Tujina

ZDA: Iranske napovedi so namerno dvoumne, 'da bi svet skočil'

Teheran, 08. 05. 2019 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/M.S./L.Š.
Komentarji
61

Iran je tudi uradno prenehal spoštovati del obvez iz mednarodnega jedrskega sporazuma. Ob tem je Teheran Kitajski, Rusiji, Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji, ki še spoštujejo sporazum, dal 60 dni časa, da začnejo izvajati svoje zaveze, predvsem na naftnem in bančnem področju. Če zavez ne bodo spoštovale v določenem roku, bi lahko Teheran prenehal upoštevati še druge obveze iz sporazuma. Medtem pa že dežujejo odzivi evropskih držav podpisnic sporazuma.

Iranske oblasti so davi veleposlanike petih držav, in sicer Kitajske, Nemčije, Francije, Velike Britanije in Rusije, v Iranu obvestile, da odstopajo od dela obvez iz jedrskega sporazuma iz leta 2015, potem ko so ZDA maja lani izstopile iz tega dogovora, je sporočilo iransko zunanje ministrstvo.

"Ukrepi ZDA, predvsem v zadnjem letu, a tudi pred njihovim izstopom, imajo jasen cilj, da povzročijo prekinitev izvajanja (dogovora)," je ob tem med obiskom v Moskvi povedal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Zarif je poudaril, da so po ameriškem umiku iz dogovora maja lani "s prijatelji v Rusiji in na Kitajskem ohranili zelo dobre odnose". "Druge sopodpisnice sporazuma pa niso izpolnile nobene od svojih obveznosti," je poudaril, pri čemer je mislil na Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo. "Da, podajale so lepe izjave, v praksi pa se ni zgodilo nič," je dejal.

Srečanje med ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in njegovim iranskim koelgom Mohamedom Džavadom Zarifom.
Srečanje med ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in njegovim iranskim koelgom Mohamedom Džavadom Zarifom. FOTO: AP

Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov pa je pozval k spoštovanju sporazuma. Kot je izpostavil, je treba za to, da bi rešili situacijo, druge podpisnice prepričati, da izpolnjujejo svoje obveznosti. "Pozvali jih bomo, kot smo jih že doslej, naj izvajajo vse, kar obsega sporazum in kar je potrdil Varnostni svet Združenih narodov," je povedal. 

V Kremlju pa so medtem poudarili, da je ruski predsednik Vladimir Putin svaril, da "bodo nepremišljene in arbitrarne odločitve, ki predstavljajo nespameten pritisk na Iran, vodile v neprijetne ukrepe, ki smo jim priča danes". Nepremišljene so bile po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova odločitve ZDA o ponovni uvedbi sankcij proti Iranu.

Dodal je, da Putin ostaja zavezan sporazumu in da trenutno ni alternativ zanj. Rusija bo sodelovala z evropskimi državami, da bi ohranili sporazum, je poudaril. Povedal je še, da je še prezgodaj govoriti o sankcijah.

'Teheran se ne umika iz dogovora'

Iran je pokazal potrpežljivost, vendar je zdaj ocenil, da je primerno, da preneha upoštevati določene obveze in prostovoljne ukrepe v okviru sporazuma, je dodal minister. Poudaril je, da se Teheran ne umika iz dogovora. Ima pa do danes uveljavljene odločitve pravico v skladu s sporazumom, če druge strani ne upoštevajo dogovora.

Vrhovni svet iranske nacionalne varnosti je pozneje pojasnil, da ne bodo več spoštovali omejitev o shranjevanju težke vode in obogatenega urana, kot so to počeli v skladu s sporazumom. Ta ukrep je nujen za zagotovitev pravic in vzpostavitev ravnovesja po ameriškem izstopu, so pojasnili.

Ob tem so petim državam, ki še spoštujejo sporazum, dali 60 dni časa, da začnejo izvajati svoje zaveze, predvsem na naftnem in bančnem področju. Po vnovični uvedbi ameriških sankcij proti Iranu so namreč delovale v skladu z njimi, kljub obljubam, da ne bodo. Če tega ne bodo storile v določenem roku, bi lahko Teheran prenehal upoštevati še druge obveze iz sporazuma.

Predsednik Irana Hasan Rohani ob obisku jedrske elektrarne Bušehr.
Predsednik Irana Hasan Rohani ob obisku jedrske elektrarne Bušehr. FOTO: AP

Rohani: Evropske države vidijo ZDA kot svetovnega šerifa

Iranski predsednik Hasan Rohani je ob tem poudaril, da je namen ultimata rešiti jedrski sporazum pred ameriškim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Ob tem je bil kritičen do evropskih držav, češ da ZDA vidijo kot svetovnega "šerifa", kar pa jih odvrača od tega, da bi sprejemale odločitve v svojem interesu. Če se bo to nadaljevalo, bo Iran prekinil sodelovanje z evropskimi državami na področju boja proti trgovini z drogami in migracij, je zagrozil.

Pariz ne izključuje ponovne uvedbe evropskih sankcij proti Iranu 

Francoska obrambna ministrica Florence Parly danes ni želela izključiti možnosti, da bi Evropska unija znova uvedla sankcije proti Iranu, potem ko je ta sporočil, da je prenehal spoštovati določene obveze iz iranskega jedrskega sporazuma. Kitajska je medtem vse strani pozvala k ohranitvi sporazuma.

Francoska obrambna ministrica Florence Parly je sporočila, da Pariz ne izključuje ponovne uvedbe evropskih sankcij proti Iranu.
Francoska obrambna ministrica Florence Parly je sporočila, da Pariz ne izključuje ponovne uvedbe evropskih sankcij proti Iranu. FOTO: AP

"Če ne bodo spoštovali teh zavez, se bo postavilo tudi to vprašanje (o ponovni uvedbi sankcij)," je za francosko televizijo BFMTV povedala Parlyjeva, pri čemer ni neposredno omenila današnjih izjav Teherana. Pojasnila je, da so sankcije ena od možnosti, ki jih preučujejo.

Iz urada britanske premierke Therese May pa so sporočili, da "so izjemno zaskrbljeni zaradi te napovedi". "Ta dogovor je ključen sporazum, zaradi katerega je svet varnejši, in zagotovili bomo, da bo veljal, dokler bo Iranspoštoval zaveze," so poudarili. Dodali so, da se o nadaljnjih korakih posvetujejo s partnerji, predvsem Nemčijo in Francijo.

Na britanskem zunanjem ministrstvu so pojasnili, da trenutno ne razpravljajo o ponovni uvedbi sankcij. "Če bo Iran nehal izpolnjevati svoje zaveze, bodo zagotovo posledice," so dodali.

Nemčija: Od Irana pričakujemo izpolnjevanje sporazuma v celoti

Nemčija se prav tako zavzema za ohranitev sporazuma. "Mi kot Evropejci, kot Nemci bomo odigrali svojo vlogo in tudi od Irana pričakujemo izpolnjevanje v celoti," je povedal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert.

Kitajska je medtem vse strani pozvala k ohranitvi sporazuma. "Ohranitev in izvajanje sporazume je odgovornost vseh strani," je povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang. "Vse strani pozivamo k zadržanosti, okrepitvi dialoga in izogibanju napetostim," je poudaril.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes zatrdil, da Iranu ne bo dovolil, da bi proizvedel jedrsko orožje. "Davi sem na poti slišal, da namerava Iran nadaljevati svoj jedrski program," je Netanjahu dejal na slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve vojn. "Iranu ne bomo dovolili, da bi pridobil jedrsko orožje," je poudaril.

ZDA: Bomo videli, kaj bodo storili

Na današnje sporočilo Irana, da bodo prenehali izpolnjevati del jedrskega sporazuma, pa se je odzval tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo. "Bomo videli, kaj bodo storili. ZDA bodo to spremljale in potem bomo, ko bomo, naredili dobre odločitve," je dejal Pompeo.

Izrazil je tudi prepričanje, da bodo evropske države skupaj našle pot, "da Iran ne bo prišel do jedrskega orožja". Pompeo je izpostavil tudi sistem Instex, trgovalni mehanizem, ki so ga v začetku leta zagnale Velika Britanija, Francija in Nemčija, da bi evropska podjetja lahko še vedno trgovala z Iranom in ne bi pa bila deležna ameriških sankcij.

ZDA so namreč po enostranski odpovedi od mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom maja lani znova uvedle tudi lastne sankcije proti islamski republiki, s prekinitvijo sodelovanja z ameriškimi podjetji pa so zagrozile tudi vsem drugim podjetjem, ki bi še naprej sodelovala z Iranom.

Kot je v Londonu dejal Pompeo, so se ZDA o sistemu Instex pogovarjale z Veliko Britanijo, Nemčijo in Francijo. Pojasnil je, da ZDA ne bi nasprotovale nadaljevanju trgovanja z Iranom na področju zagotavljanja humanitarne pomoči in z drugimi specifičnimi proizvodi.

"Dokler se neko vozilo uporablja samo za omejen namen, za tistega, ki ni del sankcij, potem to seveda ni vprašljivo. Ko pa gredo transakcije preko tega (...) bomo ocenili in preučili in če bo to primerno, bodo sankcije za tiste, ki bodo sodelovali pri tovrstnih transakcijah," je še dejal ameriški državni sekretar.

Mednarodni sporazum sklenjen leta 2015

Mednarodni jedrski sporazum je bil sklenjen julija 2015. Iran je z njim privolil v omejitve svojega jedrskega programa in na strog nadzor, s čimer naj bi mu preprečili uporabo urana ali plutonija za razvoj jedrskega orožja. V skladu z dogovorom, ki so ga z Iranom sklenile ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Francija, Rusija in Kitajska, je mednarodna skupnost ukinila gospodarske sankcije proti Iranu.

Mednarodni jedrski sporazum je bil sklenjen julija 2015.
Mednarodni jedrski sporazum je bil sklenjen julija 2015. FOTO: AP

Po navedbah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je Iran od januarja 2016 spoštoval sporazum in ni kršil nobenih določil sporazuma. ZDA so kljub temu maja lani enostransko izstopile iz tega mednarodnega sporazuma, ker da je slab.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
08. 05. 2019 19.53
+6
Rusi bodo raztural vse te!
CIGU MIGU
08. 05. 2019 17.31
+5
včasih smo iz juge vozili jogi modrace v teheran,le tovornjaki so bili zelo težki
Zmaga Ukrajini ..
08. 05. 2019 16.37
+17
Zgodovina bo pokazala, da Trump zaseda najvišje mesto najslabšega predsednika ZDA. Kako bo pa z odpravljanjem škodljivih posledic njegove politike, pa verjetno še bog ne ve.
DedekLakai
08. 05. 2019 16.31
+28
Čak, hillbillyi odstopijo od sporazuma, Iran potrpežljivo čaka, Evropa veliko govori kako bodo rešli dogovor a ne naredi nič, ker se boji hillbillyev. Potem pa Iran po enem letu reče, dost mam in odstopi od del dogovora in evropejci na noge in začnejo jokat z sankcijami, ker Iran odstopa od dogovora zaradi evropske strahopetnosti in nesposobnosti... ok sounds legit.
foxterier
08. 05. 2019 15.58
+32
Francozi pravijo da bodo spet razmislili o uvedbi sankcij? Ja, kaj pa so Francoske multinacionalke delale do sedaj? Upoštevale so Ameriške sankcije - skratka niso trgovale z Iranom in "de facto" že imele uvedene sankcije proti Iranu. Sveto sprenevedanje ....... Da ne govorimo o Izraelu ....... vse kaže da bo mir tam doli šele, ko bodo imele tudi Izraelske sosede jedrsko orožje
RibicTine
08. 05. 2019 14.24
-45
Iran je grožnja svetovnemu miru in največji sponzor slovenskih levih strank!!!
komarec
08. 05. 2019 14.30
+44
A si ti slabo spal? Koga je že napadu? Ameri cel kup malih držav, ki se ne morejo branit so zbombardirali, če je bila le nafta v igri.
Anti SdS
08. 05. 2019 15.19
+28
Točno tako Tine (spet nov nick), ker je Iran poslal letalonosilko proti Ameriki ne obratno. Mimogrede prosim za dokaz o trditvi financiranja levih stran s strani Irana. Hvala.
komarec
08. 05. 2019 14.06
+26
A se benjotu tresejo hlače? Privoščim Iranu razvoj dobrega jedrskega orožja, ker samo tako bo ohranjen mir.
Justiceiscoming81
08. 05. 2019 13.52
+28
Zakaj bi se moral držati dogovora, če so amerosi odsopili iz dogovora... Izraelci so pa vsi presrani... oziroma bolj Netanjahu in njegovi pajdaši...
acco98
08. 05. 2019 13.52
-8
V glavnem :Iran morske ožine ne bo mogel zapreti, ker bo ameriško mornarica tam na stand-by...pridelavo jedrske snovi pa bodo zalaufali na veliko in se odmaknili od pogodbe. In čakali, ka bo naslednja poteza zda.
tron3
08. 05. 2019 13.00
+19
Čim zastopm Irance, sej imajo Ruse, pa Kitajce za sabo, tako, da bo velik dretja na Zahodu in nč od tega, na sankcije so pa že itak navajen, torej ne bo nč novga.
samuray1
08. 05. 2019 13.10
+15
Iranci nimajo ne Rusov ne Kitajcev za sabo ker nobenemu ni v interesu Iranski jedrski razvoj v vojaške namene. Da bi Rusi in Kitajci začel pritiskat na Iran bodo ZDA morale kot prvo prenehat izvajat zločinsko politiko in vojne zločine po svetu.
NPC24ur
08. 05. 2019 12.36
+37
Kot sem ze 1x napisal. Jedersko orozje je najboljsa mirovna pogodba. Ameri in Izraelci stegujejo lovke kje se da. Edini nacin, da jih zaustavis, je jedersko orozje, ker potem nihce nimam jajca, da bi drezal v osje gnezdo!
Grunf TNT
08. 05. 2019 12.33
+41
Demokracija po Ameriško. Daj nam nafto pa boš lahko životaril. Ne nam dati nafte pa boš lačen zaradi naših sankcij. Velja za Venezuelo,Iran,Irak,ZAE,Sirijo............
JE-BI-GA
08. 05. 2019 20.26
+5
Grunf TNT
08. 05. 2019 12.30
+38
Mislim da je prišel čas da nekdo umazanim jenkijem pokaže zobe.
komarec
08. 05. 2019 12.06
+60
Če jih ne spoštujejo ZDA in Izrael, za kaj bi moral Iran?
Devilz Pff
08. 05. 2019 11.52
+35
Iran ima toliko nafte kot vse ostale države skupaj a je ne sme prodajati ker ZDA kupcem postavljajo ultimate. Načrt je napasti Iran s strani Izraela in ZDA in slednji naredili bojo vse da bo do te vojne prišlo.
tron3
08. 05. 2019 13.04
+26
Ne bojo napadl Iran, ker je drugo največjo Iransko naftno družbo kupila Kitajska, ki je prav zaradi zavarovanja svoje investicije napotila nekaj ladij v Hormuško ožino. Torej spet bomo gladal napenjanje mišic s strani Gringosov, vendar se ne bo nč zgodilo, ker si pač ne upajo.
Krajnc22
08. 05. 2019 11.32
-52
Ko iran pade bo kar nekaj teroristicnih celic ostalo brez financ 😂😎
DeBill
08. 05. 2019 11.43
+32
ne verjamem, dokazano so financirane iz one strani atlantika. od osame do obame, bi se reklo.
Devilz Pff
08. 05. 2019 11.50
+10
ANDERTALC
08. 05. 2019 14.22
+15
Evropa bo pa spravila begunce iz Irana?!!! Na to nisi pomislu PlayStation generacija. A misliš, da bo begunce sprejel Izrael ali Trump Amerika???? Zaustavite preden bo prepozno ne rabimo novih beguncev!!!!!
snjur
08. 05. 2019 15.10
+4
Ja na zalost s strani zahoda, sovraznik je vedno doma, seveda je treba prikazat da je drugje, a v ameriki se je se vedno izkazalo da je blo zrezirano na domacih tleh, da se prestrasi vecino in da psiholosko odobri napad, ko imas vecino na svoji strani je vse skup lazje. S porocanjem po tvjih je to danes enostavno predstavit sliko kakrsno si nekdo zeli, ker vecina to verjame, ne podvomi da to ni resnica
26277
08. 05. 2019 11.04
+5
A, so se vam odprla obzorja, na 15 ur?
26277
08. 05. 2019 11.05
-1
Krajnc22
08. 05. 2019 10.20
-57
Israel sam spravi iran na kolena..
grumf
08. 05. 2019 10.25
+38
lahko. Samo bo pa kar nekaj Izrelcev mrtvih ob tem. Podobno velja za J. Korejo.
SFRJJNA
08. 05. 2019 11.38
+19
Malo se zbudi ti in vsi ostali. PERZIJA ni nikdar nikor napadla, vedno pa se je obranila in kot takšna je danes upanje, da se židi še bolj ne razširijo. Konflikt z iranom lahko povzroči 3. svetovno vojno množičnih razsežnosti. Izraelci se z svojim obrambnim ščitom ne morejo obraniti od doma narejeni raket iz zasedenih ozemlj!!!
DeBill
08. 05. 2019 11.44
+15
nisem prepričan da veš kaj govoriš. izrahell ma lahko res super oborožitev, ampak iran ima še boljšo, rusko.
DeBill
08. 05. 2019 11.44
+12
pa še 80 mio prebivalcev, od tega pol mlajših od 30 let.
ANDERTALC
08. 05. 2019 14.23
+3
Evropa bo pa spravila begunce iz Irana?!!! Na to nisi pomislu PlayStation generacija. A misliš, da bo begunce sprejel Izrael ali Trump Amerika???? Zaustavite preden bo prepozno ne rabimo novih beguncev!!!!!80 miljonov irancev
26277
08. 05. 2019 10.20
+15
Te jajce pišite drugim, ne v Slo, hvala.
Uporabnik113189
08. 05. 2019 10.02
+8
Turčija je dobila prepoved nakupa ruskega sistema S400 s strani NATO. Odločiti se bodo morali za eno ali drugo stran, tako kot se je Maduro, pa so vsi državljani v revščini zaradi njegove neumne glave. Zanimive so razveljavljene županske volitve v Carigradu, kjer je Erdogan izgubil. Demokracija po otomanski tradiciji?
DeBill
08. 05. 2019 11.46
+17
turki kupujejo S400 definitivno, ameri so z Gulenom pokazali Turčiji kaj in kako in ZDA in Turčija nista v prijateljskih odnosih, Turčija pa trdi, da NATO ni ZDA. Lohko bodo pa tudi iz NATO šli. Pol majo ameri na BV resen problem. ZELO resen.