Tujina

'Ivo ne bo prišel domov, ampak v hrvaški zapor'

Zagreb, 16. 01. 2011 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mirjana Sanader je s solzami v očeh avstrijskim novinarjem razlagala, kako težko je njeno življenje. Pravi, da je izpostavljena terorju, Ivo pa se drži bolje od nje, saj je zaščiten z debelimi zidovi.

Mirjana Sanader je v intervjuju za avstrijski Kurier spregovorila o svojem življenju po aretaciji soproga, nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja.

Pravi, da ji je izredno težko, da svojega moža vidi le enkrat na teden, pri tem pa imata za srečanje le eno uro časa. "Ivo se drži bolje od mene. On je zaščiten z debelimi zidovi,“ je dejala Mirjana in dodala, kako njen soprog v teh trenutkih mora misliti na sebe in na to, kako se bo boril proti težkim obtožbam.

Sama pa naj bi živela v strahu. "Ljudje pravijo, da je kot v komunističnih časih, ki jih nisem sama nikoli doživela. Takoj po srednji šoli sem namreč odšla v Avstrijo, kjer sem uživala v popolni svobodi,“ pravi Mirjana. In obiski v Avstriji so zanjo kot dopust. "V Avstriji se počutim prijetno," je dejala. Da je Sanaderjeva soproga na Avstrijo močno navezana, je čutiti skozi celoten intervju, saj se v njem Mirjana večkrat vrača k zgodbam iz avstrijskih dni. Pravi, da je bil njen mož tisti, ki se je po vojni želel vrniti v rodno deželo, sama pa tega ni želela. Pravi, da sta se zaradi te odločitve velikokrat prepirala.

Mirjana Sanader
Mirjana Sanader FOTO: dnevnik.hr

Mirjana je sicer zatrdila, da Hrvaške ne namerava zapustiti, saj pravi, da se bo skupaj s svojim soprogom borila, da dokaže njegovo nedolžnost. In v njegovo nedolžnost trdno verjame. O Sanaderjevih poslih, podjetjih in računih Mirjana ni želela govoriti, saj je dejala, da je to stvar obrambe njenega moža. Je pa povedala, da je za milijonske račune v Avstriji in Švici slišala prvič.

Sanader je po besedah soproge premierski stolček zapustil, ker je bil spor s Slovenijo brutalen, saj da ni želel dati hrvaškega ozemlja. In takrat se je po njenih besedah začelo preganjanje, še posebej s strani novinarjev.

In vse skupaj je vodilo do "usodnega" dne. Mirjana pravi, da je njen mož 9. decembra od doma odšel okoli devetih zjutraj in da je takrat še vedno imel poslansko imuniteto. Pravi, da nikoli ni imel namena, da se vrne v ZDA oziroma da pobegne. Aretacija je bila presenečenje tako zanjo kot za Sanaderja.

"Moj mož je popolnoma nedolžen in to se bo nekega dne tudi pokazalo,“ je poudarila Mirjana, ki je dodala, da sta ona in njena hči v hišnem priporu pod neprestanim nadzorom ter da jima prisluškujejo. Priznava, da so vedno bili bogati, a da so zgodbe o vrečah denarja navadna laž. "Izpostavljeni smo psihičnemu in fizičnemu terorju,“ je zatrdila Mirjana in pri tem navedla primer, ko so ji brez razlage v poznih večernih urah odvzeli potni list. Njena hči Bruna je bila takrat dovolj pametna in je takoj poklicala odvetnike.

Preiskava toka denarja, s katerim je razpolagal Sanader, se je razširila tudi na njegovega brata, duhovnika Vinka Sanaderja. Pristojni njegovih računov še niso blokirali, hrvaški mediji pa poročajo, da je bil vpliv Vinka Sanaderja v času vladavine njegovega brata izredno močan in se ni zadrževal le v okvirih njegove župnije.

"Zdaj imamo popolnoma prazno stanovanje. Bruna me je tolažila, češ da zdaj lahko lažje dihamo in da nam ni  treba več toliko brisati prah,“ je Mirjana dejala o umetninah, ki so jim jih zasegli. Pravi, da je policija vzela tudi uokvirjene božične čestitke. "Gre za slike 30 hrvaških slikarjev, vse ostalo pa so spomini in darila, ki imajo za nas veliko vrednost. Zbirko smo začeli še, ko smo bili v Innsbrucku,“ je dejala.

Iz intervjuja je razvidno, da Mirjana ve, da Sanaderjeve čaka še dolga bitka. "Ivo ne bo prišel domov, on bo prišel v hrvaški zapor,“ je dejala Mirjana, ki je dodala, da dvomijo o tem, da bo sojenje na Hrvaškem pošteno.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pandemia
17. 01. 2011 14.18
ženske ljubijo barabe!!!!!
EricFlat
17. 01. 2011 13.01
Prej pa si ni bila uboga, ko je Ivek vlekel težke denarje.
bnam 2707
17. 01. 2011 12.56
Ludvik Miholic16.01.2011, 19:450 gre se za praska in bnama 2707 nista omenila kdaj bodo nasi sedeli kateri so oropali slovenski narod ziveli smo v celi slovenski historiji pod tujem jarmu in nobeni niso nas toliko oropali kot ravno nasi slovenci in nepisite ce neveste slovenske historije verjetno ste se rodili pod kucanovih obljubah Ko bo govora o naših bomo napisali tudi kaj o njih.sedaj pa je tema o Sanaderju. vsekakor pa pričakujem da roka pravice udari tudi naše.
Slovanec
17. 01. 2011 10.21
Ivo zdej, kdaj Ivan ?
bingo 1
17. 01. 2011 07.44
A ni jokala za delavcima ker im je mož Ivek nesel kune iz firm in so delavci ostali brez kruha na cesti ------bingo x Munchen----
prašek
17. 01. 2011 06.53
mjolnir 16.01.2011, 23:38 In Ivo in Ivan
prašek
17. 01. 2011 06.53
Ludvik Miholic™ 16.01.2011, 19:45 »nista omenila kdaj bodo nasi sedeli kateri so oropali slovenski narod« Upajmo da kmalu ! obtožnica je že vložena! »in nobeni niso nas toliko oropali kot ravno nasi slovenci« Sploh v letih med 04-08 »neveste slovenske historije verjetno ste se rodili pod kucanovih obljubah« Kučan je zame mladenič !! Ti pa zdaj hitro v šolo in nauči se vsaj osnov slovenskega jezika !!!
mjolnir
16. 01. 2011 23.38
Ludvik Miholic Ja, tudi veliko naših bi moralo sedet, sam to še ne pomeni da TUDI Ivo ni za drugega kot zapahe!
Katalizator
16. 01. 2011 22.04
Kdaj pridejo na vrsto tile naši? Prav nestrpno čakamo......
arhimed_33
16. 01. 2011 20.58
Hrvaška mi postaja vedno bolj všeč,tam organi pregona delujejo,kaj pa pri nam,smo Slovenci sposobni spraviti pod ključ.
poslanka sexs
16. 01. 2011 19.45
gre se za praska in bnama 2707 nista omenila kdaj bodo nasi sedeli kateri so oropali slovenski narod ziveli smo v celi slovenski historiji pod tujem jarmu in nobeni niso nas toliko oropali kot ravno nasi slovenci in nepisite ce neveste slovenske historije verjetno ste se rodili pod kucanovih obljubah
Vance
16. 01. 2011 19.32
To je eno čisto prilizovanje avsrijskim oblastem.Meni se družina Sanader prav nič ne smili.Ukradeni denar so skrili,prav tako umetnine.Naj blokirajo imetje še tistemu "poštenemu" duhovniku.
dednidol
16. 01. 2011 19.21
eh, oba skupaj sta šla v šoping. Mirjana je voziček gurala, Ivo je pa not metou. pna blagajni sta pa pasuše pokazala. Vseeno, katere
prašek
16. 01. 2011 18.45
Takole bo imela tudi Urška možnost obiskati moža za eno uro na teden !! Ubožica !!
plutto
16. 01. 2011 18.39
Gospodja Mirjana sere kvake!!! In to velike.Niso zastonj lepi pregovori ..naprimer tale :Za vsako rit se šiba najde !!
murinar
16. 01. 2011 18.38
Cenzura deluja ,do kdaj še ??
vetrolov
16. 01. 2011 18.18
HEJ HRVATI !! kako daaaaaleč smo mi od vas !? ali pa tudi ne !?
bnam 2707
16. 01. 2011 18.16
Neumnosti govori.Njegov odstop ni bil zaradi Slovenije.Če bi bila vsaj malo razgledana,bi vedela,da tisto ozemlje nikoli ni bilo hrvaško. Drugo,ko govori o bivši SFRJ in komunizmu in primerja sedanje stanje in ga enači z komunizmom v bivši jugi izpade dobesedno smešna. Takle tič kot je Sanader bi v vsakem sistemu šel sedet,naj bo to komunizem,socializem ali pa kapitalizem.Razlika bi bila le v temu,da bi to zunaj obešali na veliki zvon prav zaradi in samo zaradi sistema. Gospa je brez zavedanja,da je njen soprog pokradel lastno ljudstvo in da bo težko dokazal,da temu ni tako. Njegov odstop pa je bil strahopetno dejanje,saj ga k temu ni nihče iz Slovenije mogel prisiliti. Bolj verjetno je,da je odstopil z točno določenimi nameni,vendar ga je roka pravice hrvaškega pravosodja le zadela na pravi konec.Med tem,ko je njen soprog bogatel na tuj račun,je hrvaško ljudstvo trpelo zaradi slabih razmer v gospodarstvu. To ta gospa vse pozablja.Zakaj ni jokala in stokala takrat,ko je njen dragi Ivo polnil vreče z denarjem? Ker ji je navsezadnje tako pasalo.
Slo_10
16. 01. 2011 18.11
Pišete brezvezne stvari vsepoprek,me zanima kateri premier bo zaprt v naši ljubi Sloveniji
gizadlinka
16. 01. 2011 18.07
Ko imajo moški denar in slavo, jim tudi ženske sledijo. Hudo pa postane, ko tega ni več. Mogoče se bo pa ločila, kot je to praksa v sloveniji.