Tujina

Italijanski poslanec za spremembe zaščitnega zakona: omejitev slovenske manjšine?

Rim/Ljubljana, 06. 06. 2019 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijanski poslanec desnosredinske Naprej Italija predlaga spremembe zaščitnega zakona, ki predvideva tudi popis prebivalstva, v katerem bi se morali prebivalci opredeliti, kateri jezikovni skupnosti pripadajo.

Italijanski poslanec Roberto Novelli je v poslanski zbornici vložil predlog za spremembo zaščitnega zakona Slovencev v Italiji. Med drugim predvideva popis prebivalstva, v katerem bi morali prebivalci Furlanije-Julijske krajine (FJK) povedati, kateri jezikovni skupnosti pripadajo. Predlog je naletel na kritike slovenske skupnosti v Italiji.

V skladu s predlogom poslanca desnosredinske stranke Naprej Italija bi spremenili tudi ime zaščitnega zakona, sprejetega leta 2001, v Zakon za zaščito jezikovnih manjšin v FJK. Ključna novost bi bila izvedba izrednega popisa prebivalstva, v katerem bi morali prebivalci te dežele anonimno povedati, kateri jezikovni skupnosti pripadajo. Na osnovi zbranih podatkov bi določili območje, na katerem se izvaja zakon, na spletni strani poroča Primorski dnevnik.

Namen zakona omejitev slovenske manjšine? 

Senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc je v odzivu ocenila, da bi bil popis neustaven. Zaščita Slovencev na Videmskem, Goriškem in Tržaškem po njenem mnenju ne sme biti odvisna od števila govorcev, kar naj bi potrjevali ustavni zakoni, mednarodni dogovori in tudi državni zakon o avtohtonih jezikovnih manjšinah. "Namen tega zakona očitno ni okrepitev zaščite nemške in furlanske skupnosti, ampak omejitev slovenske manjšine," je dejala senatorka iz vrst Demokratske stranke.

Po poročanju Primorskega dnevnika sta bila podobna tudi odziva deželnega sekretarja Slovenske skupnosti Igorja Gabrovca in Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ).

Iz SKGZ so sporočili, da predlog o popisu nima osnove v pravnem okviru, saj številčni obseg ne vpliva na raven zaščite. Izpostavili so, da v večkulturnem in večjezičnem okolju, kjer sobivajo osebe, ki so ali se čutijo pripadnike različnih narodnih skupnosti, popis po narodnosti predstavlja tehnični in etični problem.

Strinjajo se, da je treba vse avtohtone manjšine zaščititi, saj predstavljajo državno bogastvo raznolikosti in stopnjo demokratičnosti družbenega razvoja. "Zaščita pa se ne izvaja z odvzemanjem pravic in finančnih podpor eni narodni skupnosti v korist druge," so izpostavili v sporočilu za javnost.

Novelli, ki tudi sam prihaja iz FJK, je v odzivu na kritike povedal, da popis nima namena, ki mu ga očitajo. Po njegovih besedah bi služil le kot osnova za pravičnejšo porazdelitev sredstev za jezikovne manjšine, navaja časnik.

'Tokratni pritisk na slovensko manjšino poslanca Novellija ni prvi'

Odzval se je tudi urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. V odgovoru na vprašanje STA so poudarili, da je za Slovenijo kot državo zaščitnico avtohtonih slovenskih narodnih skupnosti v sosednjih državah nesprejemljivo, da nekdo posega v zakon, ki ga je slovenska avtohtona narodna skupnost v Italiji po dolgoletnih prizadevanjih končno dobila leta 2001 in katerega določbe se še danes v celoti ne izpolnjujejo.

"Tokratni pritisk na slovensko manjšino poslanca Novellija ni prvi. Vsekakor je nedopustno, da bi brez sodelovanja predstavnikov slovenske manjšine kakor koli posegali v ta zakon. Predstavniki slovenske manjšine so ta poskus obsodili in zavrnili, v njihovih prizadevanjih jih urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu z ministrom Petrom J. Česnikom popolnoma podpira," so še sporočili iz urada vlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
07. 06. 2019 14.33
+0
Ne razumem, zakaj toliko prepiranja o tem: saj je čisto enostavno! Vprašaš državljane, kje hočejo živeti - je bolje v Sloveniji ali Italiji, pa ponovimo tudi to v Avstriji - kje hoče nekdo živeti. Če se odloči, da v Italiji ali Avstriji, ne more biti problem - saj tako ni slovenski državljan. Ukinil bi vse donacije - če hočeš govoriti slovensko, lahko govoriš doma ali pa pojdi večkrat v svojo domovino, ki ti očitno ni mati.
Sava Sava
07. 06. 2019 11.40
+1
ZA DAEMONIUM: Dvakrat sem moral prebrati članek, saj nisem mogel verjeti, kaj si napisal! A da so komunisti uničili domoljublje!? OF na čelu s komunisti (in nekaterimi drugimi uporniškimi skupinami, seveda) so se že aprila 1941 edini domoljubno aktivno (ne le varno v askritih mislih) uprli okupaciji, ki je hotela uničiti slovenski narod. Čisto zadosten razlog za domoljublje! In edini, ki jih je zares brigal nacistični teror na spodnjem Štajerskem in Gorenjskem - vključno s pregonom stotin slovenskih duhovnikov (že to dovolj za boj za sveto vero), izgon desettisočev slovenskih prebivalcev, prepoved slovenskih šol, ugrabitev stotin slovenskih otrok, evtanazija duševno bolnih Slovencev, genocid slovenskih Judov… Medtem ko se je druga stran (iz italij. Ljublj.pokrajine) nič kaj domoljubno šla poklonit Duceju v Rim in se klečeplazno zahvalit za priključitev k Imperiju Italija. Škof Rožman je ob okupaciji Ljubljane pripravil v prisotnosti visokih fašističnih veljakov svečano mašo, kakršno slovenska prestolnica še ni videla. Samo kot paralela, tržaški škof Karlin je tako mašo zavrnil, ko je leta 1918 italij. vojska vkorakala v Trst (in ga je nepristranski Vatikan zato zamenjal). A opaziš razliko? Da ne, se mi je zdelo! In dandanes – neka slovenska parlamentarna »domoljubna« stranka (DA, ravno ta) ima odlične politične in finančne odnose z Madžarsko, podobno z duhovno sorodnimi silami v Italiji, in pazi, da se jim ne zameri. A je to zate domoljubno? Hvala za take iztočnice, neprecenljive so za razčiščevanje »domoljubnih« pojmov. Še se oglašaj!
JApajaDAja
07. 06. 2019 09.12
+1
malo glasni postajajo ti naši sosedje na zahodu in vzhodu! Kje je odločen glas naše diplomacije, vlade,eu poslancev....., preden se jim apetiti povečajo !
BUONcaffee
06. 06. 2019 21.05
+2
Italijani taktično samo preizkušajo reakcijo naših politikov. Naši politiki bi morali ostro protestirat, sicer se nam ne piše dobro.
Capo dei Capi - novi profil
06. 06. 2019 20.42
-1
V Srbiji so Slovenci priznani kot manjšina.............. Zakaj Srbi v Sloveniji niso priznani kot manjšina?........... Čakam odgovor. :)
BUONcaffee
06. 06. 2019 20.45
+4
HAHAHAAAAAAAAAAAAAAA. Boš čakal, HAHAHAAAAAA
BUONcaffee
06. 06. 2019 18.56
-2
Zdi se mi, da gremo po poti Ukrajine. Naši naivni politiki se sprenevedajo in delajo kot da je vse vredu, ker smo v EU in NATO paktu. A izkušnje iz arbitraže in piranskega zaliva nas niso nič naučile.
Centurion
06. 06. 2019 18.21
+0
Kaj takega bi morali narediti tudi pri nas. V nekaterih delih in mestih Slovenije sploh ne slišiš več Slovensko.
BUONcaffee
06. 06. 2019 18.14
+0
Naj zunanji minister pošlje protestno noto.
BUONcaffee
06. 06. 2019 16.57
-7
Mačehovsko obnašanje levih političnih strank do lastne države, piranskega zaliva in manjšin. I
HorstWiesel
06. 06. 2019 18.11
+2
In kaj pozitivnega države, naroda, manjšine,.... delajo ostale pokitične opcije? Je kera kaj komentirala italjanski zemljevid.......?
aazz
06. 06. 2019 16.47
+9
Italijani in Madžari v Sloveniji de luxe pravice. Slovenci v Italiji in na Madžarskem pa sploh ne obstajajo? država, zresni se, samo 1:1 je treba. kar vi našim pri vas, to mi vašim pri nas. pošteno
DAEMONIUM
06. 06. 2019 16.43
-7
Zanimivo, komunisti so popolnoma unicili slovensko vojsko in domoljubje. Danes komunisti po vrtcih raje ucijo otroke izprijene spolne teorije kot pa domoljublja. Kdo bo potem branil drzavo ko bodo italijanski fasisti stegnili kremplje?? Pa s cim jo bodo branili?? Ze deset let kar komunisti vodijo drzavo in niso v stanju tako zrihtati tako vojske kot tudi zdravstva.
BUONcaffee
06. 06. 2019 16.35
-8
Hrvati so osvobodili Trst.
Žac
06. 06. 2019 16.56
+2
V vsakem komentarju omenjaš Hrvaško ali nekaj v zvezi z njo. Z to zadevo imate v Slovenci probleme,Hrvati najmanj ali bolje rečeno-nikakršne. Še omenjeni niso. Človek,a imaš ti kakšen problem?
TolstojV
06. 06. 2019 16.28
+6
Fašisti nikoli ne mirujejo vedno se jim cedijo sline po krvi manjšin to je prva stopnica za sovraštvo in preganjanje manjšine potem pride na vrsto miniziranje pravic nato požigi kulturnih domov in zastraševanje manjšine.
aazz
06. 06. 2019 16.47
-2
ErichPriebke88
06. 06. 2019 16.27
-2
Za nevedneže; Ital manjšino (večino do Jugoslovanske okupacije) financira Rim in ne Lj!
BUONcaffee
06. 06. 2019 16.23
-2
Italijani ostajajo Italijani in imajo svoje poglede na zgodovino in sedanjost, kot tudi Hrvati. Tako, da ni smisla da odkrivamo toplo vodo. Je pa Slovenija v vseh teh letih premalo financirala Slovensko manjšino, kar se tudi pozna. Me pa čudi, da Slovenija ni nasledila svoje zahodne meje kot sta to naredile Češka in Slovaška z Avstrijo in Nemčijo. A ni bilo volje ali interesa????? Vse skupaj spominja na nerešen piranski zaliv. No vsak naj razume po svoje.
ErichPriebke88
06. 06. 2019 16.21
+2
Zakaj Slovenci v Italiji nočejo,da se jih prešteje? Oni že vedo zakaj ..
nightifly
06. 06. 2019 16.29
+1
Toliko naj se pustijo prestevati kot se pustijo prestevati drugi narodi po Evropi in svetu . Sem mislil ,da v UE velja enotna politika in tretma drzavljanov Evropske Unije . Kako naj Slovenec prezivi med 500 mio sebicnezev in nacionalistov ,ce tudi doma nima opore v svojih sodrzavljanih - kot vidim . A ste mogoce slep ? A ne vidite ,da fasisti v Italiji dvigujejo greben in gobec ? Premalo so jih dobili po zobeh , jih bodo ponovno ,brez skrbi .
AlternativeFacts
06. 06. 2019 16.19
+0
Če bi bili resna država, bi že začeli postopke o ukinitvi dvojezičnosti, manjšinjskega poslanca, TV-jih itd.....ker smo pa servilna država, ki ima manj hrbtenice kot ameba, pa imamo take.... pa to....
NE-JANŠIZMU
06. 06. 2019 16.11
+12
Ga 100%podpiram!!!! Tako se brani celovitost in suverenost svoje države. Ne pa tako kot to delamo mi......italjanom na pol zastonj prodajamo svoje ozemlje po primorski, po celju bi šiptarija radi imeli dvojezične zdravnike..... KONEC JE Z NAMI SLOVENČKI....... ZA HLAPCE ROJENI ZA HLAPCE VZGOJENI.....
nightifly
06. 06. 2019 16.30
+1
CF ,,, s Slovencki je mogoce konec ,,, s Slovenci pa najverjetneje ne . Res pa je ,da so malo zaspani .
BUONcaffee
06. 06. 2019 16.06
+2
Arbitraža nam bi sedaj prišla prav, da rešimo še zahodno mejo. A pošljemo iste strokovnjake ali kake druge????
BUONcaffee
06. 06. 2019 16.05
+2
Mi ni jasno kako se je Trst znašel v Italiji, ko pa so ga naši borci osvobodili????
ErichPriebke88
06. 06. 2019 16.22
-9
Osvobodilu do ga Novozelandci in Anglezi. Nasi 'borci' so prisli iz gozda ko je bili že vsega konec!
nightifly
06. 06. 2019 16.31
-2
aktivist ............. lazete ,lazete ,lazete . Ste domobran ?
HorstWiesel
06. 06. 2019 18.21
+2
Aktivist, vaše borce so angleži zbrcal nazaj v jugo.