Tujina

Nove sankcije ZDA uperjene tudi proti ajatoli Hameneju

Washington/Teheran, 24. 06. 2019 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urška Vrečar / STA / V.Š.
Komentarji
39

ZDA v luči zaostrovanja napetosti uvajajo nove sankcije proti Iranu, ki so uperjene tudi proti vrhovnemu voditelju ajatoli Ali Hameneju. Skupaj z Veliko Britanijo, Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati so Američani pozvali Teheran, naj se vzdrži kakršnihkoli potez, ki bi dodatno ogrozile stabilnost regije.

"Pozivamo Iran, naj zaustavi nadaljnje akcije, ki bi ogrozile regionalno stabilnost in pozivamo k diplomatskim rešitvam za omilitev napetosti," je pisalo v sporočilu četverice držav. Ta je tudi obnovila svojo zaskrbljenost zaradi napadov jemenskih upornikov, ki jih podpira Iran, na civilna letališča v Savdski Arabiji ter nedavno sabotažo ladij, za katero Washington krivi Teheran.

Mike Pompeo je prispel v Abu Dabi.
Mike Pompeo je prispel v Abu Dabi. FOTO: AP

"Ti napadi ogrožajo mednarodne plovne poti, na katere se zanašamo z našimi ladjami. Ladjam in posadkam je treba zagotoviti varno prečkanje skozi mednarodne vode," so dodali.

Trump: Nadaljevali bomo s pritiskom na Iran

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem podpisal nove sankcije proti režimu v Teheranu, ki naj bi bile med drugim uperjene tudi proti vrhovnemu voditelju ajatoli Ali Hameneju.

Trump je ob tem pojasnil, da gre za odziv na sestrelitev drona in "mnoge druge reči". Dodal je, da bodo nadaljevali s pritiskom na Teheran. Še ta teden naj bi na seznam dodali tudi iranskega zunanjega ministra Mohameda Džavada Zarifa.

"Pokazali smo veliko zadržanosti, ampak to ne pomeni, da jo bomo kazali v prihodnje," je dejal danes Trump, ki je tudi napovedal, da bi lahko sankcije trajale več let.

Sankcije so sicer uperjene predvsem proti iranski naftni in finančni industriji, ker pa s sankcijami grozijo tudi vsem drugim akterjem v svetu, ki bi poslovali z Iranom, so s tem praktično povsem ustavile iranski izvoz nafte, s tem pa tudi dotok financ.

ZDA v luči zaostrovanja napetosti uvajajo nove sankcije proti Iranu.
ZDA v luči zaostrovanja napetosti uvajajo nove sankcije proti Iranu. FOTO: Shutterstock

Zatem so se v Perzijskem zalivu začeli dogajati napadi na tankerje, kar naj bi po trditvah ZDA izvajal Iran, ta pa to zanika. V četrtek pa je položaj nevarno zaostrila še sestrelitev ameriškega brezpilotnega letala, za katerega Iran trdi, da je kršil iranski zračni prostor, ZDA pa, da je letel v mednarodnem zračnem prostoru v Hormuški ožini.

Iranski predsednik Hasan Rohani je sicer sankcije označil za "ekvivalent ekonomskega terorizma" in ocenil, da je vir trenutnega regionalnega in mednarodnega konflikta odločitev ZDA, da izstopijo iz iranskega jedrskega sporazuma. Zahteval je tudi posledice za ZDA zaradi kršitve iranskega zračnega prostora. Poudaril je, da je incident okrepil napetosti v regiji. "Zato pričakujemo sorazmeren odziv mednarodne skupnosti in jasne korake proti tovrstnim kršitvam," je dejal v nedeljo.

Hook: Politiko maksimalnega pritiska bomo stopnjevali 

Da bodo ZDA nadaljevale in še stopnjevale svojo politiko maksimalnega gospodarskega pritiska, je napovedal že posebni ameriški odposlanec za Iran Brian Hook. "Iran vztrajno zavrača diplomacijo. Vsaka država, ki si želi stabilnosti v regiji, bi morala Iranu dati jasno vedeti, da groženj in nasilja ne bomo tolerirali," pravi Hook. In dodal, da ko bo Iran pokazal zanimanje za pogovore, bodo ZDA pripravljene. Do takrat pa se bo stopnjevala politika maksimalnega pritiska. A pri tem dodaja, da so ZDA in ameriški predsednik Trump pripravljeni na pogovore in pogajanja. 

Glede odstopa ZDA od iranskega jedrskega sporazuma, pa Hook trdi, da jih je to postavilo "v boljši položaj, da dosežemo cilj, ki si ga delimo z evropskimi zavezniki - da Iranu preprečimo, da pridobi jedrsko orožje"

Posebni ameriški odposlanec za Iran Brian Hook
Posebni ameriški odposlanec za Iran Brian Hook FOTO: AP

Zatrdil je, da sankcije delujejo, na kar po njegovih besedah nakazuje dejstvo, da "Iranu zmanjkuje denarja, tudi za svoje zaveznike v regiji", in pri tem med drugim navedel gibanji Hamas in Hezbollah ter uporniške Hutije v Jemnu. Iran je po njegovih trditvah umik sankcij izrabil za okrepitev svoje vojske in zaveznikov v regiji. "Zato trdimo, da je bila cena za iranski jedrski sporazum stabilnost v regiji." 

Kot primer učinkovitosti sankcij pa je navedel iranski proračun za leto 2019, kjer so za porabo vojske namenili 29 odstotkov manj sredstev, v preteklem letu pa so vojaški proračun zmanjšali za deset odstotkov: "V času iranskega jedrskega sporazuma so se izdatki za vojsko povečevali vsako leto." 

Pompeo zaradi Irana v Rijad in Abu Dabi

Zaradi krize z Iranom je danes v Savdsko Arabijo pripotoval ameriški državni sekretar Mike Pompeo, obiskal pa bo tudi Združene arabske emirate. "Pogovarjali se bomo o tem, kako zagotoviti, da bomo vsi strateško usklajeni in kako lahko vzpostavimo globalno koalicijo" proti Iranu, je v nedeljo dejal Pompeo ob napovedi današnjih obiskov v Savdski Arabiji in Abu Dabiju. Obiskal ju bo na poti v Indijo, kjer ga pričakujejo v torek. Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate je ob tem označil za "velika zaveznika v izzivu, ki ga predstavlja Iran".

Pompeo je v nedeljo zavrnil tudi zemljevid, ki ga je objavil iranski zunanji minister Zarif in ki naj bi prikazoval, da je Iran prejšnji teden ameriško brezpilotno letalo sestrelil v iranskem zračnem prostoru. "Videli ste ta otroški zemljevid, ki ga je predstavil minister Zarif in ki je v nasprotju z odličnostjo in profesionalizmom ameriških vojaških in obveščevalnih služb," je dejal Pompeo.

Dodal je še, da ravno ta Zarifov zemljevid kaže, da je brezpilotno letalo letelo v mednarodnem zračnem prostoru. Iran je ob tem obtožil, da širi dezinformacije.

Pompeo je ob tem sicer ponovil, da je ameriški predsednik Donald Trump Iranu ponudil roko sprave. "Pripravljeni smo se pogajati brez predpogojev. Točno vedo, kako nas najdejo. In prepričan sem, da v trenutku, ko se bodo res pripravljeni pogovarjati, da bomo lahko začeli ta pogovor," je še dodal ameriški državni sekretar.

V Džedi se je Pompeo sestal s savdskim kraljem Salmanom. Kot je tvitnil po srečanju, je imel s kraljem danes "produktivno srečanje", govorila pa sta o "povečanju napetosti v regiji in potrebo po povečani pomorski varnosti v Hormuški ožini". "Svoboda plovbe je enako pomembna," je še zapisal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
25. 06. 2019 14.47
GENERALEE, glede na to, da iran po tvoje išče vojno, a mi lahko prosim napišeš, koga vse je iran napadel v vsem času svojega obstoja.
BUONcaffee
25. 06. 2019 09.03
+0
Kakor koli ameriška vojska v zalivu nudi varnost vsem trgovskim ladjam. Vseeno, pa da je zaliv kot tak znan po napadih na ladje. Varnost je treba plačat. Me zanima kak kaos bo, ko ameriška vojska zapusti zaliv.
BUONcaffee
25. 06. 2019 08.57
+0
Umik ameriške vojske iz zaliva bi totalno destabiliziralo območje.
BUONcaffee
25. 06. 2019 08.56
+0
Nove sankcije za elito v Iranu. Iz bogatašev do revežev v eni sekundi.
Da se mene pita..
25. 06. 2019 08.20
+0
Za vso to kuhinjo, stoji majhen Izrael, spuntal in skregal bo pol sveta samo da preusmerijo pozornost od Palestine..
klukec
24. 06. 2019 21.36
+2
Tukaj je iranska nafta v igri jenkiji pa ocitno drezajo v srsenovo gnezdo upam da jih enkrat ze dobijo po kepi
alibaba 07
24. 06. 2019 20.52
+4
KAJ PA DELA IRAN SLABEGA?
provokatorr
25. 06. 2019 14.44
srebrnibreg
24. 06. 2019 19.28
+18
Cel ostali svet bi se moral združiti in američanom dati sankcije in jih izločiti v medsebojnem trgovanju.
SVETTEL5
24. 06. 2019 19.39
+6
klukec
24. 06. 2019 21.37
-1
Lucianno Kljai?
24. 06. 2019 21.38
+0
tako je srebrnibreg.jaz ze to ves cas govorim.upam da rusija in kitajska se bolj stopita skupaj proti americanom ker evropa tak nima jajc
Torpedo
24. 06. 2019 18.49
-1
katere druge reči?
plotter123
24. 06. 2019 18.43
+22
celi svet naj sprejme sankcije proti vojnim zločincem iz usa pa bo takoj vse rešeno
za bojši jutri
24. 06. 2019 18.21
+20
Pompek je prišel delat zdrahe
PanterTheBlack
24. 06. 2019 18.12
-3
In kje so sedaj Kitajci, za katere so nekateri tukaj mislili, da bodo skočili v bran Iranu? Posrali so se še preden se je začelo. Rusija je popustila zaradi kompenzacije z Venezuelo. Zelo preprosto
krtofl
24. 06. 2019 18.17
+10
ti nisi glih pri tapametnih....deluješ že tako...
PanterTheBlack
24. 06. 2019 18.22
-3
Je kdo tebe kaj vprašal, neotesanec? Napiši svojo različico vpogleda na situacijo, ne pa da se delaš modreca pod posti. Pajac
Ate_ist
24. 06. 2019 19.24
+3
zakaj bi se kitajci usrali? američani še malo pritisnejo na iran in iran jim bo še ceneje prodajal ogljikovodike. čista računica. rusija je kot vem pred sporazumom z iranom o kanalu, ki bo povezal kaspij s perziskim zalivom. kakšne so zadaj še karte na mizi je sedaj še neznanka. pove pa dosti, da iran še ni izrazil interesa za s400. kaj to pomeni, da ima dovolj s300/s350 za dobrodošlico ameriškim pilotom. bomo videli v kakšnem obsegu bodo piloti začeli zapuščati zračne sile strica sama, ko bo zadeva postala še nekoliko toplejša.
jakec1575
24. 06. 2019 17.05
+23
ko se demokracija brati z morilcem. slika pove vec kot 1000 besed v clanku.
Rookoko
24. 06. 2019 16.24
+40
Lažnjive ZDA izvajajo obleganje...
USAretradiranec
24. 06. 2019 16.13
+25
A sm jst kej zamudu? Kdaj so pa amerigosi uspeli splezat z drvesa, pa da znajo celo sestavit več kot dva razločna zloga, wauuuu. Sej no, za diplomacijo bo še čas, ko dozorijo, čez cca 3 miljarde let.
BUONcaffee
24. 06. 2019 16.04
-13
TRUMP JE RES ODLIČEN POGAJALEC, GA POHVALIŠ POTEM PA SI TAKOJ NJEGOV FREND.
BUONcaffee
24. 06. 2019 16.00
-8
Iran bi se lahko pogajal z Trumpom in rešil sporazum brez sporazuma, kot je to naredil Kim.
Save Palestina
24. 06. 2019 15.54
+62
Amerika naj se briga za svoje državljane, že na svojem dvorišču ima kup problemov. Ne naj napada drugih držav, ker jim niso všeč. Iran naj pustijo pri miru. Iran ne bo nikogar napadel, če bo pa napaden. Pa bo huda ura za američane in žide. Evropejci ne podpirajmo nobenih vojn, ket bomo mi čutili posledice, ne Američani.
cirenij
24. 06. 2019 16.37
+34
Saj posledice ameriškega vmešavanja z orožjem ali brez že čutimo v Evropi z navalom migracije. EU na noben način ne bi smela podpirat sankcij proti Iranu. Pa bi se amerosi streznili.
Lucianno Kljai?
24. 06. 2019 17.50
+16
bravo soncek. imperialisti napadajo vse drzave ko imajo kaj profita-nafta. ali pa dajajo sankcije,rusijo vlade. hlapci evropejci bi se morali zoperstaviti temu norcu in poslovati normalno naprej z rusijo iranom kitajci itd.imamo ze prevec izgub zaradi tega norca
BUONcaffee
24. 06. 2019 15.52
-50
Iran hoče vojno.
Kaktus111
24. 06. 2019 15.55
+26
Ma kakšen Iran ....... SLO zet se nekaj prči .........
provokatorr
24. 06. 2019 16.19
+39
koga vse pa je iran napadel v zadnjih 50 letih?
nightifly
24. 06. 2019 15.49
-25
Kaksna je razlika (v oceh Evropejcev , vkljucno z vecjim delom Slovenije) ,med Iranom in Croatio .V obeh rezimih je vera ,Bog nad parlamentom in voljo ljudi . Je tako ali ni ? No ,zdaj pa se vprasajmo kako se lahko konca ta konflikt , kjer en ajatola eksplicitno zavrne pogovore ,ker je to tako narocil alah , ali prerok , vrag si ga vedi kako to imajo postimano . In s to odlocitvijo v bistvu poslje svoje ljudstvo v vojno ,torej njihova zivljenja podari preroku in bogu ...za vero . Noro ,nori ljudje ,pardon , taki voditelji .
AlternativeFacts
24. 06. 2019 15.52
-7
Kroati sami pravijo da so prišli iz Irana, tako da res ne more biti neke hude razlike...razen te da so Kroati v NATO paktu in EU....
AlternativeFacts
24. 06. 2019 15.56
+5
...skoraj pozabil. Kaj pa poljaki in njihov kralj? Kam pa oni spadajo?