Tujina

Iraško poročilo najprej dobile ZDA

New York/Bagdad/Doha, 10. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

ZDA in inšpektorji ZN so začeli pregledovati obsežno iraško poročilo o oborožitvi. Po prvih ocenah naj bi bilo iz njega možno tudi razbrati, katere države so sodelovale pri razvoju orožja za množično uničevanje. Odločitev, da je poročilo dostopno le petim stalnim članicam VS, pa je močno razburila nestalne članice.

John Negroponte
John Negroponte FOTO: Reuters

ZDA pa so po dogovoru s Kolumbijo, ki trenutno predseduje Varnostnemu svetu, prevzeli skrb za razdelitev iraškega poročila. Ameriški veleposlanik pri ZN John Negroponte je dejal, da so se za tak ukrep odločili, ker hočejo preprečiti uhajanje informacij s podrobnostmi o programih za razvoj jedrskega orožja.

Ameriška misija pri ZN je edino kopijo iraškega poročila o programih razvoja orožja za množično uničevanje poslala v Washington, kjer jo kopirajo za ostale štiri stalne članice VS ZN. Kopije dokumentov so nato izročile tudi Veliki Britaniji in Franciji, sedaj pa naj bi jih pripravljale še za Rusijo in Kitajsko. Medtem je celotno poročilo zahtevala tudi nestalna članica VS ZN Norveška, ki je nezadovoljna s statusom "drugorazredne članice VS", saj je prepričana, da je do nje upravičena prav tako kot pet stalnih članic. Ostalih deset nestalnih članic VS ZN bo tako dobilo vpogled le v deklaracijo, ko bo poročilo enkrat prevedeno, analizirano in "očiščeno občutljivih vsebin, kot so na primer navodila za izdelovanje orožja".

Irak obtožil ZDA izsiljevanja

Odzval se je tudi Irak, ki je ZDA obtožil izsiljevanja brez primere, s tem ko so ZDA vzele edino kopijo iraške izjave o programih razvoja orožja za množično uničevanje. Po njihovem mnenju bi lahko Washington spremenil poročilo in ga izrabil kot pretvezo za vojaški napad na Irak. "ZDA s svojim vedenjem kažejo nespoštovanje Ustanovne listine ZN in kršijo neodtujljive pravice desetih nestalnih članic VS ZN," je dejal iraški zunanji minister Nadži Sabri. Iraški predsednik Sadam Husein pa je medtem pozval visoke poveljnike iraške vojske, da povečajo pripravljenost vojaških sil in iraških prostovoljcev na boj ter izboljšajo vojaške sposobnosti borcev za boj proti sovražniku, predvsem ZDA.

Poročilo bi morali najprej pregledati inšpektorji

Iraško deklaracijo o orožju za množično uničevanje, ki je bila del zahtev zadnje resolucije, bi morali najprej pregledati strokovnjaki OZN in predati poročilo celotnemu VS. Vendar pa jo je vodja inšpektorjev UNMOVIC Hans Blix, po predlogu kolumbijskega veleposlanika Alfonsa Valdiviesa predal Američanom. Ti so prevzem dokumentov utemeljili s skrbjo za zavarovanje občutljivih podatkov o izdelovanju jedrskega orožja, ki jih države brez tega orožja, ki so podpisale Konvencijo o neširjenju jedrskega orožja, ne smejo niti videti.

Tudi v varnostnem svetu OZN velja tista o bolj enakih med enakimi
Tudi v varnostnem svetu OZN velja tista o bolj enakih med enakimi FOTO:

Strokovnjaki ZN pregledujejo dokumente tako, da izločajo informacije o jedrskem orožju, Američani pa menijo, da stalne članice lahko pregledajo te dokumente, saj že imajo jedrsko orožje in ne bodo izvedele nič novega. V primeru, da bi bili dokumenti predani voljenim članicam VS, pa po mnenju ZDA obstaja nevarnost, da podatki pridejo v javnost.

OZN objavili kazalo iraškega poročila

Poročilo, ki skupaj obsega približno 12.000 strani in več računalniški disket, pokriva iraške programe razvoj kemičnega in biološkega orožja ter razvoj raket z dosegom 150 kilometrov.

Združeni narodi so v ponedeljek zvečer objavili kazalo iraškega poročila o programih oborožitve. Poročilo na 2081 straneh pokriva obdobje od začetka iraškega jedrskega programa do leta 1991. Ta del poročila je razdeljen na pet delov z enajstimi poglavji o administrativnih in finančnih podatkih iraškega programa o jedrskem orožju, navaja pa tudi tehnične podatke o elektromagnetnem ločevanju in bogatenju litijevih izotopov. Kakih 300 strani pa se nanaša na obdobje med letoma 1991 in 2000, razdeljeno na dve poglavji. Prvo poglavje pokriva osem večjih, drugo pa 19 manjših krajev, povezanih z jedrskim programom.

Inšpektorji v Iraku nadaljujejo delo

Tokrat so se odpravili na sever Iraka
Tokrat so se odpravili na sever Iraka FOTO: Reuters

Inšpektorji so medtem danes nadaljevali delo. Danes so prvič hkrati obiskali več sumljivih objektov. Skupina inšpektorjev se je odpeljala v tovarno fosforja blizu sirske meje, 420 kilometrov od Bagdada. Odpravili so se na območje objekta Al-Kaem v bližini meje s Sirijo, kjer so se pred vojno v Zalivu leta 1991 ukvarjali s proizvodnjo obogatenega urana.

Manjša skupina inšpektorjev IAEA pa je medtem že četrtič obiskala jedrski kompleks Al Tuvajta blizu iraške prestolnice. Skupina inšpektorjev UNMOVIC pa je med drugim obiskala tudi tovarno cepiva za živali zahodno od Bagdada. Po navedbah direktorja tovarne ta obstaja od leta 1995.

Britanski premier Tony Blair pa je v za britanski dnevnik Financial Times izrazil pripravljenost Velike Britanije in ZDA, da vojaško posredujeta proti iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu, če bo kršil resolucije VS, ki se nanašajo na orožje za množično uničevanje. Po njegovih besedah bi bili ljudje naivni, če bi od iraškega voditelja pričakovali upoštevanje zahtev. Države članice VS bodo pozorno preučile iraško poročilo o dejavnostih, povezanih s kemičnim, biološkim in jedrskim orožjem, je zagotovil.

Po napovedih nekaterih tiskovnih agencij pa bo mednarodna skupina nasprotnikov vojne uradu britanskega premiera predala pismo, v katerem Blaira pozivajo, naj razmisli o posledicah vojne v Iraku za civiliste.

Vojska ZDA nadaljuje s pripravami

Skupina mirovnikov bo Blairu izročila poziv k miru
Skupina mirovnikov bo Blairu izročila poziv k miru FOTO: Reuters

Medtem ameriška vojska v Katarju nadaljuje vojaške manevre, ki potekajo pod nazivom Internal Look. Po besedah tiskovnega predstavnika centralnega ameriškega poveljstva Raya Shepherda manevri potekajo brez težav, pri tem pa sodeluje približno tisoč ameriških in britanskih vojakov ter več tisoč drugih vojakov iz držav v regiji in od drugod. Manevri pod vodstvom poveljnika ameriških sil v Zalivu, generala Tommya Franksa, potekajo južno od katarske prestolnice Doha.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0