Tujina

Išče se novi Reagan

Washington, 04. 05. 2007 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.M./STA/Reuters
Komentarji
0

Deset osivelih predsedniških kandidatov v temnih suknjičih na prvem soočenju ni prepričalo niti svoje republikanske baze.

Včasih že izbira prizorišča pove vse: ne po naključju so si republikanci za prvo televizijsko soočenje svojih kandidatov za predsedniške volitve prihodnje leto izbrali spominsko knjižnico na obronkih južne Kalifornije, poimenovano po nekdanjem ameriškem predsedniku Ronaldu Reaganu.

Prevladuje republikansko rdeča

Republikanski predsedniški kandidati: Med kravatami je prevladovala republikansko rdeča
Republikanski predsedniški kandidati: Med kravatami je prevladovala republikansko rdeča FOTO: Reuters

V noči na petek po srednjeevropskem času je pred televizijske kamere stopilo deset osivelih, starejših moških v črnih suknjičih. Med njimi so prevladovale kravate znanih barv: večina jih je imela republikansko rdeče, le kandidat brez možnosti za izvolitev Sam Brownback je imel zlatorumeno. Po mnenju političnih analitikov med republikanskimi kandidati ni nobene politične „ikone“, ki bi izstopala tako, da bi zadovoljila politično bazo republikanskih volivcev. Tisti med njimi, ki so na tv soočenju pokazali dobršno mero konservativnosti, pa so v ZDA popolnoma neznani.

V Iraku morajo zmagati

volitve ZDA
volitve ZDA FOTO: Reuters

Kandidati so se strinjali, da bi bil hiter umik ameriških sil iz Iraka napaka. "Nikoli se ne bi smeli umakniti pred terorizmom," je dejal nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani. To bi bila po njegovem mnenju "strašna napaka". Nekdanji guverner zvezne države Massachusetts Mitt Romney pa je poudaril, da si sicer tudi sam želi, da bi se ameriški vojaki čim prej vrnili domov, a ne tako hitro, da bi morali kasneje nazaj v Irak. "V Iraku moramo zmagati. Če se umaknemo, bo kaos, bo genocid in sledili nam bodo domov," pa je dejal senator McCain.

Republikanski kandidati so se zavzeli tudi za oster nastop proti Iranu, čigar ambicije po jedrskem orožju so označili kot "nočno moro". "Uporaba sile proti Teheranu bi bila izredno nevarna poteza, a ne tako nevarna kot jedrsko oboroženi Iran," je menil Giuliani. Kongresnik iz Kolorada Tom Tancredo pa je poudaril, da morajo ZDA storiti vse, da Iran ne dobi jedrske bombe.

Med temami, ki so se jih med razpravo lotili republikanski kandidati, je bila tudi za republikance posebej pomembna pravica do splava. Za razliko od ostalih devetih kandidatov je Giuliani menil, da bi bilo "v redu", če bi ameriško vrhovno sodišče to pravico podprlo.

Schwarzenegger lahko o Beli hiši le sanja

Senator John McCain: 'Hočem voditi to ljudstvo'
Senator John McCain: 'Hočem voditi to ljudstvo' FOTO: Reuters

Spregovorili so tudi o možnosti, da bi se nekoč za položaj ameriškega predsednika potegoval v tujini rojeni ameriški državljan. Vendar sta to možnost podprla le Giuliani in nekdanji guverner zvezne države Arkansas Mike Huckabee. Ostali pa so zatrli upe republikanskega kalifornijskega guvernerja, v Avstriji rojenega igralca Arnolda Schwarzeneggerja, da bi se nekoč tudi sam potegoval za najvišji položaj v državi.

Sindrom RudyMcRomney

Republikanci imajo tri glavne predsedniške kandidate: nekdanjega newyorškega župana Rudyja Giulianija, Mitta Romneya in Johna McCaina, vendar nihče med njimi ni povsem po okusu republikanskih volivcev. V republikanskih krogih zato kroži dovtip, češ da njihova politična stran pri izboru primernega predsedniškega kandidata boleha za 'RudyMcRomney - sindromom'. Za kaj gre?

Rudy Giuliani ima največ možnosti za republikansko nominacijo
Rudy Giuliani ima največ možnosti za republikansko nominacijo FOTO: Reuters

Nekdanji newyorški župan je sicer konservativec v klasičnem pomenu besede, vendar dvakratni ločenec. Njegova politična zvezda je doživela vrhunec po terorističnih na ZDA, toda prav zdaj so ameriški mediji pričeli obnavljati pikantne podrobnosti o „junakih“ 11. septembra 2001. To pa bo za Giulianija še neprijetno, menijo analitiki.

Mitt Romney je mormon, kar je za večino republikancev drugih krščanskih veroizpovedi težko sprejemljivo. Romney se je med soočenjem skušal izkazati z držo pridigarja. „Seveda bomo ulovili Osamo Bin Ladna,“ je grmel. „Umrl bo!“ Sledila je obvezna prisega: „Ljubim Ameriko. Američani so najbolj izjemno ljudstvo na svetu!“

John McCain si že vrsto let neuspešno prizadeva postati ameriški predsednik, tako da bi v primeru izvolitve prihodnje leto praznoval 72. rojstni dan, kar pa je po uradnih statistikah pričakovana življenjska doba za moške v ZDA.

V iskanju političnega duha nekdanjega predsednika Ronalda Reagana, ki je v 80-ih letih prejšnjega stoletja v ZDA izpeljal konservativno renesanso: Predsedniški kandidati republikancev v družbi Reaganove vdove Nancy (na sredini)
V iskanju političnega duha nekdanjega predsednika Ronalda Reagana, ki je v 80-ih letih prejšnjega stoletja v ZDA izpeljal konservativno renesanso: Predsedniški kandidati republikancev v družbi Reaganove vdove Nancy (na sredini) FOTO: Reuters

Priseganje na Ronalda Reagana

Težava republikancev je, da v svojih vrstah nimajo nobenega karizmatičnega retorika. McCain se je med soočenjem sicer trudil v tej smeri, vendar šablonsko in neuspešno. O Iraku je izjavil, da je bila „vojna izjemno slabo vodena“, Osamo Bin Ladna bi „zasledoval do vrat pekla“, volivcem pa je prisegel z besedami: „Hočem voditi to ljudstvo.“

Tudi Giuliani se ni posebej izkazal. Njegov poskus, da bi za svoje potrebe obudil v življenje duh Ronalda Reagana je neslavno propadel, kljub dejstvu, da je v prvi vrsti med občinstvom sedela osivela nekdanja prva dama in vdova Nancy Reagan. Tudi drugi kandidati so poveličevali vrline republikanskega predsednika iz 80-ih let in obljubljali, da bodo nadaljevali njegovo delo.

Nabor kandidatov spominja na puščavo

Nabor republikanskih kandidatov je že na prvi pogled pust, zlasti v primerjavi s predsedniškimi kandidati demokratov. Republikanci nimajo na zalogi nobenega kandidata latinskoameriškega porekla kot je demokratski guverner New Mexica Bill Richardson, prav tako nimajo nobene ženske kot je Hillary Clinton, kaj še temnopoltega kandidata kot je Barack Obama.

Največ možnosti za republikansko nominacijo za predsednika ZDA ima trenutno Giuliani, sledi pa mu McCain. Za nominacijo Giulianija bi glasovalo 33 odstotkov republikanskih volivcev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.