Tujina

Zaokrožil posnetek iz predvolilne kampanje: Salvini poziva k 'množičnemu čiščenju'

Rim, 22. 06. 2018 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je italijanski notranji minister Matteo Salvini napovedal popis Romov in izgon tistih brez italijanskega državljanstva, je na družbenih omrežjih ponovno zaokrožil posnetek, v katerem obljublja "množično čiščenje" Italije.

Vodja skrajno desne italijanske Lige in notranji minister v novo oblikovani vladi, Matteo Salvini spet razburja s svojo ekstremistično retoriko. Po tem ko je v začetku tedna napovedal popis Romov ter izgon tistih, ki nimajo italijanskega državljanstva, je v javnost prišel posnetek, v katerem poziva k "množičnemu čiščenju, ulico za ulico."  Mnogi pri tem opozarjajo, da gre za fašistično retoriko, ki ji je bila Italija v prejšnjem stoletju že priča, poroča Independent

Gre za posnetek, ki je sicer nastal že v času predvolilne kampanje, v njem pa Salvini govori o "množičnem čiščenju" migrantov iz vseh predelov države. "Potrebujemo množično čiščenje, ulico za ulico, četrt za četrtjo, trg za trgom, sosesko za sosesko (…) Moramo biti neizprosni, saj so celotni predeli naših mestih, celotni predeli Italije, izven nadzora."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V istem intervjuju je 45-letni vodja Lige predlagal, da bi morala Italija sledili migracijski politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je svojo predvolilno kampanjo zgradil na obljubah gradnje zidu na južni meji z Mehiko, v zadnjih tednih pa svetovno javnost razburja njegova politika ločevanja otrok od njihovih staršev, ki iščejo zatočišče v ZDA.

Izgon na podlagi etničnosti je nezakonit

Posnetek je ponovno prikapljal v javnost in zaokrožil na družbenih omrežjih, potem ko je Salvini napovedal sporen popis Romov in izgon tistih, ki nimajo italijanskega državljanstva.

Popis Romov naj bi po besedah Salvinija oblastem omogočil pregled nad tem, kdo so Romi v Italiji, kako živijo in koliko jih je. Na podlagi teh podatkov naj bi nato preučili možnosti za izgon Romov, ki niso italijanski državljani in nimajo urejenih dokumentov za bivanje. "Italijanskih Romov žal ne bomo mogli izgnati," je dodal Salvini v izjavi za italijansko televizijsko hišo.

Izjave so naletele na oster odziv javnosti, Demokratska stranka je notranjega ministra kritizirala, da njegove ideje spominjajo na etnično čiščenje. "Kratka pot je od popisa do koncetracijskega taborišča," je bil oster Chiara Gribaudo iz Demokratske stranke ter se pri tem skliceval na obdobje Mussolinija.

Na namere Salvinija se je hitro odzvala tudi Evropska komisija. Kot je dejal tiskovni predstavnik Alexander Winterstein, je popolnoma jasno in gre osnovno pravilo, da je izgon evropskih državljanov na podlagi etničnosti in etničnih kriterijev nezakonit. V Italiji sicer živi od 100 do 180 tisoč pripadnikov romske skupnosti.

Protipriseljenska retorika nove italijanske vlade 

Nova protiromska politika je eno prvih dejanj notranjega ministrstva nove vlade, ki sta jo po mesecih negotovosti oblikovali skrajno desna Liga in levo, evroskeptično Gibanje pet zvezdic, medtem ko je mesto premierja prevzel pravnik Giuseppe Conte.

Slika prikazuje vodji Lige in Gibanja pet zvezdic, ki sta po mesecih negotovosti sestavili novo italijansko vlado.
Slika prikazuje vodji Lige in Gibanja pet zvezdic, ki sta po mesecih negotovosti sestavili novo italijansko vlado. FOTO: AP

Protipriseljenska retorika Salvinija sicer ni nič novega. Na tem je temeljila njegova predvolilna kampanja. V preteklem tednu je Italija pod novo vlado zavrnila ladjo Aquarius, na kateri je bilo okoli 630 prebežnikov. Te je nato sprejela Španija.

V sredo se je Salvini sestal z avstrijskimi populističnimi voditelji, ki so se zavezali k povečanju varovanja evropske južne meje pred priseljevanjem. "Smo v zgodovinskem trenutku. Še nikoli Evropa ni imela tako velike priložnosti, da se doseže sprememba v boju proti terorizmu, ilegalnim migracijam in prizadevanjih za več varnosti," je dejal Salvini po srečanju. S 1. julijem bo Avstrija sicer prevzela predsedovanje Evropski uniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamico_vam...
25. 06. 2018 13.16
+5
In edino prav..... smetije treba pospravit.... lepše polvse zgleda.... jebatga dejstvo.....
Razumnež
23. 06. 2018 19.43
+9
Jaz podpiram pa naslednje.... Da bi imeli VSI držvavljani Slovenije ENAKE pravice in dolžnosti. To bi morali imeti tudi neslovenci, kateri v večini dolžnosti ne želijo opravljati. Kdor pa ni državljan, pa naj se ga izžene nazaj od koder je prišel. (dal bi jim pa 3 mesece, da uredijo papirje, drugače pa črta)
dannyer
22. 06. 2018 18.24
+12
Et Čiš je takrat ko odpreš meje in dovoliš da imajo po 3 žena in 20 otrokov in nikoli ne delajo gre za izpodriv , ki je naj boljg nizkotna oblika in je kazniva obsojena tudi z resolucijo OZN. ki jo enači kot genocid. podpirajo pa ga vlade z L obcije. kdo je tuki ekstremist pol
puspan
22. 06. 2018 20.26
-13
dannyer vidim, da si iz skrajno desne OBCIJE.
dannyer
22. 06. 2018 21.44
+7
Tisti, ki podpira etičnen izbris je skrajen in ne tist ki nasprotuje temu. če je kdo skrajen si to ti. Problem so skrajna l obcija tako kot en iz Eu ja v času nastanka je javno povedal cilj ki je rasističen in gnu...... malo razledanosti ti ne bi škodilo.
Morana7
24. 06. 2018 11.23
+0
puspan kje vi vidite etično čiščenje, če je govora o deportaciji ilegalnih priseljencev...ja tudi med romi...
Morana7
24. 06. 2018 11.24
+1
Zakaj bi imel nekdo nekej državlajnstvo urejeno? Ma brezveze.,..dajmo vsi papirje stran pometat pa bo....hitro konec urejene države in bomo rekli dober dan anarhiji...
dannyer
22. 06. 2018 17.46
+16
to ni čiščenje in te leve fore. to gre za upoštevati pravni red in tiste ,ki nebi smeli biti tam poslati nazaj domov. in to ima prav
Jimi1
22. 06. 2018 15.21
+3
To sem napovedoval ob začetku migranske krize,da bomo posledično staroselci EU sami iz glasovali crtanje stoletja pridobivanih pravic in svoboščin... So me črtami ob teh opozorilni,pa se ravno to dogaja....svoboda govora,gibanja,mnenja,posesti orožja,varnosti.....
Nevzdrzni
22. 06. 2018 15.07
+29
Merklova se je hotela za pisat v zgodovino in povabila celo Afriko v Evropo in s tem podarila zmago desničarjem!! In za kaj bi mi kot Evropejci kateri ze generacije garamo da smo nekaj dosegli to podarit ljudem kateri ze generacije sedijo v senci in jokajo kako so prikrajšani? Večina teh ljudi je prišlo izkoriscat socialne transfere držav in ne delat... Za to je prav da države vse imigrante spakirajo nazaj od kod so prisli in jim raje pomaga z infrastrokturo, izobrazbo itd. Kot pa da jim da možnost lenuharjenja v evropi. Berača treba naucit ribo ujet in mu je ne podarit
Darth-Vader
22. 06. 2018 15.29
+12
JApajaDAja
22. 06. 2018 14.29
+11
problem ni etničnost-problem je v ilegalcih...to pa italijani niso!
BUONcaffee
22. 06. 2018 14.15
+12
Evro skeptiki so imeli prav.