Tujina

Opozorilni streli med Korejama

Seul, 07. 10. 2006 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Južnokorejski vojaki so izstrelili opozorilne strele na severnokorejske vojake, ki so prestopili mejno območje.

Demilitarizirano območje, ki ločuje Severno in Južno Korejo
Demilitarizirano območje, ki ločuje Severno in Južno Korejo FOTO: Reuters

Južnokorejski vojaki so izstrelili opozorilne strele na pet severnokorejskih vojakov, ki so prestopili črto demilitariziranega območja, ki ločuje obe državi, je sporočila južnokorejska vojska. Do incidenta prihaja sredi napetosti, ki jih je izzvala Severna Koreja z napovedjo, da bo izvedla prvi preizkus atomske bombe.

Kot je sporočila južnokorejska vojska, so njeni vojaki opozorilne strele izstrelili na pet severnokorejskih vojakov, od katerih so bili štirje neoboroženi, eden pa je nosil puško. Potem ko so izstrelili kakih 40 strelov, so se vojaki vrnili na svojo stran. Severnokorejski vojaki niso streljali nazaj, ranjen ni bil nihče.

Vojaka iz Severne in Južne Koreje, ki na demilitariziranem območju varujeta vsak svojo mejo
Vojaka iz Severne in Južne Koreje, ki na demilitariziranem območju varujeta vsak svojo mejo FOTO: Reuters


Predstavnik generalštaba južnokorejske vojske je povedal, da ni jasno, ali je bilo prečkanje črte mišljeno kot provokacija. Kot je dodal, je do podobnega incidenta na istem kraju prišlo že maja, ko sta dva severnokorejska vojaka lovila ribe v bližnjem potoku. Današnji incident tako morda ni povezan s trenutnimi napetostmi s Pjongjangom, je dodal.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Il (na sredini)
Severnokorejski voditelj Kim Jong Il (na sredini) FOTO: Reuters


Severna Koreja je v torek zagrozila, da bo v prihodnje prisiljena izvesti jedrske poskuse zaradi groženj in sankcij ZDA. Datuma načrtovanega poskusa ni navedla, po besedah namestnika japonskega zunanjega ministra Šotare Jačija pa bi se to lahko zgodilo konec tedna.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.