Tujina

Niti trenutek ni bilo razloga za paniko

Ljubljana, 05. 06. 2008 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan/I.A.
Komentarji
113

Krška nuklearka je poskrbela, da se je Slovenija znašla v vseh evropskih medijih. Kdor prej ni vedel, kje je Slovenija, sedaj ve, da imamo tudi jedrsko elektrarno.

Italijanski gasilci med vajo za primer jedrske nesreče septembra 2005.
Italijanski gasilci med vajo za primer jedrske nesreče septembra 2005. FOTO: Reuters

Zaradi okvare krške nuklearke je v vsej Evropski uniji zavladala prava panika. Številni evropski mediji so novico o Krškem objavili na začetku večernih informativnih oddaj. Posebej burno so se odzvali v sosednjih državah, kjer od Slovenije zahtevajo jasna pojasnila, kaj se je v Krškem v resnici zgodilo. Predsednik uprave in direktor NEK Stane Rožman pa je povedal, da niti en trenutek ni bilo razloga za paniko, da niso bili v nevarnosti ne zaposleni, ne prebivalci, ne okolje.

Po sporočilu o okvari v Nuklearni elektrarni Krško (NEK), ki ga je posredovala Evropska komisija, so aktivirali krizni oddelek italijanske agencije za varstvo okolja Apat. Ukrepe je sprejela tudi italijanska vlada, ministrstvo v koordinaciji s civilno zaščito je obvestilo svoje operativne oddelke. Gasilci so bili dejavni z merilnimi napravami, ministrstvo pa je izdalo dovoljenje za uporabo visoko tehnološke posebne naprave za opazovanje, s katero razpolaga oddelek italijanskih karabinjerjev za varstvo okolja. Vodja oddelka za jedrsko energijo pri agenciji za varstvo okolja Roberto Mezzanotte je dejal, da dogajanju sledijo z veliko pozornostjo, vendar ni razloga za ukrepanje na podlagi nacionalnega načrta za posege v primeru nesreč. Obenem sta dva izvedenca italijanske ustanove za jedrsko energijo Enea, Stefano Monti in Francesco Troiani, poudarjala, da so varnostni ukrepi v NEK primerljivi s tistimi, ki so v veljavi v jedrskih elektrarnah v zahodnem svetu. Tudi italijanska civilna zaščita je sporočila, da na italijanskem ozemlju ni prišlo do nobene radioaktivnosti, v deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, prav tako ni prišlo do nobenega preplaha.

Aktivirali so se tudi v Nemčiji. Nemška vlada je vpoklicala pristojne službe, naj preverijo in ocenijo okvaro. Nemška sekcija okoljevarstvene organizacije Greenpeace pa je poudarila, da je takšen evropski preplah zelo nenavaden. Torej, kot kaže, nekatere države jedrski energiji niso najbolj naklonjene. Med njimi je v ospredju Avstrija, ki je Slovenijo zelo okrcala. Avstrijski minister za okolje Josef Proell na primer zahteva pojasnilo, zakaj je Slovenija o okvari poročala kot o vaji. ''Slovenski sistem obveščanja je pod vprašajem,'' je izjavil. Slovenija je napako priznala in se zanjo opravičila. Odpravila jo je v nekaj minutah, do nje pa naj bi prišlo, ker so izpolnili napačen obrazec.

Tudi na Hrvaškem, ki je sosednja država, niso počivali. Iz preventivnih razlogov so obvestili pristojne službe: Državni zavod za zaščito pred sevanjem, Državni zavod za jedrsko varnost, Krizni center zdravstvenega ministrstva ter Državno upravo za zaščito in reševanje. Mediji in javnost so jim sicer očitali počasno obveščanje. Uradno obvestilo so namreč hrvaška ministrstva izdala ob 22. uri. Za večurno zamudo z obveščanjem se je ministrstvo za okolje izgovarjalo na ministrstvo za zdravje in ministrstvo za gospodarstvo, češ da sta omenjeni ministrstvi pristojni za obveščanje o nuklearki. Novinarji so se z vprašanji, kdaj je Hrvaška izvedela za okvaro, takoj obrnili na ministra za zdravje Darka Milinovića. Odgovoril je, da so bili obveščeni ob 20. uri, mediji pa so izvedeli, da je bilo ministrstvo obveščeno istočasno kot ostale evropske države. Milinović je še dodal, da je o tem obvestil pristojne urade in da ni bilo razloga za paniko. Mediji so v naslovih med drugim zapisali: "Kakšne idiote je na pomembna mesta nastavil premier Ivo Sanader?" Nekateri hrvaški mediji se zaradi napačnega prvega sporočila o okvari še sprašujejo, ali je Slovenija želela prikriti napako. Kakor koli že, svoje mesto je JEK dobil tudi na BBC, Reutersu, CNN in drugih svetovno znanih medijih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaT3y
07. 06. 2008 09.42
Ja samo žal ne v dobri luči! ampak poberemo vse najslabše!
jutri_pa_res
06. 06. 2008 10.26
Genialno.... Takšna promocija Slovenije, pa še zastonj. Počasi postajamo prepoznavni.
Nowotny
06. 06. 2008 09.25
pesek v oči! Neki nesposobnež, je zagnal celo paniko po evropi, ker ne zna ločiti črko A od B in izpolnil napačen obrazec. ironija je da taki človek dela ravno v jederski elektrarni. Tako o tem poročajo mediji. Če pa je to res je pa drugo. Radioaktivnosti se sicer nimamo zaenkrat kaj bati, toliko so že stručkoti v glavi, tisti pobje v elektrarni. Mi bi moral že zdavnaj zagnati alarm najvišje vrste zaradi količine smoga v zraku.
stane@jesenice.net
06. 06. 2008 09.16
kako malo je potrebno, da cela Europa spozna kje sploh je Slovenija. Mislim, da sedaj ne bo problemov kam z vsemi turisti kateri bi želeli videti to "famozno" Slovenijo o kateri se sedaj tako veliko piše, da bi se tudi o naših naravnih lepotah toliko raspisali kaj bi bilo šele potem
black1cat2
06. 06. 2008 09.00
Če dodamo malo ironije... Treba si je narediti reklamo pred turistično sezono, ne? Saj drugače večina (še v Evropi) ne ve, da sploh obstajamo, kaj šele, kje smo! :) Čudno, da nihče ne dela panike zaradi jedrskih elektrarn na vzhodu, ki jih je že 'vtrgalo' in smo zaradi tega bili dobesedno v velikem dreku vsi! Če je kdo optimist, da so zdaj full varne, potem pa je res naivnež, ne optimist!!! Kdo ve, kaj jim vse tam 'pobegne', pa nihče nič ne ve. Saj eksplozijo v Černobilu (če se ne motim!), so tudi malo prikrivali na začetku... Verjetno ste pa tudi opazili, da paničarijo samo v zahodni in srednji Evropi (in ZDA - celo na CNN spletni strani smo)! V vzhodni Evropi (državah, ki so bile v bivši SZ) pa se jim ne zdi tega vredno omenjat. Že vedo, zakaj...; da po možnosti ne bi slučajno pritegnili pozornost na kakšne svoje 'kvalitetne' jedrske elektrarne...
dk65
06. 06. 2008 08.37
krško je zakon, jodlari pa naj raje pazijo na hrvaške navijače, da jim nejo stadionov podrli
rraster
06. 06. 2008 08.03
Jodlarji naj najprej svoje kleti pospravijo!
tirolec
06. 06. 2008 07.43
palhi75 se strinjam, podpišem.
nx01
06. 06. 2008 06.38
Pa kaj sploh trobijo naokoli za take malenkosti. Take stvari se pogosto dogajajo tudi drugod a so modro tiho - kot da ženi priznaš neko dejanje, ko pa bi z molkom lahko brez škode mirno živel naprej, tako pa si si nakopal le težave in prepir. Pristojni se še ne znajo obnašati "evropsko", čeprav tako mislijo - dosegli so le, da nas sedaj primerjajo z Černobilom. Upam da bo obisk Busha v ponedeljek pomiril paničarje in pokazal pravo sliko stanja v Sloveniji po jederski katastrofi !!
Vse skupaj je zelo čudno glede tega in za lase privlečeno."SEDAJ PO CELEM SVETU VEDO KJE JE SLOVENIJA."Res je da to sedaj vedo po celem svetu.Res pa je da to sedaj tudi po celem svetu vedo TERORISTI,če do sedaj niso vedeli in ne vem če je Slovenija že res tako butasta da sama sebe rine še v večji gnoj ali pa je alarm bil popolnoma upravičen.Tudi v Černobilu je vse bilo najbolj super dokler ni počilo. Morebiti pa Slovenija štrajka z elektrarno da spomni Hrvate da so še dolžni plačati elektriko in kaj se zgodi v primeru če se jim elektrika tudi odklopi. Morebiti pa se Slovenija boji da bi tista zapornica pri Jorasu lahko potrošiča preveč elektrike.Hahahahahaha
Niko_
06. 06. 2008 00.45
To kaže, kako nam veliki evropski narodi ne zaupajo, kako so do nas sovražni in nam pripisujejo slabe lastnosti. Mi smo pošteno prijavili napako, ki je bila majhna, oni pa zaženejo tak mednarodni halo. Moj nasvet NEK-u: naslednjič nič povedat. Morda bo kdo zdaj razumel tudi Sovjete, zakaj so skrivali informacije o nesrečah. Saj vidimo kaj rata, če pošteno in objektivno poročaš!! Obsodijo te, da skrivaš še več, pa da ti ni možno verjeti, pa upičijo se v vsak nepomemben detajl tvojega poročanja, itd.
Neo Neo 1
06. 06. 2008 00.38
zdej nas bodo pa še s tem strašili...
tanja12
05. 06. 2008 22.38
eh, eni niste normalni kake komentarje mate..pridte raj mal v krško, pa bote vidl kak je fajn, vsako leto se bolj razvija in izpopolnjuje, pa še bolj znano je po svetu kot ljubljana, maribor, itd. zdej pa še bolj:)
strelc12
05. 06. 2008 22.27
AAAA OMG RUN RUUUUN!!!!... djte no... ponovitev Črnobila?!...Odziv odgovornih je bil pomojm uredu, pa tudi napačno informacijo so popravili. Mediji, ki pa spet evidentno niso imeli niti približno pravih podatkov( po domače, so nakladal ) so pa zagnali tako paniko da se je zraven dvignila še cela Evropa :D:D.... IN TO NA RAČUN ENGA KURČEVGA VENTILA :D:D. Zagnal so tako paniko, snemal so pa na drugi strani ograje elektrarne .. pa WTF?
ansev88
05. 06. 2008 22.17
+1
To je bla najbolša promocija Slovenije do zdej! Pa še čist brezplačno! :)
DarthRevan
05. 06. 2008 22.14
Tudi res, tudi res :)
DarthRevan
05. 06. 2008 22.08
Mater...pa to ni za verjet...pa...JAO FOLK PA KAJ VAM JE!? ...saj ne gori voda! Madona, pa dajte se malo informirat namesto da mlatite prazno slamo in mislite da ste pametni. Tako kot ste bili pametni ko je prišel ven nateg okrog tega kako je dihidrogen monoksid nevarna in strupena snov.
Uroš Palhartinger
05. 06. 2008 21.37
Joj, kakšna debata, v NEK začne puščati cev, pa je pol Evrope v zraku. Ko pa zaradi pesticidov umre polovica evropskih čebel, pa to nobenega ne skrbi...
Medek
05. 06. 2008 21.35
V Krškem sem vsak dan. Imam sosede in prijatelje ki delajo v NEK. Službo imam v neposredni bližini. Nikoli in nikdar ne bo nuklearka tak vir bolezni kot je bila Celuloza, po kateri smo domačini 25 km v krogu bruhali ob slabem vremenu. In babice so bolne ravno zaradi celuloze in ne nuklearke. In tisti komentar o velikih jabolkah... Kako da se ne pozna na specifičnih delih telesa ali pa na živalih? Krško je varno, razvito, bogato in precej bolj zdravo od Šoštanja, Ljubljane, Mežice, Črnomlja itd. Sicer pa... ja kar bojte se Krškega, bomo vsaj domačini imeli lepe službe in kvalitetne preglede pri zdravnikih.
Ramzess
05. 06. 2008 20.36
"Krška nuklearka je poskrbela, da se je Slovenija znašla v vseh evropskih medijih. Kdor prej ni vedel, kje je Slovenija, sedaj ve, da imamo tudi jedrsko elektrarno." Drži kot pribito. Toda zakaj bi nas želeli tako izpostavljati? Shy="Odziv ni NIKOLI pretiran če gre za okvaro nuklearke!" Tako je. Kdo in zakaj, preko medijev, idr., tako manipulira z Evrosko in svetovno javnostjo? Kaj je namen tega? Čemu bo, kot opravičilo, služil ta dogodek? Kaj se namerava javnosti, pod to pretvezo, (spet) vsiliti? Zakaj je tarča ravno NEK? Zakaj nekaj dni pred obiskom G. Busha? Kakšna je povezava v ozadju? Kaj še lahko sledi? Dgorfb="Zato da bi odvrnili pozornost od političnega dogajanja..." In morebitne resnice, zakaj bi naša vlada bila izjema pri tem. Ne želijo panike, da lahko obdržijo nadzor, itd. Spomnite se dogajanja po nesreči v črnobilu, Rusija predolgo taji domačinom (Črnobila) in svetu, v Evropi piskajo alarmi, nadzorni alarmi v evropskih elektrarnah, pa ne vedo zakaj, nekateri mislijo, da zaradi lokalnih težav, ker da so zaposleni nekaj prinesli s sabo, in na sebi so sicer res prinesli sevanje od zunaj, kmalu so ugotovili da je težava v 'zraku'. Kaj je sledilo pa veste, vključno s potvarjanjem statistike, ki še danes ni točna. Ko kaj nujnega in resnega izve javnost, je itak že prepozno, privilegirani so medtem že itak na varnem. Stara pesem. Morda se mnogim zdi, da zganjajo paniko, ampak o teh stvareh je treba govoriti, saj se ljudje v splošnem ne zavedajo nevarnosti jedrskih eksplozij in nesreč, noben zaprt prostor ni varen. Kar pa se scenarijev zaščite, reševanja in pomoči tiče, pa resničnost precej drugačna od teorije, kar pa itak veste. "Slovenija ne more svojih sosedov obvestiti o vaji, celotna Evropska unija pa je hkrati obveščena o incidentu," Zakaj ne, kje piše da ima Slovenija, oz. slovenska vlada (sama) kaj pri tem. Kdo ve kdo ali kaj je v resnici v ozadju. "Če bi bilo kaj narobe, če bi se v okolju kaj zgodilo, bi se odzvali in sledili zakonom, ki jih imamo." In to je, kot vedno, tudi vse. Kako gredo stvari po tem scenariju, pa tudi že vemo. Zaupati oblastem je tako, kot zaupati jami, da ne boš padel vanjo, ko greš čez njo. Preprosto nimaš opore, nimaš se na kaj opreti (mišljeno mnogo pomensko).