Tujina

Italijani zadovoljni z evri

Rim, 12. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kot kažejo zadnje raziskave, večina Italijanov ne žaluje za liro. Kar 89 odstotkov vprašanih nasprotuje vrnitvi stare valute.

Po mnenju 41 odstotkov vprašanih so za podražitve, ki so se pojavile po uvedbi evra, krivi predvsem trgovci
Po mnenju 41 odstotkov vprašanih so za podražitve, ki so se pojavile po uvedbi evra, krivi predvsem trgovci FOTO: Reuters

Večina Italijanov ne žaluje za staro valuto liro, kažejo javnomnenjske raziskave. Po anketi združenja za varstvo potrošnikov namreč kar 89 odstotkov vprašanih nasprotuje vrnitvi stare valute, za kar si sicer prizadeva italijanski minister za delo Roberto Maroni. Po mnenju 41 odstotkov vprašanih so za podražitve, ki so se pojavile po uvedbi evra, krivi predvsem trgovci.

"Italijani bi se morali sami odločiti ali želijo uvesti liro kot drugo valuto ob evru,"
je minuli teden dejal Maroni. Možna bi bila tudi lira, vezana na ameriški dolar. Po njegovem mnenju bi morala Evropska unija nadzor nad obrestnimi merami in menjalnimi tečaji znova vrniti nacionalnim vladam, s čimer bi te lahko reagirale bolj fleksibilno.

Italijanski premier Silvio Berlusconi Maronijevemu predlogu ni izrazil podpore. "Nazaj ne gre več, ni alternative za evro," je dejal Berlusconi. Hkrati je priznal, da je evro znižal kupno moč Italijanov, vendar so prednosti kljub temu večje kot pomanjkljivosti.