Tujina

VIDEO: Iz Vzhodne Gute evakuirali upornike: z avtobusi na sever Sirije

Damask, 02. 04. 2018 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z zadnjega dela ozemlja v rokah opozicije v Vzhodni Guti se je začela evakuacija zadnjih upornikov in njihovih družin. "Teroriste uporniške skupine Džaiš al Islam in njihove družine bodo iz enklave evakuirali z dvema avtobusoma," je poročala tamkajšnja lokalna televizija.

Z zadnjega dela ozemlja v rokah opozicije v enklavi Vzhodna Guta blizu sirske prestolnice Damask se je danes začela evakuacija zadnjih upornikov in njihovih družin.

Do evakuacije prihaja le dan zatem, ko je zaveznica sirskega režima Rusija v nedeljo naznanila dogovor o evakuaciji.

"Teroriste uporniške skupine Džaiš al Islam in njihove družine bodo iz enklave evakuirali z dvema avtobusoma," poroča lokalna televizija. Prepeljali jih bodo v mesto Džarabulus na severu države, ki je sicer v rokah upornikov.

Upornike bodo prepeljali na sever države.
Upornike bodo prepeljali na sever države. FOTO: AP

Rusija je v nedeljo naznanila, da je sirski režim z uporniško skupino Džaiš al Islam dosegel dogovor o evakuaciji iz Dume, vendar uporniki tega dogovora še niso potrdili.

Pred tem sta ob posredovanju ruske strani dogovor dosegli še dve uporniški skupini, Ahrar al Šam in Fajlak al Rahman, njune oborožene predstavnike in njihove družine pa so premestili v mesto Idlib na severu države.

Ponovno zavzetje Vzhodne Gute bi bilo pomemben mejnik v prizadevanjih sirskega predsednika Bašarja al Asada za osvoboditev ozemlja, ki so ga v sedmih letih državljanske vojne v Siriji zavzeli uporniki.

Režimske sile so od 18. februarja, ko so s podporo Rusije na Vzhodno Guto izvedle številne zračne in kopenske napade, ponovno osvojile že 95 odstotkov njenega ozemlja. V teh spopadih je umrlo več kot 1600 civilistov, več deset tisoč jih je zbežalo.

Vojna v Siriji je od začetka konflikta leta 2011 terjala že več kot 350.000 življenj, več milijonov ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
03. 04. 2018 14.23
+2
Danes so se spravili na Ruse - ki so jim preprecili nacrte - vceraj sem videl video Clintonove -ki je 2011 ali 2012 na tiskovbi konferenci zatrjevala -da mora Asad oditi ter da bo koalicija z orozjem- denarjem in vsem ostalim podpirala upornike / Torej niti ne skrivajo vec -da podpirajo sile -ki v demokraticnih drzavah mecejo dol legitimne vlade in institucije ( Ukrajina) / Neverjetni so - Amerika -ki bi morala biti vzgled se obnasa fasisiticno -´´ bravo Ameri ´´/ kaj naj drugega recem - saj ni
nightifly
03. 04. 2018 14.16
+2
Ce dodamo se vse mrtve v Iraku od 2003 NAPREJ -je ´´ koalicija dobrih in demokraticnih drzav ´´´ z neizmerno humanostjo v srcu povzrocila milion -dva -le kdo bi vedel koliko -mrtvih - In celo priznali (Blair) -pa ne samo to - vojno so povzrocili na podlagi lazi / Zlagali so se sirnemu svetu / Ce gledam o posnetke letal ali dronov -ki se ´´lepse´´ pokazejo razseznost porusenega -milioni his -stanovanj -domov porusenih -torej ljudje -druzine -otroci nimajo kam iti / Blair in ostali spijo dobro ?
jzkzfzmz
02. 04. 2018 22.28
+10
Jasno se vidi, da vsi naši medioji podpirajo teroriste, saj na vsak način želijo narod prepričat, da je al-qaida, IS, ISIS, al-sham, Nusra, Fsa, SDF, al-islam,.. dobra teroristična organizacija, ki imajo dovolenje, da režejo vsak dan glave civilistom in to ni nič hudega. Potem ko pride legalna SAA vojska od legalno in od naroda izvoljenega predsednika osvobajat ozemlje, pa je to oh in ah hudo. Kdo bo rezal potem glave? Dajte 24 ur....
ni_mi_vse_eno
02. 04. 2018 19.27
+12
ZDA je v strašnih težavah, zato pa izvajajo pritiske na Rusijo zaradi svoje nemoči celo izženejo ruske diplomate. Podpiranje ISIS z svojimi humvee vojaškimi vozili in z TOW protitankovskim orožjem ni obrodilo sadov. V Ukrajini so za revolucijo na trgu maidan zapravili 9 miljard pravi BBC; Ukraine crisis: Transcript of leaked Nuland-Pyatt call. V Siriji izgubjajo mesto za mestom in sedaj si lahko obetamo nekakšen 911, uboj nekega veljaka, ki bo popeljala krizo na naslednji level. To je njihov način delovanja, v tem so strokovnjaki. Franc Ferdinand se že obrača v grobu, ko vidi, da bodo rakete letale po zraku. Če ne bo dogodka, potem bo potrebna neka preventivna vojna zaradi nekega imaginarnega orožja.
jzkzfzmz
02. 04. 2018 22.25
+6
JApajaDAja
02. 04. 2018 14.49
+15
dva komentarja-brez komentarja?rusija prav gotovo NI izjavila "sirski režim" ! čemu evidentne laži, zavajane? vsak normalen pozna ozadja!
jzkzfzmz
02. 04. 2018 22.25
+6