Tujina

Iran zavrača resolucijo

Teheran/Dunaj, 24. 09. 2005 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Resolucijo, ki jo je sprejel svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo, je Iran označil kot nezakonito.

Džavad Vaidi, visoki predstavnik iranskega sveta za nacionalno varnost
Džavad Vaidi, visoki predstavnik iranskega sveta za nacionalno varnost FOTO: Reuters

"Ta resolucija je nezakonita in nesprejemljiva. Odgovor Irana bo dan po preučitvi resolucije in vrnitvi naših sodelavcev z Dunaja," je v Teheranu dejal tiskovni predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Hamid Reza Asefi.

Visoki predstavnik iranskega sveta za nacionalno varnost Džavad Vaidi, sicer član iranske delegacije na Dunaju, pa je na stvar pogledal z druge strani. "Britanci in Američani so želeli takojšnjo predajo Varnostnemu svetu ZN: Ni jim uspelo," je dejal.

Po njegovih ocenah je ZDA in Veliki Britaniji uspelo le razbiti svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), saj se je "prvič v njeni zgodovini konsenz raztreščil na koščke". Po mnenju Vaidija so "razhajanja" v svetu guvernerjev IAEA tudi pokazala, da je miroljubni iranski jedrski program sporen le za zahodne države.

Svet guvernerjev IAEA je sprejel osnutek resolucije, ki mu ga je predložila Evropska unija. V omenjeni resoluciji guvernerji očitajo Iranu, da se ne drži statutov IAEA, kljub temu pa se zaenkrat še niso odločili za prenos iranskega dosjeja na Varnostni svet Združenih narodov. Sprejeta resolucija predvideva, da generalni direktor IAEA Mohamed el Baradej do novembra letos predstavi novo poročilo o iranskem jedrskem programu, šele zatem pa naj bi odločali, ali bodo vprašanje predali VS ZN.

Osnutek so sprejeli z glasovanjem, in sicer je za resolucijo glasovalo 22 članov, eden (Venezuela) je bil proti, dvanajst pa se jih je glasovanja vzdržalo. Med vzdržanimi sta bili Kitajska in Rusija, ki ostro nasprotujeta predaji iranskega jedrskega vprašanja Varnostnemu svetu ZN, ki bi lahko proti islamski republiki uvedel sankcije.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni