Tujina

Iran na zagovor poklical diplomate Velike Britanije, Nizozemske in Danske

Teheran, 23. 09. 2018 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., / STA
Komentarji
17

Iranske oblasti so za napad, v katerem je umrlo 29 ljudi, med njimi tudi otrok, obtožile sosednje zalivske države, ki jih podpira ZDA. Na zagovor pa so pozvali tudi diplomate Velike Britanije, Nizozemske in Danske. Iranska vlada namreč očita Danski, Nizozemski in Veliki Britaniji, da nudijo zatočišče pripadnikom skrajne skupine, ki je prevzela odgovornost za napad.

Kot poroča the Guardian, je iransko zunanje ministrstvo je po napadu povabilo na pogovore veleposlanika Danske in Nizozemske ter britanskega odpravnika poslov, ker meni, da njihove vlade nudijo zatočišče pripadnikom skrajne sunitske skupine. Dodali so, da ni sprejemljivo, da Evropska unija tovrstnih skupin ne prepoznava kot terorističnih skupin, dokler terorističnih napadov ne izvedejo na evropskih tleh. 

Odgovornost za napad na vojaški paradi v mestu Ahvaz, v katerem so oboroženi moški začeli streljati jugozahodu Irana na elitno revolucionarno gardo, sta sprejeli tako Islamska država kot protivladna arabska skupina Ahvaz National Resistance.
Odgovornost za napad na vojaški paradi v mestu Ahvaz, v katerem so oboroženi moški začeli streljati jugozahodu Irana na elitno revolucionarno gardo, sta sprejeli tako Islamska država kot protivladna arabska skupina Ahvaz National Resistance. FOTO: AP

Države naj bi bile "obveščene o večjih protestih v njihovih državah, ki so jih organizirali člani protivladne teroristične skupine, ki je prevzela odgovornost za napad." Iran je pozval Dansko in Nizozemsko, da izročijo "storilce in njihove sostorilce." Iranske oblasti so britanskim diplomatom sporočile, da je nesprejemljivo, "da je lahko tiskovni predstavnik skupine Al-Ahvazi odgovornost za napad sporočil prek londonske televizijske mreže."

Iranski voditelj Ayatollah Ali Khamenei se je sicer medtem odzval, da so 'lutke, ki jih upravlja ZDA' z napadom poskusile zanetiti negotovost v Iranu in napovedal oster odziv. Kot poroča BBC, so iranske oblasti za včerajšnji napad obtožile sosednje zalivske države, ki jih podpira ZDA. ZDA naj bi poskušale destabilizirati Iran z nudenjem finančne pomoči opozicijskim arabskim skupinam. 

Khamenei ni imenoval sosednjih držav, ki jih obtožuje za napad. Iran je sicer pred časom obtožil svojo regionalno tekmico Saudovo Arabijo, da podpira separatistično gibanje med iransko arabsko manjšino. Tudi državni mediji so včeraj s prstom pokazali na sunitske militante in arabske nacionaliste. 

Borci Islamske države so napadli zborovanje iranskih sil v mestu Ahvaz na jugu Irana, je sporočila propagandna agencija IS Amaq.
Borci Islamske države so napadli zborovanje iranskih sil v mestu Ahvaz na jugu Irana, je sporočila propagandna agencija IS Amaq. FOTO: AP

Odgovornost sprejeli tako IS in skupina Ahvaz National Resistance

Odgovornost za napad na vojaški paradi v mestu Ahvaz, v katerem so oboroženi moški začeli streljati jugozahodu Irana na elitno revolucionarno gardo, sta sprejeli tako Islamska država kot protivladna arabska skupina Ahvaz National Resistance. Nobena skupina sicer ni predložila dokazov, da resnično stoji za napadom. 

'Za napadom teroristi, ki jih plačuje tuj režim'

Predstavnik Ahvaz National Resistance, skupine, ki trdi, da brani pravice arabske manjšine v Iranu, je sporočil, da so za napad odgovorni oni, a pri tem ni pojasnil, ali so povezani tudi z drugimi državami. "Borci Islamske države so napadli zborovanje iranskih sil v mestu Ahvaz na jugu Irana," pa je sporočila propagandna agencija IS Amaq. Zunanji minister Javad Zarif je po napadu dejal, da so za napadom teroristi, ki jih plačuje tuj režim.

Na napad se je odzval tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki je napovedal 'silovit odziv'. Zarif pa je zagotovil, da se bo Iran 'hitro in odločno' odzval z namenom zaščititi iranska življenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
23. 09. 2018 17.53
-6
Hi, hi, hi, Iran izziva nove sankcije, hi, hi,.....igra se, igra na veliko.
PUTINOVI?
23. 09. 2018 12.06
+14
kdaj vam bo jasno da bi britanci jedli svežo pokošeno travo izpred svojih bajt če nebi koloniziral boge države...nemci nimajo več vode,celo v dortmundu.zanimlivo da ima večino virov vzhodni svet,živijo pa v revščini ofce zavedene...edino putin pa kitajc imajo nekaj pameti...ko pogledam pa bosno,srbijo,ukrajino,hrvaško,bolgarijo,romunijo,grčija,polska itd mi gre na bruhanje to je kao evropska unija skorumpirani oblastniki cuzajo rajo...polovico romunije,polske in bolgarije živi v nemčiji,britaniji,franciji..
boki37
23. 09. 2018 11.48
+18
Ameri so pobijali lasten narod rancarje, ki jim niso hoteli prepustit ozemlja bogata z nafto , dobil je malo odskodnino ali pa sus v glavo.
KranskyJanez
23. 09. 2018 11.46
+4
iran sloveniji prijateljska republika, podpiramo iran
Antropozofija
23. 09. 2018 11.41
+7
Ali ni Trump obljubil, da bo počistil z IS, ali bo samo obračunal z sirskim " režimom".
Nevzdrzni
23. 09. 2018 11.41
+27
Pa saj to je jasno da za tem stojijo ZDA saj se edino nad iransko nafto nimajo nadzora! Vojna z Iranom bo nas stala zivlja vsega naroda na zemlji in to vse zarad ameriškega pohlepa... Ameri so zlo za ves svet čeprav so tudi Iranci vredni svojega denarja ampak kaj majo ameri ftikat nos v njih
aristotel
23. 09. 2018 11.38
+6
Čez zgodovino so zahodne kolonialne sile že pred tisočletji izvajale genocid nad narodi in ljudstvi sveta z osvajanjem ozemlja,njihovega bogastva in zasužnjenosti in uničenjem njihovih civilizacij od tu izhaja vso zlo današnjega časa in se venomer ponavlja,nadaljuje z drugačnimi sredstvi,le namen in vzrok ter posledice ostajajo iste...to je nadvlada močnih nad šibkimi netenje konfliktov, za lastno korist ne oziraje se na posledice,ki se vračajo.Sprehajamo se kot civilizacija v tem tehnološkem občutljivem času nad nepredvidljivim prepadom,da bo človek sam uničil planet in s tem nehote samega sebe!
Thinc25
23. 09. 2018 11.28
-13
Kar tako čez palec so obtožili sosednje zalivske države, ki jih podpira ZDA. To je mogoče samo v Iranu in pri nas.
JB
23. 09. 2018 11.00
+19
Kaj delajo medtem v ZN?
korintos23
23. 09. 2018 11.36
+19
Jajca si čohajo, že desetletja! Kdo pa njih kaj vpraša, samo na Irak se spomni.
sannja5
23. 09. 2018 10.56
+36
miru ne bo, dokler vlada ego. Nekateri so pripravljeni za to, da ostanejo prvi v svetu, skleniti pakt s satanom. Samo če se spomnim na umor Gadafija, če to ni bilo podlo, zahrbtno dejanje, a vsi so v glavnem tiho, edino Rusija obsoja takšne zločine.
brabusednet
23. 09. 2018 11.30
-12
Daj no,Rusi pospravijo vsakega kritika Putina od novinarjev,politikov in ostalih nasprotnikov sistema.
cbr1001
23. 09. 2018 11.41
+4
če misliš, da so rusi poštenjaki, si pa res naiven.. vsi so iste živali.. in miru nebo prej, dokler ne bojo uničili irana, turčije in še par držav, ki jih je treba demokratizirati.... :)
Jogi
23. 09. 2018 11.55
+12
ne primerjaj ljudi z živalmi ,ker uboge živalice nimajo prav nič pri tem .!!
nikhrast
23. 09. 2018 14.24
-7
Rusija ne obsoja zločince? Putin sam je lopov, vprašaj Ukrajince. Pa saj vsa vzhodna Evropa sovraži Ruse.
ivan.z Doba
23. 09. 2018 10.09
+40
V imenu amero- demokracije!
nikhrast
23. 09. 2018 14.26
-1
Kaj pa demokracija drugje, Skandinavija, Anglija, Avstralija..., upam da je tam v redu.