Tujina

Iran naj bi zasegel še drugi britanski tanker

Teheran, 19. 07. 2019 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
/M.V., V.Š.
Komentarji
105

Potem ko je iranska revolucionarna garda sporočila, da je v Hormuški ožini zaradi kršenja mednarodnih pomorskih pravil zasegla britanski tanker, so na britanskem zunanjem ministrstvu potrdili, da so Iranci zasegli še drugi tanker v lasti britanske družbe. Britanske oblasti so incidenta obsodile in ju označile za nesprejemljiva.

Britansko zunanje ministrstvo potrdilo, da so iranske oblasti zasegle še drugi tanker Mesdar. Kot so povedali, je ena izmed ladij registrirana v Veliki Britaniji, druga pa je plula pod liberijsko zastavo, a je v lasti britanske družbe Norbulk Shipping.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je zaradi incidenta po poročanju tujih tiskovnih agencij "izjemno zaskrbljen". Zaseg ladij je označil kot nesprejemljiv.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na krovu zaseženih ladij naj sicer ne bi bilo britanskih državljanov, kljub temu pa je britanska vlada Iran pozvala, naj posadko izpustijo. V stiku z iranskimi oblastmi je tudi britanski veleposlanik v Teheranu. Incidenta so obsodile tudi ZDA, ki so Iran obtožile stopnjevanja nasilja.

Zaradi incidenta se je na nujni seji sestal posebni odbor britanske vlade Cobra, v katerem sodelujejo predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb.

Teheran zanikal zaseg

Iranska tiskovna agencija Tasnim medtem poroča, da revolucionarna garda ni zasegla tankerja Mesdar. "Kljub poročilom, ladja ni bila zasežena. Potem ko so ji iranske sile izdale opozorilo glede varnosti, je lahko nadaljevala pot," so zapisali v poročilu.

Stena Impero zasegli, ker ni spoštoval mednarodnih pomorskih pravil

Hormuška ožina je po vrsti incidentov, ki so se v zadnjem času zgodili v tej strateško pomembni plovni poti za nafto iz Perzijskega zaliva, postala žarišče napetosti med Iranom in zahodnimi državami.Še posebej so se zaostrili odnosi med islamsko republiko ter ZDA in Veliko Britanijo. Britanci so v začetku meseca pri Gibraltarju zasegli iranski tanker, ker naj bi kršil sankcije proti Siriji.
Kot je sporočila iranska revolucionarna garda, so tanker Stena Impero na zahtevo pristojnih pomorskih oblasti zasegli med plovbo skozi Hormuško ožino, ker ni spoštoval mednarodnih pomorskih pravil.

Lastnik ladje Stena Bulk in logistično podjetje Northern Marine Management sta potrdila zaseg tankerja, ki je zdaj na poti proti Iranu. Dodali so, da z ladjo trenutno ne morejo vzpostaviti stika.

Sporočili so še, da so se tankerju, na katerem je 23 članov posadke, približali neidentificirana majhna letala in helikopter.

Zaradi incidenta se je na nujni seji sestal posebni odbor britanske vlade Cobra, v katerem sodelujejo predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iran objavil posnetke zasega MT Riah

Iranska revolucionarna garda (IRGC) je objavila posnetke, ki prikazujejo zaseg ladje, ki naj bi tihotapila gorivo v Perzijskem zalivu. Plovilo v lasti Združenih arabskih emiratov (ZAE) je pred nekaj dnevi izginilo v Perzijskem zalivu, poroča Russia Today.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posnetek prikazuje več iranskih čolnov, ki krožijo ob tankerju in ga očitno prisilijo, da se ustavi. Še en posnetek z ladijskega krova prikazuje podrobnosti o plovilu. Ladja na posnetkih je očitno MT Riah, tanker, ki pluje pod panamsko zastavo in ki je v iranskih vodah izginil v nedeljo. Teheran je sicer sprva trdil, da se je ladja pokvarila in so jo v Iranu popravljali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po navedbah IRGC so plovilo z 12 člani posadke zasegli južno od iranskega otoka Larak v severnem delu Hormuške ožine. Imen in narodnosti članov posadke niso izdali.

Ladja naj bi redno potovala med različnimi emirati v ZAE, po vsej verjetnosti pa prevaža nafto ali gorivo. Varnostni predstavnik Emiratov je sicer zanikal, da so ZAE lastniki ali upravljavci tankerja in dodal, da 'Riah' ni poslala klica v sili, še piše Russia Today.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gibraltar podaljšal zaseg iranskega tankerja

Dogodek v iranskih vodah se je zgodil kmalu po tem, ko je Velika Britanija v Gibraltarskem prelivu zasegla še eno plovilo, ki je plulo pod panamsko zastavo. Britanci so trdili, da je ladja prenašala iransko surovo nafto v Sirijo in s tem kršila sankcije EU. Teheran se je na britansko dejanje ostro odzval in ga primerjal s piratstvom ter dejal, da gre za klečeplazenje Londona za ZDA.

Vrhovno sodišče Gibraltarja je sicer prav danes za 30 dni podaljšalo zaseg iranskega tankerja, ki so ga zasegli 4. julija zaradi suma, da je surovo nafto prevažal v Sirijo in s tem kršil sankcije Evropske unije. Naslednjo obravnavo je razpisalo za 15. avgust, so sporočile oblasti tega britanskega čezmorskega ozemlja.

Gibraltarski premier Fabian Picardo je ob tem pred poslanci dejal, da se veselijo nadaljnjega konstruktivnega in pozitivnega sodelovanja z iranskimi oblastmi s ciljem olajšanja izpustitve tankerja v skladu s pravnimi zahtevami.

Povedal je tudi, da je imel v četrtek pozitivno in konstruktivno srečanje z iranskimi predstavniki v Londonu z namenom omilitve napetosti ob zasegu iranskega tankerja v britanskih ozemeljskih vodah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckysss
20. 07. 2019 16.08
+1
Nekaterim pač ne "potegne" da so Rusi z vojaško tehnologijo daleč pred Američani...Celo članice NATA (Turčija) kupujejo rusko zastarelo tehniko...Bolj očitno je možno je te zadeve spregledat le konju s plašnicami ali pa komentatorjem v Butalah...
jg57
21. 07. 2019 12.57
prerojeni_vzviseni_toncek
20. 07. 2019 08.58
+2
vse zahodnjaške lopovske tihotapske tankerje potopit!!
emilzapata
20. 07. 2019 08.52
+6
če bi ves svet živel kot američani, bi rabili 5 Zemelj, npr Indijci samo 0,7 zemlje. Torej je vse to obetajoče vojno dogajanje v Hormuški ožini samo posledica strahu, da ameriškega načina življenja več ne bo.
kajpavzdevek
20. 07. 2019 08.51
+1
Kaj bi lahko to pomenilo da kao "poštene" države švercajo nafto ? Ena sama uradna mafija mi navadni pa smo novodobni hlapci
akize
20. 07. 2019 08.38
+17
joj spet bo počilo... Američanom se nabira prah na vojski zato je treba nekaj zakuhati
luckysss
20. 07. 2019 08.44
+4
Tu ne bo nič "počilo" ker lahko Iranci zasujejo z raketami tistih par ladjic...Američani le bevskajo zaradi svojih volilcev...vojaško pa so nemočni...
Animal_Pump
20. 07. 2019 08.49
-5
Hahaha luckyass...nič ne bodo Iranci z raketami zasuli...samo eno naj spustijo..bodo doživeli invazijo. Jenkijy vojaško nemočni? 800milijard proračuna za vojsko na leto, in ti misliš, da so nemočni? Veš če ne pokažejo kaj imajo...to še ne pomeni, da nimajo. Eni malo preveč podcenjuje te vse skupaj...
WhatDoYouCare
20. 07. 2019 08.51
-4
@luckysss - ne fantaziraj. Iran nima za burek proti Ameriki. Če tvoji možgani še niso dojeli Iran še nima jedrskega orožja. Ena nukica pa Irana ni več.
WhatDoYouCare
20. 07. 2019 08.54
-3
@luckysss - Amerika ne rabi ladij butelj. V ZAE in Katar lahko pošljejo svojo floto in bombardirajo Iran kot za šalo. ZDA ima vojaške baze v slehernem kotičku zemeljske krogle. Preveč gledaš znanstveno fantasične filme.
Animal_Pump
20. 07. 2019 08.56
+4
Ma jedrske raketo zabrišejo pa gre svet v maloro...če to naredijo bo to zadnja svetovna vojna...svet pa v kameni dobi...brez zamgovalca. Tok usekani pa upam da niso.
luckysss
20. 07. 2019 09.09
+1
Malo se pozanimaj o dejanski vojaški moči npr. Rusov...MIG35 (verjemi da jih imajo dovolj) v kombinaciji s kindžalom lahko potopijo vse ameriške letalonosilke v pol ure...in to na razdaljo 3000 km ... za ostale ladjice bi pa res rabili še kakšno uro.... Če pa ti pridejo s kindžalom bliže kot 500 km pa ni nobene obrambe in natančnost zadetka je tam okrog 5 metrov...Na ameriških portalih se tega zavedajo in narod pritiska na vlado ...Zato tudi Američani nekaj "mutijo" okrog Irana...ta pa se norčuje iz njih...To je to !
luckysss
20. 07. 2019 09.19
-2
Mar ni "flota" sestavljena iz ladij ?! In nikoli ne bodo bombardirali Irana ker bodo oni potem sesuli Izrael... Iranci imajo več kot dvesto podzemeljskih baz z istrelišči raket...
Animal_Pump
20. 07. 2019 09.43
+0
Pusti ameriške portale...in beri Ruske...ki so povedali, da imajo Američani odgovor na njihov kindžal. Američani pa seveda samo molčijo...in se smejijo. Karkoli imajo Rusi je ZASTARELA kopija od DARPE. KAr pa DARPA danes razvija...boš pa ti videl čez 30 let. Če bo pa vojna pa mogoče prej...ampak karkoli boš videl bodo Jenkijy zanikali da to imajo.
luckysss
20. 07. 2019 12.21
-1
Kindžal je pač prehiter za "odgovor"...laserski ali kakršen koli... In najslabši Suhoj je boljši od katerega koli F "35 do 100"....MIG je itak zadeva zase, Strateški bombniki pa so zmogli že pred dvajsetimi leti hitrosti preko 1000 km/h...Ameriški "nevidni" pa padajo sestreljeni s 40 let staro rusko tehniko...Bodite resni in se ne smešit...;)
Animal_Pump
20. 07. 2019 14.32
+0
No ne lapaj na pamet...tiste Suhoje so ISISOVCI klatli na roke dol kot za šalo.Srbi so sestrelili so enega zastarelega nevidnega bombnika in to ponesreči...govoriš pa kot bi jih 1000 sklatli dol. Z F 22 se lahko primerja samo Su57, pa še teh imajo samo za vzorec...Ima , pa su57 elektronsko opremo, ki je sposobno zaznati F-22 na oddaljenosti približno 50 kilometrov, vendarle ne dovolj natančno, da bi lahko vanj usmeril orožje, tu ima F-22 veliko prednost, saj lahko Suhoja vidi prej in tudi strelja prej, ker je neviden toliko kot kakšen Euro-Fighter..edino v spopadih od blizu je Su57 boljši...sam problem je ker mu blizu ne more priti. Strokovnjaki menijo, da sta obe letali vsaka s svojimi prednostmi praktično enakovredni in od okoliščin boja lahko zmaga eno ali drugo.....tako, da ne pretiravaj....tukaj se smešiš edino ti. Drugače je pa odgovor na kindžal ...DARPA (Glide Breaker)...in to so Rusi ugotovili in priznali že na začetku leta...zato je od tega kindžala tudi vse potihnilo....ZDA seveda samo molčijo. Drugače so pa rakete ena nacistična zastarela tehnologija...prihodnost je DEW in LaWS...tukaj so Yenkiji v veliki prednosti. Orožja imajo pa oboji brutalna...samo eni malo preveč ruse povzdigujete kot da so superheroji...še zdaleč ne. Če bi pa prišlo do vojne med njima...pa zmagovalca absolutno ne bi bilo...nastradali bi pa vsi.
luckysss
20. 07. 2019 14.49
+0
Če bi bile ZDA v prednosti se ne bi toliko njihovih "elitnih vojakov" pobilo med seboj v "prijateljskem ognju"....Pa tudi "pomote" ob streljanju na otroke ali bolnišnice bi bile redkejše...Sicer pa si lahko vsak poišče posnetke teh "superjunakov" in njihovo jamranje in paniko , če v tuji državi kozji pastir spusti rafal iz kalašnika preko njihovih glav....
Animal_Pump
20. 07. 2019 15.08
-2
Ja vojak je še vedno človek in šibka oseba...Tisti, ki je kaj vreden so Tjulnji...pri njih ni umika...tako kot pri Rusih npr GRU spetsnaz čeprav so njih tudi Čečenci v 90ih, in Afganistanci v 80ih tolkli, in je bilo ogrooomno cviljenja in jamranja. Nesreče se pa pri taki količini vojakov vedno dogajajo...Zato pa DARPA razvija svojega Terminatorja....robota ATLASA, ki izvaja že akrobacije...od PARKOURJA...dela salte...itd...Njemu daš miniguna v eno roko pa raketomet v drugo..pa sam zradira cel bataljon lahko...to je prihodnost. Še vedno pa upam, da ne pride do svetovnega spopada...
luckysss
20. 07. 2019 16.27
+2
Se strinjam s tvojim zadnjim stavkom...Sicer pa je najboljši vojaški robot Chuck Norris....;))
Miriyam
20. 07. 2019 08.06
+19
Angleži so povedli z 1 :0 Iranci tzakoj izenačili in povedli z 2 :1. Ve se kaj bo saj so Angleži prvi odkrili bojne strupe v IRAKU ??
Miriyam
20. 07. 2019 08.14
+9
Hrvati pišejo, da so IRANCI dosegli nov gol ter da je trenutni rezultat 3 : 1..za Iran. Tekma gre počasi k koncu penalov očitno ne bo.
WhatDoYouCare
20. 07. 2019 08.58
-4
Iran se igra z ognjem. Je pa smešno da ne upajo zaseči ameriških tankerjev. Mačoti so dokler se jim v zalivu ne prikaže ameriška mornarica. Potem pa takoj žogico umirjajo da ne bi fasali kakšnega napada.
WhatDoYouCare
20. 07. 2019 09.00
+3
Jst bi drugač na prvo žogo reku da VB namerno pošilja tankerje in krši mednarodna pravila da bo Amerika imela razlog za napad.
kebbab
20. 07. 2019 08.02
-14
Zanimivo kako ste pametni tu gor kako Američani spet igrajo policaja...ko so bombardirali Beograd je bilo pa ok in so bili vsi veseli. Upam da zravnajo Iran tako kot so Irak in Sirijo. Brez skrbi ne Rus in ne Kitajec se nebosta umešala. Nihče se ne buni nad Rusi oni lahku rukajo Čečenijo,Ukrajino...pa še malo po Siriji.Isti so samo da imajo drugačen način cilj je pa enak.
Animal_Pump
20. 07. 2019 08.15
+13
Če so ZDA zakuhale vojno, so imeli vedno Rusi korist od tega...in se ne bodo nič pritoževali. Vedno so imeli dobiček, ko so nasprotni strani prodajali orožje. Vmešali se pa ne bodo..dokler sami niso direktno napadeni ne bodo nič naredili...imajo preveč ozemlja, ki ga v taki vojni lahko hitro izgubijo.
luckysss
20. 07. 2019 08.35
+7
Kebab..Iranci imajo sami dovolj svojih in ruskih raket, da potolčejo vse naokrog z Izraelom vred...
WhatDoYouCare
20. 07. 2019 09.02
-1
@luckysss - Heheh. samo sosede lahko napadejo. ZDA niti s prstom na zemljevidu ne dosežejo. ZAE, Katar in Izrael imajo toliko orožja da Iran zbrišejo tudi brez pomoči ZDA.
Kukulkan
20. 07. 2019 07.55
+31
Nafta, denar, nafta,denar........vse ostalo je blablabla...
fafajonka
20. 07. 2019 07.55
-18
Pa kaj bi se šli salonske bitke........nekaj atomskih bomb pa bo mir...... :-)))
Krta?a 21
20. 07. 2019 07.48
+4
Jest ne vem kaj majo angleži pa ameri za počet tam z ladjam? Lepo nej doma počakajo in če bojo pridni, dobijo kak tanker naftice. Drugač pa ne.....
razocarani
20. 07. 2019 07.45
+44
a zdaj pa cvilijo bedni angleži ko pa oni zaplenijo iranski tanker je pa vse demokracija ,,fuj kako so ogabno izprijeni ,,a se ne mislijo že zapreti na svoj otok ,,degeneriranci pokvarjeni,,
Bolfenk2
20. 07. 2019 07.35
+51
Začeli pa so angleži, ki so povsem brez razloga zaplenili iranski tanker. Iranci jim samo vračajo.
Sputnik
20. 07. 2019 07.20
-9
luckysss
20. 07. 2019 07.32
+11
Rde?a pesa in hren
20. 07. 2019 07.20
+32
Ko bo zaropotalo bo fajn zaropotalo, potem pa jih bomo imeli kakšnih 3 miljone v Evropi... tudi Sloveniji, in nobena žična ograja jih ne bo zaustavila...
Celabuča
20. 07. 2019 08.27
-3
Koral
20. 07. 2019 07.19
+19
Provokacija Irana bo drago stalo,sploh ne vejo s kom imajo posla,Iran jih bo vse pomalcal.
razocarani
20. 07. 2019 07.48
+22
včasih so bili perzijci največja vojaška sila ,,kar precej veliko vojsko so imali in zasedli res velikoooo ozemlja ,,no nekaj tega izgleda imajo še vedno v genih ,,zato se pa ne dajo ,,in še prav imajo ,,
luckysss
20. 07. 2019 07.16
+43
Iran postopa pravilno...Pravila se naj spoštujejo z obeh strani, ne pa da jih lahko kršijo le ZDA in njihovi podrepniki...Vojne pa ne bo, ker so ZDA in NATO "prešvoh" glede na Iran, Ruse in Kitajce...
NoLiesYesTruth1
20. 07. 2019 07.11
+43
"ZDA so Iran Obtožile Stopnjevanje Nasilja" Kakšno nasilje pa je to, če ti zasežeš nekaj na Tvojem ozemlju? Logika amerov: bodi nepošten in pobijaj"Ni nasilje". Bodi Pošten ne pusti se nekomu, ko hoče zasužnjit ves svet zaradi česa umirajo tisoči in kontroriraj svoje ozemlje"Je Pa Nasilje". Problem je to da so se američani preveč uživel u to, da so 'svetovni Policaji'(bli) zto so pa začel z temi forami, da zasužnjijo svet.
proofreader
20. 07. 2019 07.10
+53
Kdaj se uvedejo sankcije proti ZDA?
kebbab
20. 07. 2019 07.20
-9
puspan
20. 07. 2019 07.28
+14
Takoj, ko bo pri nas prišla Levica na oblast.
puspan
20. 07. 2019 07.34
+15
Pred tem bosta Mesec in Kordiš na zagovor poklicala še ameriškega in britanskega veleposlanika v Ljubljani.
razocarani
20. 07. 2019 07.51
+16
o če bi svet imal jajca bi se kar lepo uprli njihovi hegemoniji ,,saj jih je samo 300 miljončkov pa od teh polovica afričanov,,tudi brez njih bi bilo po svetu manj nasilja lakote ,kriminala,boga evropa bi se morala prva odreči demokratičnega prijateljstva z temi izpirjenci ,,
puspan
20. 07. 2019 08.21
+8
Bomo pa spet malo Parado ponosa organizirali, saj tam jajc ni treba imeti in ostalo bo vse lepo, kot je treba.
Firnk
20. 07. 2019 07.10
+6
baje da je prevažal kurilno olje za slovenske firme k tankajo kurilca u viličarje ja velik vas je goljufu. poštenih
proofreader
20. 07. 2019 07.07
+11
Kako lahko pomagamo ogroženemu Iranu? Pošljemo Cerarja da prične pogajanja? Ker zahodni jastrebi hočejo vojno, prodajalci orožja morajo dvigniti dobiček.