Tujina

Iranski tanker, ki ga iščejo ZDA, naj bi opazili pred obalo Sirije

Teheran / Tartus / Washington / Pariz, 07. 09. 2019 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
37

Iran je zaradi domnevnega tihotapljenja goriva v Perzijskem zalivu zasegel ladjo z dvanajstčlansko posadko na krovu. V javnosti so hkrati zaokrožili satelitski posnetki iranskega tankerja Adrian Darya-1, ki ga iščejo ZDA. V okviru tretje faze odstopanja od jedrskega sporazuma pa je Iran medtem zagnal hitrejše centrifuge za bogatenje urana.

Iranska obalna straža je zaradi domnevnega tihotapljenja goriva v Perzijskem zalivu, v bližini Dubaja, zasegla ladjo, 12 članov filipinske posadke pa pridržala in jih trenutno zaslišujejo, poročanje iranske tiskovne agencije ISNA povzema Reuters. Plovilo naj bi po njihovih navedbah prevažalo skoraj 284.000 litrov dizla.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iran, ki ima zaradi visokih državnih subvencij in padca vrednosti valute eno najnižjih cen goriva na svetu, se že dalj časa sooča s tihotapljenjem nafte - tako po morju kot kopnem - v sosednje arabske države. Pogosto zato zasegajo povila, za katera trdijo, da se uporabljajo za tihotapljenje.

V zadnjih treh mesecih je Iran v Hormuški ožini tako zasegel že tri komercialna plovila, vsa zaradi domnevnih kršitev pomorskega prava. Tam namreč poteka strateška vodna pot, ki povezuje proizvajalce surove nafte na Bližnjem vzhodu s ključnimi svetovnimi trgi.

Najodmevnejši zaseg se je zgodil julija, ko je Iranska revolucionarna garda (IRGC) zasegla britanski tanker Stena Impero, češ da je kršil pomorske predpise, ignoriral opozorila vojske, izklopil napravo za določanje položaja in trčil v iransko ribiško ladjo.

Iranski tanker, ki ga iščejo ZDA, naj bi opazili pred obalo Sirije

So pa v javnosti medtem zaokrožili satelitski posnetki iranskega tankerja Adrian Darya-1, ki je v središču spora med Teheranom in Zahodom in ga iščejo Združene države Amerike. Tega naj bi po navedbah ameriškega satelitskega podjetja Maxar Technologies fotografirali pred obalo Sirije, v bližini pristaniškega mesta Tartus.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šlo naj bi prav za iskani tanker, ki ga je Iran prodal, po tem ko ga je Gibraltar izpustil. Kupec ni bil znan, prav tako je bila neznana končna destinacija tankerja, ki se je še konec avgusta nahajal zahodno od Krete.

ZDA tanker skušajo zajeti v okviru sankcij, usmerjenih proti iranski energetski industriji. Tanker je prevažal 2,1 milijona sodčkov surove nafte, v vrednosti približno 130 milijonov dolarjev (dobrih 117 milijonov evrov), ko se je znašel pod 'lupo' Washingtona.

Tanker s prejšnjim imenom Grace 1 je 4. julija zasegla Velika Britanija v Gibraltarskem prelivu, saj naj bi surovo nafto prevažal v Sirijo in s tem kršil sankcije Evropske unije. Tanker je sicer plul pod panamsko zastavo. Po šestih tednih zadrževanja so gibraltarške oblasti tanker 18. avgusta izpustile, Iran pa ga je ob tem preimenoval v Adrian Darya-1. Izpustitvi so ZDA ostro nasprotovale.

Sprva se je sicer špekuliralo, da naj bil bil tanker po izpustitvi namenjen v Turčijo, a to se je očitno kasneje spremenilo. Po tem, ko so ga opazili južno od Grčije, je izginil z radarjev. Ladja, ki je polna nafte, je v začetku tedna najverjetneje izklopila svoje naprave, nazadnje je signal poslala v ponedeljek, ko je bila med Ciprom in Sirijo. Zdaj pa mu je očitno le uspelo priti do prvotno zastavljenega cilja - Sirije.

Posnetek je preko Twitterja delil tudi svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton. "Vsak, ki je rekel, da Adrian Darya-1 ni na poti v Sirijo, si zapira oči pred resnico," je zapisal zraven. Teheranu je po besedah Boltona pomembneje, da podpira "morilski režim" sirskega predsednika Bašarja al Asada, namesto da bi oskrboval lasten narod. "Lahko govorimo, ampak Iran ne bo deležen omilitve sankcij, dokler ne bo nehal lagati in širiti terorizma," je dodal.

Strokovnjaki medtem ocenjujejo, da iranski tanker morda sploh ne bo vplul v Tartus, ampak bodo skušali nafto v Sirijo spraviti s transferjem na drug tanker.

Zagnali tudi hitrejše centrifuge za bogatenje urana

V okviru tretje faze odstopanja od jedrskega sporazuma je Iran medtem zagnal hitrejše centrifuge za bogatenje urana, je danes sporočil predstavnik za odnose z javnostmi iranske agencije za jedrsko energijo Behruz Kamalvandi. So pa v Teheranu zagotovili, da bo lahko Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) tudi v prihodnje nadzorovala iranski jedrski program.

Iran je prav tako zagnal hitrejše centrifuge za bogatenje urana.
Iran je prav tako zagnal hitrejše centrifuge za bogatenje urana. FOTO: Shutterstock

Iranska agencija za jedrsko energijo je zagnala centrifugi 20 IR-4 in 20 IR-6.

"Še naprej bomo sodelovali z mednarodno jedrsko agencijo tudi v tej novi fazi in inšpektorjem IAEA ne bomo omejevali dostopa," je zagotovil Kamalvandi.

Začasni vodja IAEA Cornel Feruta naj bi se z višjimi predstavniki Irana sestal v nedeljo.

ZDA so v odzivu sporočile, da niso presenečene nad iranskim zagonom hitrejših centrifug za bogatenje urana. Kot je dejal ameriški minister za obrambo Mark Esper v Parizu po pogovorih s francosko obrambno ministrico Florence Parly, ga novica ne preseneča, saj "Iran že več let krši in je kršil pogodbo o neširjenju jedrskega orožja, ter da Iranci zasledujejo tisto, kar so nameravali od nekdaj".

Parlyjeva je ponovila poziv Francije Iranu, naj spoštuje mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu iz leta 2015. Ob tem je dodala, da bo Pariz nadaljeval z diplomatskimi prizadevanji v tej smeri.

Esper, ki je julija prevzel obrambno ministrstvo ZDA, je trenutno na evropski turneji, v okviru katere je poleg Francije obiskal še Veliko Britanijo in Nemčijo.

Velika Britanija je v odzivu ocenila, da je zagon hitrejših iranskih centrifug za bogatenje urana razočaranje. "Ta tretji odmik od obvez iz jedrskega sporazuma je še posebej razočaranje v času, ko mi in naši evropski ter mednarodni partnerji trdno delamo na zmanjšanju napetosti z Iranom," je v sporočilu za javnost zapisalo britansko zunanje ministrstvo.

S pomočjo hitrejših centrifug bi lahko Iran obogatil uran na 20 odstotkov. Z jedrskim sporazumom iz leta 2015 določeno zgornjo mejo 3,67 odstotka so prekoračili pred dvema mesecema, ko so uran obogatili na 4,5 odstotka.

Bogatenje urana je bila ena od ključnih točk jedrskega sporazuma, saj so želeli na ta način preprečiti, da bi Iran razvil jedrsko orožje. Za tovrstno orožje je treba uran obogatiti na 90 odstotkov, a se lahko obogatitev z 20 na 90 odstotkov doseže relativno hitro. Iran je pred tem povečal tudi svoje zaloge urana s 300 na 357 kilogramov.

Iranski predsednik Hasan Rohani je že v sredo napovedal, da bo Iran opustil izpolnjevanje dodatnih obveznosti iz jedrskega sporazuma, saj rešitve za omilitev ameriških sankcij še ni na vidiku. Sporočil je, da je ukazal opustitev vseh omejitev za raziskave in razvoj na jedrskem področju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki30
08. 09. 2019 12.40
Oooo...284 tisoc litrov....to je 284 ton prblizn.....to lahk das u gepek....pa to
Ciymbalta
08. 09. 2019 07.13
-1
Ne vem zakaj Iran ne napade ZDA
korintos23
07. 09. 2019 17.09
+5
Trumpek Irana pred volitvami napadel ne bo. Čaka A ngleže da bi mu pomagali.
Zmaga Ukrajini ...
07. 09. 2019 20.59
+4
Angleži jim pa tudi ne bodo ves čas držali "štango". Jih je zajetje tankerja Stena Impero izučilo ker v hormuški ožini zanje ni zmage. Ta štala je nastala izključno in samo zaradi Trumpeljnovih bebavih potez. Rohani pač ni Kim.
Adminjef
07. 09. 2019 15.44
-8
Iranu velesile nikoli ne bodo pustile, da bi prisel do jedrskega orozja. To ne pase ne Rusiji ne Kitajski.. ampak so pametno tiho in bodo pustile, da zda naredijo red ker je to ceneje..
el capitano
07. 09. 2019 16.05
+8
Kakšen red ,a Trump naj bi delal red, naj prvo podtika svoje podstrešje..No,, ampak zgodba je drugje ,Američanom še počasi izmika monopol nad distribucijo nafte ,to je kljucni problem..Prodajali nafto teroristom...katerim..Kdo pa komu prodaja orožje..Erdogan je začel spuscavat begunce v Grčijo ..
Qualisvirtalisoratio
07. 09. 2019 15.29
+7
Ne razumem zakaj zasegli takrat Iranski tanker. Navajajo EU sankcije. Samo kaj imajo EU sankcije z Iranov, ki nima nič z EU? Se pravi EU se spomni sankcijo za x državo in vse ostale države morajo to upoštevati. Kdo pa je EU, da narekuje drugim države kaj lahko in kaj ne?
Adminjef
07. 09. 2019 15.38
+0
Ce prodajajo nafto teroristom je prav, da se to prepreci. EU je prpa ki kasira samo migrante in to se more končati..
Mauzahecmauzares
07. 09. 2019 15.02
+5
EU pos sionističnim vodstvom ima nično legitimnost in legalnost.
BUONcaffee
07. 09. 2019 14.35
+1
Kam bomo bežali ko bo prišla tretja svetovna vojna??????
korintos23
07. 09. 2019 14.46
+1
proofreader
07. 09. 2019 15.28
+8
BUONcaffee
07. 09. 2019 14.34
-16
En dan bo počilo zaradi Irana. Me zanima ali boste še podpirali Iran????? Za hlapca rojeni.
proofreader
07. 09. 2019 15.29
+6
el capitano
07. 09. 2019 16.06
+7
Tebi očitno ni jasno, da živis na planetu Zemlja..
Rde?iAlarm
07. 09. 2019 13.13
+31
iranci so perzijci oni niso arabci.........trumpu so svetovalci že dopovedali da z iranom, če vstopijo v odkriti spopad , bo zelo veliko ameriških žrtev ,ogromni finančni zalogaj in večletno trajanje.......
širimresnico
07. 09. 2019 14.40
-4
ja sevede. potem so italijani rimljani. tuposlav. z islamom so prezijci praktično izginili. arabci so tam harali stoletja. potem jih je pa še džingis khan obdelal. današnji prebivalci irana imajo s perzijci skupnega kot ti s pametjo
Krta?a 21
07. 09. 2019 14.46
+3
In izgubili bojo, to vejo. Ker bo istočasno počilo na več lokacijah po svetu. Sledi zaton usa.
sagesse
07. 09. 2019 12.57
-20
Zda so daleč na prvem mestu, tako po vojaški moči kot gospodarstvu. Vse novejše tehnologije ptihajajo iz zda. Evropa ždi pod ameriško perutko, kjer je varno skrita pred morebitnimi grožnjami. Če pa komu taka razdelitev moči ne ustreza, pa se lahko mirno preseli v državo, katera mu je politično bližje....
krtofl
07. 09. 2019 13.42
+15
Malinha
07. 09. 2019 14.02
+14
Sagić, zakaj torej živiš ti in tvoja preljuba Ilona v Sloveniji? (".. preseli v državo, katera mu je politično bližje", čisto vsak tvoj komentar je pa omalovažujoče naperjen zoper vse razmere v Sloveniji) Nekje si napisal, da so šole v Moskvi plačljive in da Slovenci tega ne vemo. Kakšna traparija. In zakaj naj bi Slovenci sploh morali to vedeti? Sagić, tvoj populizem je tako osnovnošolski, da se lahko samo krohotamo. Da ne govorim o tem, da včasih lažeš kot pes teče.
BUONcaffee
07. 09. 2019 12.50
-38
Očitno se stvar nadaljuje. Nihče pa ne ukrepa proti Iranu.
Krta?a 21
07. 09. 2019 14.48
+17
Usa je odstopila od pogodbe enostransko in ne Iran. In kaj bi ti rad?
sagesse
07. 09. 2019 12.49
+27
Kaj dela iran je za slovenijo popolnoma nepomembno, ker to so politične igrice velikih. Raje se ukvarjajte kako je v sloveniji, kjer nam problemov ne manjka. Interesi velikih so samo njihovi interni interesi, kjer pa ni prostora za neko malo slovenijo in če kdo misli, da nas imajo v zda ali rusiji radi nima pojma. Oboji bi nas zajj... ob prvi priložnosti, če bi bili njihovi interesi v nasprotju z našimi......
PUTINOVI?
07. 09. 2019 12.35
-1
kimu dajte dva tankerja za nuklarno glavo...rakete pa itak imajo....
proofreader
07. 09. 2019 11.58
+41
Iran nadaljuje s pokončno držo. Omejujejo tihotapce, varujejo prevozne poti, sedaj bodo poskrbeli tudi za svojo obrambo. Okoli Irana so se namreč zbrali sami jastrebi, ki jim želijo zlo.
felixkp
07. 09. 2019 11.19
+51
tole je direktna posledica Trumpove politike....za tiste, ki ga opravičujejo, da še ni zanetil nobene vojne. Za zdaj. Žarišča, ki pa jih neti imajo pa jedrski potencial.
Mirjiam90
07. 09. 2019 11.23
+35
Vsi njegovi predhodniki so se v tem času ko je TRUMP na oblasti vsaj dvakrat stepli sejali razdor z Rusi..ropotali ob meji z Severno Korejo in širili sovraštvo po Evropi..
ivancek123
07. 09. 2019 11.27
-53
obama je gradil mir na svetu trump ga pa ruši...
Ka pa mislis
07. 09. 2019 11.29
+70
obama ravno ni gradil mir...sirija, irak, libija...bec sto tisoc mrtvih...
Ate_ist
07. 09. 2019 11.31
+8
naloga trump je diskreditiranje amerike kot vodilne sile v svetu. razlog je preprost 5% svetovne populacije porabi 50% energentov in povzroči 40% vseh odpadkov. z ekološkega stališča je to nesprejemljivo. pomisli kaj bi bilo, če bi vsi tako živeli. zaradi ameriške filmske industrije pa si to vsi želijo. ameriko je potrebno na čim mehkejši način spustiti z oblakov. in to trump odlično dela. nova oblika družbe bo mešanica severne in južne koreje. v slučaju, da se to ne izvede nam ni ostalo več veliko časa živet na tem planetu.
butalistan
07. 09. 2019 11.48
-3
felixkp
07. 09. 2019 13.39
-15
v siriji ni začel obama, v iraku tudi ne in v libiji enako. Za sirsko tragedijo so krivi Asad, nato pa rus in kitajci zaradi svojega veta.
felixkp
07. 09. 2019 13.40
-2
ateist...kdo pa je dal to nalogo trumpu? Edinemu neodvisnemu kandidatu za predsednika ZDA v zgodovini?
Mirjiam90
07. 09. 2019 11.19
+13
Ali so CERARJA, PAHORJA in vse naše na črni petek v ZDA nagnali domov zaradi pranja Iranskega denarja, na NLB ali zaradi podpore Iranu sredi ZDA.. sam prašam ?
Ka pa mislis
07. 09. 2019 11.29
+5
proofreader
07. 09. 2019 11.59
+33
Denar so prali s podporo ZDA, namenjen je bil tajnim agentom v Iranu. Tudi tuje obveščevalne službe so imele navodila, naj nakazila spustijo naprej.