Tujina

Test za Berlusconija

Rim, 28. 03. 2010 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dve leti po parlamentarnih volitvah, ki so Berlusconija v tretje popeljale na mesto premiera, so Italijani znova na voliščih. Potem ko je bila volilna udeležba leta 2005 71,7-odstotna, utegne tokrat biti nižja.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: Reuters

V 13 italijanskih deželah danes in pa tudi jutri potekajo deželne volitve, v 463 občinah, med drugim v Benetkah, pa tudi lokalne. Na volišča je povabljenih skoraj 41 milijonov ljudi.

Do 12. ure je namreč svoje glasove oddala le desetina volilnih upravičencev, kar je skoraj tri odstotne točke manj kot na deželnih volitvah leta 2005, je sporočilo italijansko notranje ministrstvo. Potem ko je bila volilna udeležba leta 2005 71,7-odstotna, utegne tokrat prvič pasti pod 70 odstotkov.

Volišča so se odprla ob 8. uri zjutraj, ob 22. uri bodo zaprla vrata in jih znova odprla v ponedeljek zjutraj, ko bodo lahko volivci svoj glas oddali do 15. ure. Rezultate pričakujejo v ponedeljek zvečer.

Volitve potekajo v deželah Piemont, Ligurija, Lombardija, Veneto, Emilia Romagna, Toskana, Marche, Umbrija, Lacij, Kampanija, Apulija, Bazilikata in Kalabrija. Največje občine, v katerih bodo obenem volili še župane, so Benetke, Mantova, Lecce, Lodi, Macerata, Chieti in Andria. Ob vsem tem bodo volitve potekale tudi v štirih pokrajinah – v Imperii, Viterbu, Caserti in L'Aquili. Volitve v slednji bi morale potekati že lani, a so jih zaradi uničujočega potresa preložili.

Tokratne volitve so – po vrsti korupcijskih škandalov, ki so pretresli njegovo Ljudstvo svobode, in zapletih zaradi prepozne registracije kandidatov Ljudstva svobode v pokrajini Rim – pomemben test za Berlusconija. Sodeč po javnomnenjski raziskavi lahko računa na zmago v Lombardiji, Venetu in Kalabriji, medtem ko se levosredinski opoziciji obeta uspeh v Toskani, Emilii Romagni, Umbriji, Marcheju, Apuliji in Bazilikati.

Incidenta pred volitvami

Dan pred volitvami sta zaznamovala dva incidenta. V Milanu je eksplodirala pisemska bomba, naslovljena na Severno Ligo, v rezidenco italijanskega premierja Silvia Berlusconija pa je v petek popoldne prispela ovojnica s sumljivim prahom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

6-5
28. 03. 2010 12.38
Slovenske novice so na uslugo bralcem v taistem jeziku. Namen je spodbujati nadutost in samovšečnost. zato bo Berlusconi zamagal
yerbas
28. 03. 2010 12.33
italijani niti približno ne mislijo tako kot Slovenci. zato bo Berlusconi zmagal
yunak
28. 03. 2010 09.55
švicaj silvek, švicaj...