Tujina

Italijani v Afganistanu načrtovali atentat

Kandahar, 11. 04. 2010 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijanski humanitarni delavci naj bi načrtovali atentat na guvernerja afganistanske province Helmand. Oblasti so jih že aretirale.

Tiskovni predstavnik lokalnih oblasti v Helmandu je povedal, da so trojico Italijanov, zdravstvene delavce, ki delajo za humanitarno organizacijo Emergency, aretirali skupaj s še šestimi Afganistanci, potem ko so v skladišču bolnišnice v mestu Laškar Gah odkrili telovnike z bombami, ročne granate, pištole in razstrelivo.

Helmand je provinca na jugu Afganistana, kjer so mednarodne sile februarja začele obsežno operacijo proti talibanskim upornikom.

Policija naj bi dobila namig, da deveterica pripravlja napad na guvernerja Gulaba Mangula, ko naj bi ta v prihodnjih dneh obiskal bolnišnico, ki jo upravlja italijanska zasebna organizacija Emergency.

Vodstvo omenjene organizacije, ki ima sedež v Milanu, je že zavrnilo sodelovanje v kakršni koli zaroti in izrazilo prepričanje, da bodo njihovi uslužbenci kmalu spet na prostosti. "To so ljudje, ki že leta skrbijo za Afganistance. Prosimo vas, da spoštujete njihove pravice," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po besedah tiskovnega predsednika guvernerja Helmanda domnevajo, da je devet aretiranih povezanih s talibanskimi uporniki in da so zaroto skovali v Pakistanu.

Organizacija Emergency je tesno sodelovala z lokalnimi oblastmi, med drugim zaradi svojega načela, da zdravi vse bolnike, torej tudi talibane. V Afganistanu je dejavna od leta 1999 in ima tam trenutno tri kirurške centre, porodnišnico in 28 ambulant.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

untableass
11. 04. 2010 22.25
danes objavlene novice gledam pa komu se da brat 3je videi cez celi dan lepo res
LordOfWar
11. 04. 2010 15.27
Dobrodelne organizacije...hehehe.....Tu so najvecji bogatasi,mafijasi in se kaj zdraven!
zahod.west
11. 04. 2010 14.04
za naše rdečuhe: Emergency vodi Gino Strada, ki je zelo dober zdravnik, bil pa je od vedno tudi zelo radikalen "politik".
ninja.subversion
11. 04. 2010 13.09
kdo sploh še verjame " dobrodelnim " organizacijam, večina ki jih deluje v Afganistanu / Iraku na strani okupatorjev, so CIA front skupine... CIA tudi ne deluje vedno v prid Ameriki, pač pa na prvem mestu odgovarja možem v sencah kateri strmijo h novemu svetovnemu redu... mabica, zanimivo ker omenjaš rotari klub - eni največjih trgovcev z orožjem na svetu so ravno oni, pod pretvezo humanosti...
Sandra Žibert
11. 04. 2010 12.56
Kaj vse se skriva pod "humanostjo". Saj pri nas ni nič drugače. Najprej si "postrežejo" vodilni, če pa kaj ostane, drobtinice, dobijo pa tisti, ki jim je bilo to namenjeno. Pa rottari, pa RK, Karitas...sam blef!