Tujina

Italija dovolila pristanek 450 migrantom, Salvini o politični zmagi

Rim, 16. 07. 2018 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
0

Italija bo 450 migrantom, ki so jih rešili s prenatrpanega čolna v Sredozemskem morju, dovolila izkrcanje na Siciliji. Odločitev je sprejela, ko so Francija, Nemčija, Malta, Portugalska in Španija privolile, da vsaka sprejme 50 migrantov.

Po poročanju italijanskih medijev izkrcavanje migrantov in beguncev v sicilijanskem pristaniškem mestu Pozzallo že poteka. Za zdaj so dovolili izkrcanje le ženskam in otrokom, torej 57 ljudem. Italijanski premier Giuseppe Conte je povedal, da jim bo Italija nudila potrebno podporo, dokler ne bodo odšli v omenjene evropske države.

Gre za 450 migrantov z lesene barke, ki so iz Libije do italijanskih otokov pripluli v petek, a jim Italija ni dovolila vplutja v njihova pristanišča, prav tako ne Malta. Migrante so nato premestili na ladjo italijanske mornarice in plovilo evropske agencije Frontex. Notranji minister Italije Matteo Salvini je dejal, da bi ladje Frontexa morale po rešitvi migrantov odpluti do Malte ali Libije.

Italijanska pozicija se je spremenila, ko je predsednik Conte pisal vsem članicam EU in zaprosil, ali lahko sprejmejo nekaj beguncev. "Upoštevajoč, da je Italija prva v bojni vrsti pri reševanju življenj na morju, vas prosim za jasen znak, da z nami delite odgovornost pri reševanju migrantske krize," je v pismu zapisal Conte.

Protestniki v Italiji so se priklenili na stopnice ministrstva za promet v protest imigracijski politiki Italije.
Protestniki v Italiji so se priklenili na stopnice ministrstva za promet v protest imigracijski politiki Italije. FOTO: AP

Medtem ko sta Francija in Malta privolili, da vzameta po 50 migrantov, pa tudi Nemčija, Portugalska in Španija so obljubile podobno, je češki premier Andrej Babis zavrnil prošnjo, češ da bi takšno ravnanje ’vodilo na pot do pekla’. Tudi Libija je zavrnila prošnjo Italije.

"Striktnost in jasnost so privedli do rezultatov," je komentiral razplet dogodkov italijanski notranji minister Salvini, ki je ocenil, da gre za politično zmago Italije. "Jasno sporočilo je: nihče se ne sme nezakonito priseliti v Italijo," je zapisal na svojem Facebooku.

V zadnjih tednih je populistična italijanska vlada gibanja Pet zvezd in desničarske Lige zaostrila ravnanje ob prihodu migrantov čez Sredozemsko morje. Že večkrat je tako blokirala dostop ladij z migranti do italijanskih pristanišč, nevladnim človekoljubnim organizacijam pa je vplutje prepovedala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3