Tujina

Iran: Čez deset dni bomo presegli dovoljene zaloge obogatenega urana

Teheran, 17. 06. 2019 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iran bo čez deset dni presegel dovoljene zaloge obogatenega urana, določene z mednarodnim jedrskim sporazumom, je sporočila tamkajšnja jedrska agencija. Do napovedi pa prihaja ravno v času, ko se stopnjujejo napetosti v regiji zaradi napadov na tankerje v Omanskem zalivu, za katere ZDA obtožuje režim v Teheranu. Do očitkov EU ostaja zadržana.

Tiskovni predstavnik iranske jedrske agencije je danes sporočil, da bo Iran 27. junija presegel dovoljene zaloge obogatenega urana, ki so bile določene z iranskim jedrskim sporazumom iz leta 2015. Iran je namreč kar za štirikrat povečal svojo proizvodnjo tega materiala, ki bi se potencialno lahko uporabil za izdelavo jedrskega orožja.

A pri tem dodajajo, da "je še vedno čas" za evropske države podpisnice sporazuma, da ukrepajo in zaščitijo Iran pred obnovljenimi sankcijami, ki jih je ameriška administracija Donalda Trumpa znova uvedla proti režimu v Teheranu, po tem ko so odstopili od sporazuma.

Velika Britanija, Nemčija in Francija so po poročanju BBC sicer posvarile Iran, naj ne krši določil sporazuma, v skladu s katerim so bile proti režimu v Teheranu odpravljene določene sankcije v zameno za omejitve iranskega jedrskega programa. A sedaj svarijo, da bodo bile v primeru kršitve določil s strani Irana primorane znova uvesti svoje sankcije. Iran sicer trdi, da evropske podpisnice niso izpolnile svojih zavez o ublažitvi učinkov ameriških sankcij.

Jedrski objekt blizu Araka, Iran
Jedrski objekt blizu Araka, Iran FOTO: AP

Iran je sicer že 8. maja sporočil, da bo prenehal spoštovati omejitve glede zalog obogatenega urana v odgovor na enostranski umik ZDA iz sporazuma in uvedbo gospodarskih sankcij. Trump je s tem želel prisiliti Iran za pogajalsko mizo in k novemu jedrskemu dogovoru, želi pa tudi omejitve iranskega programa balističnih raket ter da preneha s svojimi "škodljivimi" aktivnostmi na Bližnjem vzhodu.

Na današnjo oznanitev se je po poročanju Reutersa odzval tudi tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost in dejal, da so načrti bogatenja urana "jedrsko izsiljevanje", čemur bi moral slediti "povečan pritisk mednarodne skupnosti"

'Iran ne bo dobil jedrskega orožja. To je naš cilj'

Oznanitev prihaja v času vedno večjih napetosti v regiji, ko ZDA obtožujejo iranski režim, da stoji za napadi na tankerje v Omanskem zalivu. Iran kakršnokoli vpletenost odločno zanika. "Obveščevalna skupnost ima veliko podatkov, veliko dokazov," je po poročanju The Guardiana že pred dnevi dejal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. "Iran ne bo dobil jedrskega orožja. To je naš cilj," je še dejal in hkrati zatrjeval, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom. A istočasno uradni Washington po svetu išče zaveznike proti Iranu: "Opravil sem veliko telefonskih klicev kolegom po svetu. Prepričan sem, da bomo našli partnerje, ki razumejo to grožnjo." 

Napad na tankerje v Omanskem zalivu je še zaostril napetosti v regiji.
Napad na tankerje v Omanskem zalivu je še zaostril napetosti v regiji. FOTO: AP

In zaveznika so očitno že našli v Savdski Arabiji - princ Mohamed bin Salman je včeraj dejal, da si ne želi vojne v regiji, vendar ne bodo oklevali pri obračunu "z vsakršno grožnjo našemu ljudstvu, suverenosti, ozemeljski celovitosti in ključnim interesom" "Iranski režim ni spoštoval obiska japonskega premierja v Teheranu in je na njegova diplomatska prizadevanja odgovoril z napadom na dva tankerja, med katerima je bil eden japonski," je dejal.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt pa je v nedeljo dejal, da je Velika Britanija "skoraj prepričana", da za napadi na tankerja stoji Iran. 

'Izrael ne bo pustil, da Iran dobi jedrsko orožje'

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je po današnji oznanitvi iranske jedrske agencije pozval mednarodno skupnost, da znova uvede sankcije proti Iranu, če bo ta še naprej bogatil uran. Poleg tega je po poročanju Times of Israel dejal, da "Izrael ne bo pustil, da Iran dobi jedrsko orožje"

EU svari pred prehitrim sklepanjem 

Več zunanjih ministrov EU je danes v Luksemburgu opozorilo pred prehitrim sklepanjem v primeru nedavnih napadov na tankerja v Omanskem zalivu. V uniji se pridružujejo pozivu ZN k neodvisni preiskavi incidenta.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je izpostavila, da Iran za zdaj spoštuje mednarodni dogovor iz leta 2015, po katerem ne razvija jedrskega programa za vojaške namene v zameno za odpravo nekaterih gospodarskih sankcij. Naša ocena uresničevanja dogovora ne temelji na izjavah, temveč na presoji Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA), ki je doslej ugotavljala, da Iran dogovor spoštuje, je poudarila v odgovoru na vprašanja glede ukrepanja unije.

"Ne bom razglabljala o nadaljnjih korakih," je dejala in dodala, da "upajo, spodbujajo in pričakujejo", da bo Iran še naprej v celoti spoštoval dogovor, ki ga je sicer vse teže ohranjati pri življenju, a je to v interesu unije in širše.

Na vprašanje, kdo je po oceni EU odgovoren za napade na tankerja, je Mogherinijeva odgovorila, da unija nima lastnih obveščevalnih podatkov, in izpostavila veliko tveganje napačnih tolmačenj ali nenamernega stopnjevanja napetosti. Ponovila je, da unija ne želi vojaškega stopnjevanja napetosti v regiji ter da poziva k čim večji zadržanosti, saj je to v interesu vseh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
18. 06. 2019 10.25
+2
Zadeva glede Irana ni ravno tako enostavna. In naivno si eni mislijo, da Rusija in Kitajska stojita za Iranom. Kar se tiče jedrskega orožja, si NITI ENA država ne želi nove jedrske države. Še najmanj pa so to Rusi in Kitajci, ki so v dosegu Irana. Pa tudi Izrael in vse ostale arabske države, vključno z Irakom, ki je itak bil že v večletni vojni z Iranom. Smešno je brati protiameriške komentarje v smislu, sej se bo ZDA opekla, češ da kitajci in Rusi ne bodo stali mirni ob napadu na Iran. To so samo utopične sanje, namreč, Rusi in Kitajci bodo še kako mirno stali, če bo ZDA s koalicijo napadla Iran. Saj jim nova jedrska država niti malo ne diši! In stali bodo enako mirno, kot so vedno do sedaj - Irak, Afganistan, Libija itd.. kakšen veto se vloži v ZN, da se pokaže, da nasprotujejo ZDA, to pa je tudi vse. Dajmo se enkrat za vselej zavedati, da so interesi vseh velesil podobni - nobena si ne želi naftarski vojn in nihanja cen nafte (sploh ZDA in Kitajska, ki sta največji porabnici) ter novih jedrskih držav (sploh pa ne Rusija in Kitajska, ki sta zelo v dosegu iranskih raket). Svet ni samo črn ali bel, je prej črnobel.
Klotilda H
18. 06. 2019 08.03
+2
ali je iran z jedrskim orožjem kdaj grozil sloveniji?
HorstWiesel
18. 06. 2019 09.24
+1
Nikoli, niti s cim drugim ni grozil. Se vec, nikoli ni imel proti sloveniji niti ene same samcate sovrazne, negativne, zanicujoce,.... besede.
BUONcaffee
17. 06. 2019 20.58
-2
Skrbi me čigav denar bomo prali, če Američani naredijo red v Iranu.
BUONcaffee
17. 06. 2019 20.25
-1
Se pozna, da že dosti Irancev živi pri nas, sicer ga nebi podpirali.
BUONcaffee
17. 06. 2019 20.11
+0
Seveda Iran največja grožnja Evropi. Večkrat je grozil, da njegove rakete zadenejo jug Evrope. Sedaj pa grozi dalje. Ni tu popuščanja fantje dragi, ali pa ste njihovi da ga podpirate.
Ciymbalta
17. 06. 2019 20.05
+4
Izrael se boji IRANA naj se sam boji ter ostale države ki so proti IRANU. Mike Pompeo. "Iran ne bo dobil jedrskega orožja Ta američan pa je smešen. Iran lahko dobi kar želi.
DejmoSeDol
17. 06. 2019 18.56
+5
Povedano drugače: Iran je po samovoljnem in enostranskem odstopu od multilateralnega jedrskega sporazuma s strani prve podpisnice in njenega predsednika, Donalda Trumpa, upravičeno nadaljeval z razvojem jedrskega programa. Trump je še enkrat več lastno državo predstavil kot nevredno zaupanja, vsaj dokler je on v Beli Hiši. Hkrati pa postavil precendens za vse ostale predsednike, ki pridejo za njim, kar se mi zdi še bistveno bolj tragično.
DejmoSeDol
17. 06. 2019 18.41
+4
Z drugimi besedami: Po samovoljnem in enostranskem odstopu odmednarodnega in multilateralnega jedrskega sporazuma s strani prve podpisnice, to je ZDA, je sporazum postal efektivno neveljaven. In to kljub temu, da se je Iran do odstopa ZDA držal vseh omejitev, torej je sporazum spoštoval. Kdo je tisti, ki ga ne spoštuje, je tu jasno.
kolbek460
17. 06. 2019 17.26
+4
Če hočemo razumet ta svet ga je treba spravit na mali del ,,,če si bogat ,,je tvoje bogastvo varno v dveh primerih ,,da imaš res dobre prijatelje ali ga sam zavaruješ z orožjem SILO ki jo vsak razume ,,tudi živali ,,če tega ne storiš ,je po tebi ,,,primeri ,,libija,irak ,sirija ,delno avganistan ,
kolbek460
17. 06. 2019 17.17
+5
Do napovedi je prišlo v času ko izrael preluknja tanker in daje alibi meriki za nedovoljen napad na suvereno državo ki ni po njihovih merilih ,,Da vidimo kdo se bo priključil osi zla ,,,že videno ,,nasilneži raubarji že brusijo nože in jezike in snubijo vazale za pritisk in zlom žrtve ki bi jo radi oplenili ,,ne bo se vam izšlo ,,sirija ,venezuela iran ,,sami neuspešni poskusi destabilizacije ,kdo bo naslednji ?
procesoid
17. 06. 2019 17.15
+4
a Iran pa svetovni teroristi ne upajo napasti? ker Iran ni osamljen in ima močne zaveznike? dajte gringosi, pritisnite že na tisti gumbek, da vidimo, kako se potem pokadi iz vaše kontrolne sobe...
reakcionar
17. 06. 2019 16.56
-6
Tako ja. Solze srece mi grejo, kako eni navijate za Iran. Versko blazen totalitarni rezim, ki caka enga zadnjega mahdija (naslednik mohameda) pa bo potem konc sveta. In taki bi radi jedrsko orozje.
PUTINOVI?
17. 06. 2019 17.39
+7
noben ne brani iran ampak so ljudje proti ameriški represiji in zmišlevanju namišljeinih razlogov da spravijo neko državo v vojno in jo izropajo, a štekaš?...zaradi njih imaš begunce v evropi.
reakcionar
17. 06. 2019 16.53
+1
Nc bat. Bodo amerikosi to poslihtal.
rekapaka
17. 06. 2019 17.21
+3
ZDA bodo kar naenkrat brez ladij v Perzijskem zalivu.
Balki30
17. 06. 2019 16.23
+6
Se vedn bols bit prjatu z siiti ko pa z suniti...sa....in kompanija....pa to
hipi007
17. 06. 2019 16.15
+13
Ameriska propaganda! Se vidi kdo je lastnik 24 ur :)
BUONcaffee
17. 06. 2019 16.06
+13
Iran se pripravlja na vojno.
BUONcaffee
17. 06. 2019 16.05
+9
Letalonosilke, bombniki b52 na položajih?????
BUONcaffee
17. 06. 2019 16.00
-17
Naj Trump naredi red v Iranu, sicer bomo ogroženi vsi.
KungFuPanda
17. 06. 2019 16.07
+24
Ogroženi bomo, če bo Trump Iran napadel. Takrat bodo še dodatni iranski begunci prehajali mejo. Ključno za begunsko krizo je, da ni nove vojne in da je v teh državah nek voditelj, ki bo državljane obvladoval. Širjenje "demokracije" je do sedaj naredilo samo nered v regiji.
Seancy
17. 06. 2019 16.08
+7
Naj Iran ze enkrat nardi red v ZDA, da bo mir na svetu in ne bodo igrali svetovnega serifa, sodnika in rablja, saj so ameri pobili vec ljudi v zgodovini, kot vsi akterji skupaj med drugo svetovno vojno!
KungFuPanda
17. 06. 2019 16.10
+10
Sicer pa mi povej, kje so do sedaj ZDA naredile red? Irak, Afganistan, Koreja, Vietnam?
el capitano
17. 06. 2019 16.17
+10
Tranzistor...a še nisi dobil sendviča so kaj, da klatis take bedarije..
rekapaka
17. 06. 2019 17.28
-1
tranzistor, ti si ogrožen že tako ali tako. Tvoja glava ni prava
el capitano
17. 06. 2019 16.00
+19
No..brez jedrskega orožja bodo doživeli usodo Libije..Kar pomeni milijone novih beguncev.Torej ...navijam za Iran, ker je to važno za stabilnost na planetu..
asdfghjklč
17. 06. 2019 15.57
+13
Žalostno je, da se debilni voditelji še vedno spogledujejo z jedrskim orožjem … pa če je to ruisija, amerika, iran, s. koreja itd