Tujina

Trump vrača žogico: Nikoli več ne grozite ZDA, sicer bodo zgodovinske posledice

Teheran / Washington, 23. 07. 2018 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odnosi med ZDA in Iranom se znova zaostrujejo. Iranski predsednik Hasan Rohani je namreč ponovil grožnjo, da bodo blokirali prevoz nafte čez Perzijski zaliv v Evropo. S tem odgovarjajo na ponovno uvedbo sankcij, ki jih je proti njim uvedla ameriška diplomacija, potem ko je maja odstopila od jedrskega sporazuma.

Besedna vojna med iranskim in ameriškim predsednikom se nadaljuje. Potem ko je Hasan Rohani na srečanju iranskih diplomatov v Teheranu ZDA sporočil, naj "se ne igra z levjim repom" in dejal, da bi bila "vojna z Iranom mati vseh vojn", mu je ameriški predsednik Donald Trump že vrnil milo za drago. "Nikoli več ne grozite ZDA ali pa boste občutili posledice, kakršne je v zgodovini utrpel le malokdo," je ponoči tvitnil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodal je, da ZDA ne bodo več prenašale dementnih in nasilnih izjav iranskega predsednika. Ta je namreč minuli konec tedna ponovil grožnjo, da bo Iran blokiral prevoz nafte čez strateško pomembno ožino Hormuz pri Perzijskem zalivu. 

"Razglasiš vojno, nato pa govoriš o podpori iranskim ljudem," je poudaril Rohani in Belo hišo obtožil tudi, da je nasprotovala, kadar koli je Evropa s Teheranom želela doseči dogovor. "Ne smemo misliti, da bo Bela hiša vedno ostala na tem položaju nasprotovanja mednarodnemu pravu, proti muslimanskemu svetu," je dodal. 

Vodja iranske prostovoljne milice: 'Trump ni na položaju za ukrepanje'

Na grožnje Trumpa se je danes odzval vodja iranske prostovoljne milice Basij, ene od petih milic Revolucionarne garde, general Golam Hosein Gejpur. Izjave ameriškega predsednika proti Iranu je označil za psihološko vojskovanje in ob tem dodal, da Trump "ni na položaju za ukrepanje proti Iranu".

Mike Pompeo: 'Vodje režima morajo občutiti boleče posledice svojih slabih odločitev'

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo pa je v nedeljo v govoru pred vodji iransko-ameriške skupnosti v Kaliforniji izpostavil, da se ZDA ne bojijo kaznovanja najvišjih predstavnikov iranskega režima, ki ga je označil za nočno moro. V mislih je imel sankcije, ki so jih ZDA zaradi kršitve človekovih pravic že januarja uvedle proti administrativnemu vodji iranskega sodstva Sadeghu Amoliju Laridžaniju.

Pompeo se je dotaknil še iranskih posebnih enot in Revolucionarne garde. "Vodje režima morajo občutiti boleče posledice svojih slabih odločitev," je še dejal Pompeo.

Washington po navedbah državnega sekretarja želi, da vse države do 4. novembra zmanjšajo uvoz iranske nafte na najnižjo raven, v nasprotnem primeru se bodo morale soočiti z ameriškimi sankcijami. "Pozivamo države, ki imajo dovolj destruktivnega vedenja islamske republike, da se nam pridružijo pri naši kampanji pritiska, še posebej naše zaveznike na Bližnjem Vzhodu in v Evropi, ljudi, ki so bili več desetletij sami terorizirani z nasilnimi dejanji režima," je še dejal.

Ameriški državni sekretar je ob tem tudi izrazil podporo protestnikom, ki v Iranu med drugim zaradi pomanjkanja vode, zatiranja žensk in verskih manjšin ter korupcije na ulicah vztrajajo že od decembra. Dejal je, da se morajo Iranci zavedati, da jih ZDA slišijo in podpirajo.

Konflikt zaradi umika iz jedrskega sporazuma

Besedni dvoboji med Iranom in ZDA se znova krepijo, potem ko se je Trump umaknil iz jedrskega sporazuma med Iranom in velikimi silami iz leta 2015, skladno s katerim je Iran v zameno za odpoved jedrskemu orožju dobil odpravo sankcij. 

Ameriški predsednik Trump vztraja pri sankcijah zoper iranske oblasti.
Ameriški predsednik Trump vztraja pri sankcijah zoper iranske oblasti. FOTO: AP

ZDA zdaj znova uvajajo sankcije. Iran je prejšnji teden na Meddržavnem sodišču v Haagu vložil pritožbo proti ZDA, s katero želi doseči, da bi te odgovarjale za nezakonito uvedbo enostranskih sankcij. V Teheranu trdijo, da ZDA s svojimi dejanji kršijo mednarodne obveznosti, med drugim ameriško-iranski sporazum o prijateljstvu iz leta 1955, ki je bil sklenjen veliko pred iransko revolucijo leta 1979, a se v pravnih postopkih še vedno sklicujejo nanj.

Iran in ZDA nimata diplomatskih odnosov od leta 1980, ko so iranski študenti zasedli ameriško veleposlaništvo v Teheranu in uslužbence vzeli za talce.

Washington bo sankcije proti Iranu uvedel v dveh fazah, in sicer avgusta in novembra, s sankcijami pa je zagrozil tudi tujim podjetjem, ki bodo poslovala z Iranom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trumpet2018
24. 07. 2018 08.41
-4
Izrael je napovedal, da bo napadel Iran, če bo le ta nadaljeval s tajnim jedrskim programom, kar je edino pravilno, američanov sploh ne rabijo, Izrael uniči Iran v tednu dni, dejstvo je da so Izraelci do danes dobili še vse vojne, edina normalna država med vsemi temi islamističnimi u......i luknjami, dobro vedo kako je treba z islamisti, samo po kratkem postopku, zato so te grožnje s strani bradonje Rohanija prav smešne, sicer pa znajo islamisti samo groziti , pobijati in uničevati, delo jim ni nikoli dišalo,to je dejstvo, brez nafte bi bili revni kot miši, na Trumpovem mestu bi kupoval nafto od Rusov, saj je imajo več kot dovolj, pa naj si Iranski kameltrajbarji svojo nafto nekam vtaknejo, vse te u.....e islamistične luknje si ne zaslužijo drugega. kot da propadejo. dokončno. ne bo nobene škode
Uporabnik1180505
24. 07. 2018 07.16
+3
PA KAJ BI TA STARI GOSPOD RAD VOJNO?Z RUSI,KITAJCI,INDIJCI ARABCI?SAMO IZRAEL GA ŠE OBOŽUJE-SAM BO ŠE V ZAKLONIŠČE,ALI V SVOJ TOPEL DOM,DRUGI V "GRABNE".A GA BO ŽE USTAVIL KONGRES USA?
samuray1
23. 07. 2018 22.59
+0
Iran bi moral nemudoma vrnit Kuvajt Iraku,potem pa prižgat večni ,kako olimpijski, ogenj. Za bakljo pa uporabit kar Savdsko Arabijo.Morda tudi Turčijo. Anglijo obvezno.
BUONcaffee
23. 07. 2018 21.55
+2
Pa tudi pri nas bi Trump moral naredit red. Sploh pranje iranskega denarja je nesprejemljivo.
Uporabnik1180505
24. 07. 2018 07.18
+1
BANKA-VSAKA DELUJE NA PRINCIPU:DENAR OPLEMENITI DENAR-SLAB NADZOR,ZAKONI,MOŽNOST MAHINACIJ-V ŠVICO NESI-NIČ NE VPRAŠAJO,NA GESLO SPLOH NE-PRIDE MARKO ALI JURČEK,ČE POZNA GESLO BO DENAR DOBIL-KOT SO GA SRBI,KI SO IZPRAZNILI TITOVE ZALOGE.
Nevzdrzni
23. 07. 2018 20.52
+4
Skustran telebajsek spet grozi kot vsak dan... Kustravi bo naredil tako sranje da amerika sploh vec ne bo obstajala. Po eni strani se krega in nabija carine zaveznikom a po drugi strani se spušča v konflikte z silami katerih ne more premagat brez zaveznikov... Se pravi telebajsek je razlog za propad amerike
Dule Med
23. 07. 2018 20.09
+1
Svet brez 3 svetovne vojne ne preživi, ker bi se drugače med seboj ljudje pobili, od pohlepa, nevošljivosti, od jeze do samega sebe.
BUONcaffee
23. 07. 2018 19.33
+1
Jugoslavija je bila izjemno nevarna pa smo se navadili na življenje. Enim je celo postalo všeč, ko nisi vedel kaj bo jutri.
trumpet2018
23. 07. 2018 19.46
+0
naši levaki pogrešajo hiperinflacijo za časa Markoviča,, kot si prišel v trgovino s kupom bankovcev, pa nisi mogel ničesar kupiti, pogrešajo par-nepar, pogrešajo stroge kontrolo na meji, podobna situacija je zdaj v Venezueli. Jugo nostalgiki, če tako pogrešate Jugo, pojdite v Venezuelo. za vedno. in ne vračajte se, pa Šamija vzemite s seboj.
optimist11
23. 07. 2018 20.43
+2
če si bil pošten se nisi rabil ničesar bat.
Bullschevik
23. 07. 2018 22.07
-1
Uporabnik1180505
24. 07. 2018 07.21
-3
BILA JE:REDNO INFLACIJA-SE SPOMNIM,DA SO BILI TRGOVCI TAKO LENI,DA SO NOVE,VIŠJE CENE LEPILI NA STARE NALEPNICE,PA,KO SI TE ODSTRANJEVAL SE JE VIDELO KAKO JE CENA ARTIKLA RASLA-BILO PA JE OGROMNO NAKUPOV V AVSTRIJI-GRAZ METRO;RADKESBURG,ITD-MI ŠTAJERCI SE NE UPOGNEMU TAKŠNIM TRGOVCEM IZ MERKUR TRGOVINE(PRAVE MARIBORSKE-NE TISTE IZ KRANJA)!!!
Uporabnik1180505
24. 07. 2018 07.23
-3
V AVSTRIJI TAKRAT JE BILO:MWS( MEHWERSTAIERPOVRATEK 25%)-TO JE BILO ZAGORIVO IN KOSILO!
Apostol1
24. 07. 2018 08.00
+0
FlaVorAid......... Ti, ki vse tako dobro veš, daj povej mi kje se da kupiti tak wap s katerim sta bila vidva s Trumpetom oprana.
samuray1
23. 07. 2018 18.24
-5
upam da bo Iran kmalu glasno,zelo glasno zarohnel in za večne čase pregnal nesnago zahodnjaško .
BUONcaffee
23. 07. 2018 18.27
+8
trumpet2018
23. 07. 2018 19.39
+3
hahaha, brez "zahodnjaške nesnage" bi naš javni sektor že zdavnaj pocrkal, samo še ameriški krediti jih držijo na površini, ko vam TRump zapre pipico, boste dihali na škrge in potonili na dno,dovolj je bilo zastonjkarstva na tuj račun. kot vidim danes trolajo predvsem predstavniki javnega sektorja, očitno imajo dovolj časa za svoje neumne trolijade brez možganov in neumne proti ameriške sentimente, vam še ni kapnilo da grizete roko, ki vas hrani levičarski skrajni troli
Nevzdrzni
23. 07. 2018 20.55
+3
Trumpet ne bluzi na pamet! Javni sektor katerega tako pluvas niso samo pisarniške babe ki ob kavici kokodakajo cele dneve ampak so tudi premalo plačane medicinske sestre katere garajo dan in noč za mizerno placo
BUONcaffee
23. 07. 2018 18.07
-3
Očitno eni pozabljate, da se je Iran za časa Obame hvalil, da je razvil rakete katere dosežejo južno in srednjo Evropo. In Iran je izsilil vse kar je želel. Sedaj, ker vam Trump ni všeč menjate veter in podpirate Iran. In zopet jočete zaradi navala beguncev v EU. PRVO SE ODLOČITE KAJ SPLOH HOČETE IMET PREDEN DAJATE NEUMNE KOMENTARJE!
BUONcaffee
23. 07. 2018 18.02
+4
Tale Evropska unija deluje na podoben način kot bližnji vzhod, le da gre vse na bolj fin način. A vse države z figo v žepu. Smo že dobili večkrat hladen tuš, zadnji pa je bil arbitraža. A ofce hitro pozabljate. Trump dejansko nas hoče streznit in da vedeti da ni vse tako kot nam pastirji razlagajo. A ofce se ne da spremenit, lahko se jih le obrije.
BUONcaffee
23. 07. 2018 17.56
+3
Bolj nevarno je v EU kot tam dol.
Apostol1
23. 07. 2018 17.43
+4
Vojna je zadnja stvar ,ki si jo človek želi ne glede kaj in kdo je v igri vedno cena mnogo previsoka , samo žal ravno Trump išče in dela konfliktne situacije, Če se bo pa zgodila bog ne daj vojna potem bodo pa najprej svoje pokasirali Izraelci in Saudovi Arabci mnenja pa sem , da bo ostalo samo pri besedah , čeprav Iranci si ne bodo dopustili da bi bili samo oni na škodi sigurno bodo udarili nazaj, potem pa kot vedno Amerika in predvsem Trump bodo spletkarili navaden narod bo pa nastradal in to na obeh straneh.
trumpet2018
23. 07. 2018 20.10
+0
ne poznaš zgodovine, Izraelci so še vse vojne dobili, in to v kratkem roku, v nekaj tednih ali celo dnevih, Iran pospravijo za malico kadarkoli in kjerkoli,, če hočejo, sploh ne rabijo američanov. Grozi samo Rohani, TRump mu je samo odgovoril, menda ne bo dovolil, da mu neki pastir, kameltrajbar kozojebač grozi, to je smešno
Apostol1
24. 07. 2018 08.07
+1
Res ne poznam zgodovine , na tak način ,da bi zagovarjal vojno prav gotovo NE in na vzdevke , ki jih takole rasistično oblikuješ na podlagi dežele od koder so ljudje me pa prav zanima kako rečeš Trumpu , morda žuti prostitutkar ali kaj podobnega.
piu
23. 07. 2018 17.34
+0
Torej liter dizla bo po 2 eur.......
Uporabnik1180505
24. 07. 2018 07.24
PREDELAJ NA PLIN!AMPAK POZOR PLIN NI MASTEN-DELAŠ ŠKODO BATOM,CILINDROM!
BUONcaffee
23. 07. 2018 17.10
-1
Če bi bil jaz Pahorse z američani nebi hecal. Sam bi se javil.
BUONcaffee
23. 07. 2018 17.02
+1
Dejansko je res zastrašujoče, če ZDA izvejo, da so Iračani oprali nekaj milijard denarja v NLB, pa ne mislim tu na Trumpa ampak na splošno. Vemo, da Iran za ameriške politike pomeni grožnjo svetu. Pa tudi Evropa bi se zgražala nad nami razen izjem. Kako je ratalo našim politikov prikriti Evropi in svetu ta kriminal?????
BUONcaffee
23. 07. 2018 16.56
-3
Bomo videli kdaj bo Iran dočakal gnev in bes.
BUONcaffee
23. 07. 2018 16.45
-5
Iran je že grozil Evropi, tako, Trump mi te podpiramo mimo našil politikov.
BUONcaffee
23. 07. 2018 16.33
-4
Izrael trpi zaradi Irana.
BUONcaffee
23. 07. 2018 16.28
+2
Pahor z figo v žepu podpira EU.
Uporabnik1180505
24. 07. 2018 07.28
-1
MOREBITI BI ZOPET V KAKŠNO SLUŽBO V Bruselj,Strasbourg(IMAJO DODATKE,KI GREDO NA POSEBEN RAČUN,OKOLI 4,5-5 tisoč evrov)TO SE TU NE PRIJAVI ALI KAJ-REVEŠ,KI TU DELA NE DOBI,GRE DELAT V AVSTRIJO PA JE ZA TE POLITIKANTE"DNEVNI EMIGRANT?
Brabus
23. 07. 2018 16.23
+7
Ja, z takšnimi grožnjami Trumpa, bo kratko potegnila EU. Prvo mu ni prav, da EU sodeluje z rusijo, zdej bi rad pa še zapru pipco iz zahoda, pa smo v temi.
BUONcaffee
23. 07. 2018 16.29
+1
Slovenija pa sodeluje z Iranom, kljub sankcijam. Zopet bodo ljudje nastradali. Politiki pa se bodo znašli.
Uporabnik1180505
24. 07. 2018 07.29
-1
MI BI IN BOMO SODELOVALI Z CELIM SVETOM-VPRAŠANJE JE:ALI BI CELI SVET Z SLOVENSKIMI PODJETJI?