Tujina

'Razglašam konec sveta'

Ankara, 18. 01. 2010 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
13

Na svobodo so izpustili Mehmeta Alija Agco, ki je poskušal ubiti tedanjega papeža Janeza Pavla II. "Večni Kristus" išče nevesto, napoveduje konec sveta in želi posneti film.

Obkrožen z novinarji
Obkrožen z novinarji FOTO: Reuters
Odvetnik Gokay Gultekin kaže izjavo o koncu sveta.
Odvetnik Gokay Gultekin kaže izjavo o koncu sveta. FOTO: Reuters
Agca ima za prihodnost velike načrte, med drugim knjižno uspešnico in film o svoji burni preteklosti.

Iz zapora v Turčiji so izpustili 52-letnega Mehmeta Alija Agco, ki je bil obsojen zaradi poskusa atentata na papeža Janeza Pavla II. leta 1981. Ob izpustitvi iz ječe so njegovi odvetniki predstavili na roko spisano izjavo s podpisom 'Večni Kristus Mehmet Ali Agca', ki je spet postavila pod vprašaj njegovo duševno zdravje. ''Razglašam konec sveta. V tem stoletju bo uničen ves svet. Vsi bodo umrli.''

Nato so ga odpeljali v bolnišnico, kjer so ocenili, da ni sposoben za služenje vojaškega roka, katerega še ni opravil. Podobno oceno so sicer podali že leta 2006, ko so kot glavni razlog navedli "hude asocialne osebnostne motnje". Zdravniško sporočilo o nesposobnosti za vojsko mora potrditi še turško obrambno ministrstvo.

Bo razkrita skrivnost, kdo je stal za napadom, če sploh kdo?

Agca se je po pregledu v spremstvu varnostnikov napotil v enega izmed hotelov v Ankari, kjer naj bi preživel prihodnjih nekaj dni. Za rešetkami je preživel skoraj tri desetletja. Najprej je 19 let služil v italijanskem zaporu, ko so ga leta 2000 na papeževo pobudo pomilostili. Izgnali so ga v Turčijo, kjer so ga zaprli zaradi prejšnjih zločinov: umora novinarja Abdija Ipekcija, dveh oboroženih ropov in pobega iz zapora. Vsa omenjena dejanja je storil v 70. letih prejšnjega stoletja.

Motivi za poskus atentata medtem ostajajo skrivnost. Nekateri verjamejo, da je za napadom ali Sovjetska zveza ali Bolgarija. Takoj po aretaciji je tudi Agca trdil, da je deloval sam. Policija pa je bila na drugi strani mnenja, da je imel pomoč od zunaj, predvsem finančno. V času prestajanja zaporne kazni pa je podal številne čudaške izjave, zaradi česar si je prislužil sloves človeka, ki mu je le malo verjeti. Med drugim je izjavil, da je "mesija, ki ga čakajo kristjani, judje in muslimani". Med procesom v Italiji je hlinil norost, pozneje pa je izjavil tudi, da si želi poljskega državljanstva, saj je bil tudi Janez Pavel II. Poljak. V zadnjem sporočilu, minulo sredo, pa je Agca pozval k vzpostavitvi "novega ameriškega imperija", ki mora postati središče "miru, demokracije in mednarodnih svoboščin".

Bo obiskal papežev grob?

Na svobodi po skoraj 30 letih. Zapor je zapustil v vozilu, ki so ga spremljali še trije avtomobili.
Na svobodi po skoraj 30 letih. Zapor je zapustil v vozilu, ki so ga spremljali še trije avtomobili. FOTO: Reuters
Takratni papež Janez Pavel II. je za okrevanje po napadu potreboval skoraj mesec dni. Leta 1983 je Agco obiskal v zaporu v Rimu in mu v pogovoru na štiri oči osebno odpustil.

Zdaj je Agca svoboden človek. Eden izmed njegovih odvetnikov Haci Ali Özhan je razkril, da želi odpotovati v Vatikan in obiskati grob leta 2005 umrlega Janeza Pavla II., srečati pa se želi tudi z njegovim naslednikom Benediktom XVI. Po navedbah odvetnika je dobrega fizičnega in psihičnega zdravja, v prihodnje pa načrtuje poroko in otroke, tako da se bo podal v lov za nevesto.

Sicer pa je že prejel številne ponudbe iz založniškega in filmskega sveta, ki jih bo dokončno preučil, ko bo prišel iz zapora. Po nekaterih trditvah naj bi med drugim pisal avtorju uspešnice Da Vincijeva šifra Danu Brownu in mu predstavil svojo idejo o knjigi z naslovom Vatikanska šifra. Po trditvah Özhana pa naj bi neki italijanski založnik vrednost morebitne Agceve knjige ocenil na okoli dva milijona evrov. V prvi vrsti pa po besedah odvetnika načrtuje počitnice.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik479666
17. 02. 2010 00.37
VolilecSI 19.01.2010, 02:03 2 Edino kar mi je pri vsem skupaj všeč je to, da bo prodal imena naročnikov atentata medijem. Razkritje le teh predstavlja začetek konca pokvarjene socialistične internacionale, katere edina skrb v vsej zgodovini njenega obstoja je bila sejanje razdora in občega kaosa, medijsko zavajanje, terorizem in ohranjanje komunističnih totalitarnih režimov in njihovih diktatorjev, tudi v Sloveniji. ŽIVELA II. REPUBLIKA! pa se ti mogoče zdi da nebo likvidiran ozrioma da ga imajo na niti in bo tako držal usta zaprta glede tega
Uporabnik479666
17. 02. 2010 00.36
in sedaj bo živel bolje kot večina slovencev......slava, denar in še enkrat denar
VolilecSI
19. 01. 2010 02.03
Edino kar mi je pri vsem skupaj všeč je to, da bo prodal imena naročnikov atentata medijem. Razkritje le teh predstavlja začetek konca pokvarjene socialistične internacionale, katere edina skrb v vsej zgodovini njenega obstoja je bila sejanje razdora in občega kaosa, medijsko zavajanje, terorizem in ohranjanje komunističnih totalitarnih režimov in njihovih diktatorjev, tudi v Sloveniji. ŽIVELA II. REPUBLIKA!
zulj001
18. 01. 2010 18.32
Mislim,da se mu je v vseh teh letih nekaj "skisalo"
Exodus
18. 01. 2010 17.55
matkop 18.01.2010, 17:20 sej vem da sem du je tebi kj reku
DrHouseGregory
18. 01. 2010 17.47
skor 30 let zapora za poiskus umora , v sloveniji bi dobil 6 mescov
matkop
18. 01. 2010 17.20
Exodus 18.01.2010, 16:43 0 legenda kaj češ drugega reč sej vem da sem
Exodus
18. 01. 2010 16.43
legenda kaj češ drugega reč
matkop
18. 01. 2010 16.33
konc sveta bo........ampak js še bom vedno živel
zbodljaj
18. 01. 2010 15.26
Norec, ki so ga izkoristili komunisti, tako kot še mnogo drugih.
19slovenija91
18. 01. 2010 14.17
pa kaj ta sploh dela na prostosti.... nazaj u zapor, ne pa da ga pričakajo ko kakega holivudskega zvezdnika!!! In zdej bo knigo pisau.... res dosti mu je dogajalo zadnih 30let!!! tO JE pa res ena čudna stvar!
TOTALEN_KURAC
18. 01. 2010 10.20
Cakamo ga kristjani, judje in muslimani, naj se rokuje z nami, deli bogate izkusnje, se sreca z nasimi otroki, prebere kaksen odlomek iz nove knjige ... vse za mir, demokracijo in mednarodne svoboscine.