokopotresnem območju, kjer večkrat prihaja do uničujočih potresov. Najhujši potres v zadnjem času je prizadel mesto Bam na jugu države decembra 2003, v katerem je umrlo 31.000 ljudi, uničeno pa je bil tudi staro mesto in trdnjava iz opek. 25. marca letos je potresni sunek z močjo 6,0 stopnje po Richterjevi lestvici sprožil plaz v hriboviti regiji Kušab, ki je pod sabo pokopal naselja in človeka, novembra lani pa je v potresu na otoku Kaš umrlo deset ljudi.

Najhujši potres je državo prizadel junija 1990, kjer je v severozahodni provinci Gilan in Zanjan umrlo 37.000 ljudi, več kot 100.000 pa je bilo ranjenih. Potres z močjo 7,7 stopnje po Richterjevi lestvici je takrat uničil več sto mest in vasi.SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.