Tujina

Iz rok nigerijske milice rešili 900 otrok

Lagos, 10. 05. 2019 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
1

Sklad ZN za otroke je sporočil, da je bilo iz rok nigerijske provladne milice, ki se bori proti skrajni skupini Boko Haram na severovzhodu Nigerije, rešenih skoraj 900 otrok.

Kot so sporočili iz Unicefa, so iz vrst Civilne skupne delovne skupine (CJTF), ki se proti skrajnežem Boko Harama bori skupaj z rednimi nigerijskimi silami, rešili 894 otrok, med katerimi je bilo 106 deklic.

Pred dvema letoma je milica podpisala zavezo, da ne bo več novačila otrok vojakov in izpustila tiste, ki so že v njenih vrstah.
Pred dvema letoma je milica podpisala zavezo, da ne bo več novačila otrok vojakov in izpustila tiste, ki so že v njenih vrstah. FOTO: AP

Otroci so bili po navedbah Unicefa izpuščeni v skladu z zavezo CJTF, da bo končal in preprečeval novačenje in uporabo otrok.

Otroci so nosili breme konflikta

"Otroci severovzhodne Nigerije so nosili breme tega konflikta," je na slovesnosti v mestu Maiduguri dejal direktor Unicefa v Nigeriji Mohamed Fall. "Uporabljali so jih v oboroženih skupinah v bojnih in nebojnih vlogah in priča so bili smrti, ubijanju in nasilju," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

CJTF je bil ustanovljen leta 2013 za zaščito lokalnih skupnosti na severovzhodu Nigerije pred napadi Boko Harama, a je v svoje vrste rekrutiral tudi na stotine otrok.

Pred dvema letoma je milica podpisala zavezo, da ne bo več novačila otrok vojakov in izpustila tiste, ki so že v njenih vrstah. Po podatkih Unicefa je bilo od takrat skupaj z današnjimi izpuščenih 1727 otrok. Sicer ni znano, koliko otrok še ostaja v milici.

Boko Haram se že več kot desetletje bori za vzpostavitev islamske države na severovzhodu Nigerije, konflikt pa se je razširil tudi na sosednje Niger, Čad in Kamerun. Tudi džihadisti so v svoje vrste rekrutirali na tisoče otrok.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1095190
10. 05. 2019 19.00
+1
Najboljše,da pošljemo takoj ene par milijonov evrov tja dol,da ne bodo lačni revčki. Čeprav imajo nafte in ostalih surovin vrh glave. Tudi po številu jih dovolj,da bi,če bi bil seveda interes,naredili red v svoji državi. Sami,brez zunanje pomoči. Samo kaj,ko je lažje fehtariti kot pa kaj narediti.