Tujina

Sarkozyju se obeta nova zmaga

Pariz, 10. 06. 2007 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na francoskih parlamentarnih volitvah bo zmagala predsednikova stranka, napovedujejo raziskave.

Sarkozyjeva stranka naj bi si zagotovila od 390 do 430 poslanskih mandatov
Sarkozyjeva stranka naj bi si zagotovila od 390 do 430 poslanskih mandatov FOTO: Reuters

44,5 milijona francoskih volilnih upravičencev je med 7639 kandidati izbiralo 577 poslancev spodnjega doma parlamenta. Kot kažejo rezultati vzporednih volitev, so se napovedi javnomnenjskih raziskav uresničile. Tako naj bi desnosredinska koalicija na čelu z vladajočo Unijo za ljudsko gibanje (UMP) predsednika Nicolasa Sarkozyja dobila med 440 in 470 glasov. S tem bo Sarkozy lahko še utrdil svoj položaj in dobil prosto pot za uresničitev načrtovanih gospodarskih reform. Levici napovedujejo od 60 do 90 sedežev, torej nekaj deset manj, kot je pokazala petjkova raziskava časnila Le Figaro. Odločil bo sicer šele drugi del volitev naslednjo nedeljo.

Volilna udeležba nekoliko nižja

Oblasti pričakujejo, da se bo današnjih volitev udeležilo okoli 40 odstotkov volivcev
Oblasti pričakujejo, da se bo današnjih volitev udeležilo okoli 40 odstotkov volivcev FOTO: Reuters

Za parlamentarne volitve, na katerih sodeluje kakih 80 strank, med volivci ne vlada tolikšno zanimanje kot za predsedniške volitve. Volilna udeležba je bila 61-odstotna, torej precej nižja kot pred petimi tedni, ko je svoj glas ali za Sarkozyja ali za predsedniško kandidatko levice Segolene Royal oddalo kar 85 odstotkov volivcev.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PraviSvobodnjak
10. 06. 2007 14.59
Francija ima itak samo leve stranke. Samo francoska "desnica" je še vedno bolje kot levica.
tomi.passion@gmail.com
10. 06. 2007 11.30
Jasno, levica ni prihodnost, vsaj dokler bo propagirala zastarele in nazadnjaške ideale kot so partizanstvo, komunizem, socilizem in kvazi delavske pravice, ki to sploh niso, so zgolj "lepotni" marketinški prijem.