Tujina

Po večdnevnem čakanju Malta dovolila vplutje ladje nemških nevladnikov z 230 migranti

Rim, 26. 06. 2018 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / L.Š.
Komentarji
6

Malteške oblasti so le dovolile vplutje ladje Lifeline nemške nevladne organizacije Mission Lifeline, ki je v četrtek v Sredozemskem morju rešila več kot 230 migrantov. Pred tem pa so danski tovorni ladji Alexander Maersk, na kateri je več kot 100 migrantov, dovolili vplutje v italijansko pristanišče Pozzallo na Siciliji.

Malta je danes le potrdila, da bo dovolila vplutje ladje Lifeline nemške nevladne organizacije Mission Lifeline, ki je v četrtek v Sredozemskem morju rešila več kot 230 migrantov, med njimi otroke in nosečnico. Omenjeni ladji italijanske in malteške oblasti sprva niso dovolile vplutja v njihova pristanišča. Malta je svojo odločitev pogojuje s tem, da nekatere migrante sprejmejo tudi druge države članice EU. 

Pomoč so že obljubile Italija, Francija, Španija in Portugalska. 

"Ravno sem po telefonu govoril s premierjem Muscatom, ladja nevladne organizacije Lifeline se bo zasidrala na Malti," je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte, še preden je to potrdila Malta. Ob tem je obljubil, da bo Italija prevzela del rešenih migrantov.

Francija je danes sporočila, da se zdi, da se za ladjo obeta "evropska rešitev" in da ji bodo dovolili pristanek na Malti. 

Italija sprejela tovorno ladjo s 108 migranti

Danski tovorni ladji Alexander Maersk, na kateri je več kot 100 migrantov, pa so medtem dovolili vplutje v italijansko pristanišče Pozzallo na Siciliji. To je v ponedeljek zvečer potrdil župan Pozzalla Roberto Ammatuna. "Danes je pomemben dan, saj je pokazal, da je solidarnost še vedno razširjena," je povedal. 

Danski tovorni ladji Alexander Maersk, na kateri je več kot 100 migrantov, so dovolili vplutje v pristanišče Pozzallo na Siciliji.
Danski tovorni ladji Alexander Maersk, na kateri je več kot 100 migrantov, so dovolili vplutje v pristanišče Pozzallo na Siciliji. FOTO: AP

Ladja je v petek po navodilih italijanske obalne straže rešila 108 migrantov, vendar pa ji Salvini ni dovolil vstopa v italijanska pristanišča.

Danska ministrica za priseljevanje Inger Stojberg je pred tem v ponedeljek poudarila, da "so bili ti migranti namenjeni v Italijo in da jih mora zato sprejeti Italija". Dodala je, da je ta zastoj podjetje Maersk Line, ki upravlja ladjo, "stal veliko denarja".

Tudi v podjetju so pozvali k hitri rešitvi. "To predstavlja varnostno in zdravstveno tveganje, tako za posadko kot tudi za uboge migrante na krovu," so povedali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maltežan
27. 06. 2018 10.53
+1
tu na Malti jih ne potrebujemo... jih je že tako preveč... ko je bilo konec ramadana in sem se v petek zjutraj peljal v službo, sem imel občutek, da sem nekje v Libiji in ne na Malti...
Darth-Vader
26. 06. 2018 12.41
+16
ta vikend sem bil po toscani... prvi dan sem prespal v Ferrari. Tega je absolutno preveč. Na vsakem koraku so, zasledujejo nadlegujejo te non stop... Najprej pride en k ma 100 ur na izbiro, potem pride en k ma 100 očal na izbiro, potem en z zapestnicami, potem en z torbicami, potem en z rutkami itd itd... ko zavrneš vsakega od njih in to jih je 15 z različnimi vrstami izdelkov se ponovi vaja ampak je druga skupina z isto robo... in tega ni konec... In ni važno kje si. Ali je to Ferrara ali so to Firenze, ali Piza ali Volterra, San gimignano, Sienna itd itd... In to kar hodijo in hodi za teboj nevem vsak po 50-100m in utrujajo... Groza. Saj nisem prišel njih tja gledat in poslušat... Da ne govorim kako je na parkiriščih... Na vsakem parkirišču jih je 10. Se sprosti mesto in se postavi on na njega... In če mu ne plačaš se ne umakne. In če se začneš dajat z njim jih pride še ostalih 9 tja težit... Greš v restavracijo na testenine ti pride tja utrujat. To je res katastrofa...
fairplayy
27. 06. 2018 07.43
+5
Sami maldi moški sposobni delat. Njihova domovina jih potrebuje oni pa tu prodajajo očala. Kamlu bo pri nas podobna zgodba.
Heretik1
26. 06. 2018 11.13
+11
Če bodo migrante pustili na Malti, bodo lahko hodili samo v krogu.
JApajaDAja
26. 06. 2018 16.02
+7
imajo še šest otokov...le gozo je še naseljen-ostalih 5 je "fraj"!
emilzapata
26. 06. 2018 09.40
+24
že če hodiš po kakšnem bližnjem italijanskim ali avstrijskim mestom, se počutiš skrajno nelagodno, ko srečuješ, ali pa posedajo na pločnikih in škarpah mladi, srepo gledajoči moški, in tvoja prva misel je, da se čimprej pobereš iz tega mučnega okolja.