Tujina

Iskanje hrvaškega kapitana: žena prosi za pomoč ZDA

Zagreb/Šibenik, 07. 10. 2019 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Usoda pogrešanega hrvaškega kapitana Dina Miškića in še šestih članov posadke vlačilca Bourbon Rhode, ki je potonil v Atlantiku, je po preklicu iskalne akcije še vedno negotova.  Po spletu so zaokrožile fotografije po zadnjem remontu, ki naj bi prikazovale slabo stanje vlačilca. Verodostojnost fotografij sicer ni potrjena, žena kapitana pa za pomoč prosi ZDA.

Hrvaški državni vrh in žena pogrešanega kapitana pozivata k nadaljevanju iskalne akcije, po spletu je zaokrožila tudi peticija. Kot je znano, je vlačilec Bourbon Rhode s 14 ljudmi na krovu zaradi močnih valov, v katerih se je znašel zaradi orkana Lorenzo, potonil 26. septembra v Atlantiku, 2.000 kilometrov od najbližje obale – francoskega otoka Martinik.   

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napori hrvaškega državnega vrha, prebivalci Šibenika sprožili spletno peticijo

Reševalne ekipe so našle tri preživele in štiri trupla, za sedmimi mornarji in tremi reševalnimi čolni pa se je izgubila vsaka sled. "Od torka, 1. oktobra, nismo našli niti ene osebe. Po tednu dni iskanja je možnost za preživetje teh ljudi na morju, četudi so dobro opremljeni, močno zmanjšana," so po poročanju France Presse v soboto sporočili koordinatorji iskanja iz Martinika in prekinili iskalno akcijo. Družina kapitana iz Šibenika je zaradi prekinitve iskalne akcije, ki so jo označili za "škandalozno in sramotno odločitev", šokirana, besna in obupana. 

Prebivalci Šibenika so na Facebooku zato sprožili peticijo, s katero zahtevajo nadaljevanje iskalne akcije. V samo nekaj urah jo je podpisalo več tisoč ljudi, do zdaj že več kot 26.000.  

Naporom za iskanje se je pridružil tudi hrvaški državni vrh. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je francoskega predsednika Emmanuela Macrona prosila, naj se zavzame za nadaljevanje iskalne akcije pogrešanih mornarjev v Atlantiku. Oglasil se je tudi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman, ki prav tako kot družina pogrešanega kapitana verjame, da je Miškić še živ in da še niso izčrpali vseh možnosti, ki so na voljo.

Žena kapitana se po pomoč obrača k ZDA

Kapitanova žena je v odprtem pismu pozvala oblasti, da za pomoč zaprosijo ZDA. V pismu je zapisala, da hrvaška reševalna gorska služba trdi, da je možno s satelitskimi posnetki pregledati ocean in opaziti kakršenkoli objekt, ki ne sodi v naravno okolje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slape za reševanje, na katerih naj bi bilo možno preživeti okoli mesec dni, bi lahko izsledili s pomočjo te tehnologije na zelo preprost način, so pojasnili. A kot pravijo,  reševalna služba ne more vedeti, ali je to področje oceana pokrito s satelitskimi posnetki. To informacijo morajo pridobiti od pristojnih služb ZDA, ki satelitsko nadzorujejo to področje s tehnologijo, ki je najboljša na svetu. Kapitanova žena je tako pozvala hrvaški državni vrh, da zaprosi ZDA, da z njimi delijo koristne informacije, ki bi pomagale pri iskanju kapitana in posadke.

Za pomoč državnega vrha pri iskanju nesrečnega kapitana se je zahvalil tudi hrvaški sindikat pomorščakov. Upajo, da bodo hrvaška in ukrajinska prizadevanja za nadaljevanje iskanja kapitana in posadke obrodila sadove.

Je bil vlačilec v zelo slabem stanju?

Kot so dejali, se družina hrvaškega kapitana ''dobro drži, njegova žena pa se trudi, da bi pomagala pri iskanju''. Kot so pojasnili v sindikatu, po spletu kroži tudi fotografija ladje z nedavnega remonta v Las Palmasu, na kateri je vlačilec v zelo slabem stanju. Verodostojnost fotografije sicer ni potrjena, poudarjajo v sindikatu, a če je le pol tega, kar se vidi, resnično, mora nekdo iz Bourbona končati v zaporu, dodajajo v sindkatu.

Hrvaški portal Morski.hr je medtem objavil dokumente tehnične inšpekcije ladje. Kot ugotavljajo strokovnjaki, je bila ladja v tako slabem stanju, da je ni bilo mogoče popraviti v manj kot dveh tednih. Za vsa potrebna popravila so namreč potrebovali vsaj dva meseca. Kot stoji v poročilu, so imeli velike težave z enim od motorjev.

"Imeli so težave z ventili. Okvare bi lahko povzročile poplavo. Predvidevam, da se je eden od ventilov enostavno zlomil in posadka je bila nemočna pri zaustavljanju poplave. Na več delih je bilo moč opaziti korozijo, prav tako pa so bila neprepustna vrata v katastrofalnem stanju. Zelo sem besen, ker so takšno ladjo pustili na morje," je povedal eden od kapitanov Burbonovih ladij, ki je dokumente posredoval omenjenemu portalu. Prav tako je opozoril, da so vsi ventili potrebovali remont in da je bilo dvanajst dni v servisa nedvomno prekratek čas za zagotovitev brezhibnosti plovbe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trije rešeni ukrajinski mornarji trdijo, da se je vsaj sedem članov posadke vkrcalo na splave za reševanje.

Po podatkih francoskega kriznega štaba CROSS je bila ta akcija njihova največja na morju v zadnjih 20 letih. Vanjo so bili vključena letala in helikopter, pa posebni čolni in letala ter vse trgovske ladje, ki so bile v bližini. Preiskali so 110.000 kvadratnih kilometrov oceana, kar je dvakratno ozemlje Hrvaške.

Ladijska družba Burbon je medtem sporočila, da iskanje kapitana Dina Miškića nadaljuje ladja Alp Striker, obveščene pa so vse komercialne ladje, ki se nahajajo v območju. "Operacija iskanja, ki jo izvaja krizni štab CROSS, se nadaljuje. Ladja Alp Striker, ki je lahko deluje na velikih razdaljah, še naprej preiskuje območje," so sporočili iz Burbona.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mega100
07. 10. 2019 17.59
+3
Zanimivo da satelitski posnetki so samo 100 km od obale. Potem pa vsi sateliti na svetu skrivnostno ne delujejo več. Tem satelitskim posnetkom bi lahko rekli tudi radarske slike...današnja tehnologija je hecna. Pa Google maps, ko klikneš satelitsko slikanje Avstrije in Nemčije, zakaj tam spodaj na vsaki slikci piše da so slike narejene z Airbus letalom...Smešno in zanimivo, ampak Nemci in Avstrijci očitno ne dovolijo Googlu da snema in slika pri njih njihovo ozemlje. Očitno nekdo se dela norce iz nas, to ko gre govora o satelitskih posnetkih, tko mi deluje.
bikoborec69
07. 10. 2019 16.37
-2
za nas popolnoma nepomembna tema.
MasteRbee
07. 10. 2019 16.08
+2
Ta kapitalistični svet je tako gnil, da ti ljudje nimajo niti satelitski tefon. Več možnosti imajo (če so sploh še živi) da zadanejo še sedmico, kot da jih sedaj kdo najde.
Desnica boli
07. 10. 2019 15.44
+9
Kje je zdaj una švabica z ladjo, ki ima viška cajta in migrante fura v Italijo? Tole je pravi izziv za njo.
MrKritik77 .
07. 10. 2019 15.30
-9
Verjetno jih že papajo ribice, ampak vseeno upam, da temu ni tako.
ne rabimo predsednika
07. 10. 2019 13.47
+11
v začetku bi že morali amerikanci iskati, oni to znajo kot je bil primer reševanje na ladji mv Tamar
Klemzi28
07. 10. 2019 13.43
-21
ce se otroci begunci utapljajo na obalah evrope se bo zal tudi kak europejec. sozalje druzinam...
extradeluxe
07. 10. 2019 13.43
+10
Remorker je letnik 2006. Ne more biti v slaben stanju, to je komaj na polovici delovne dobe. Ni to luksuzni Pershing 75. Malo površinske rje je samo kozmetika. Tudi, če so šlampasto barvali kar se vidi pri oknih, to nima veze z stanjem ladje.
Hellsrael
07. 10. 2019 13.36
+3
Zal od tega ne bo nic. To njoh ne zanima gre samo za se enega cloveka, od njegove sezae nimajo nic in jih ne zanima. Kruto anpak tako je
Frigo
07. 10. 2019 13.36
+30
A če bi bili kje migrantje tis pa nebi bilo problem iskat 1 mesec
tedoVV2HCmedo
07. 10. 2019 13.35
-13
Spet hrvaška novica...
Intimnanega3
07. 10. 2019 13.29
-4
članek o lampeduzi je kar naenkrat postal četrtorazredni........
reakcionar
07. 10. 2019 13.13
+26
Nekdo je včeraj lepo predlagal. Naj ga iščejo z vohunskimi sateliti, ki jih mrgoli v vesolju. Aja, to pa ne bodo riskiral, da se izve za top sekret tehnologijo.
Naj bi
07. 10. 2019 13.06
+35
Naj malo pogledajo iz vesolja..., in pa spet čudno, da te reševalni čolički ne oddajajo kakšnega signala...
lumpimonster
07. 10. 2019 13.02
-9