Tujina

Skrivnostni namig v primeru izginule deklice: angel ni 'pokazal' v pravo smer

Rim/ Vatikan, 11. 07. 2019 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z. / V.Š.
Komentarji
63

Nekega poletnega večera leta 1983 je 15-letna Emanuela Orlandi, hčerka vatikanskega uslužbenca, vzela svojo flavto in se od doma odpravila na inštrukcije v glasbeno šolo v središču Rima. To pot je, najprej peš, nato še z avtobusom, opravila že neštetokrat prej. Le da se tistega dne ni vrnila. Njen brat po 36 letih še ni obupal, zato razišče vsak namig, ki ga prejme.

Pietro Orlandi, Emanuelin starejši brat, se spominja brezskrbnega otroštva. Vatikanski spektakularni vrtovi so bili njuno igrišče, kjer se je papež Janez Pavel II. pogosto ustavil in poklepetal z njima. "Mislili smo, da smo na najbolj varnem kraju na svetu," pove za CNN in pojasni, da je bil Vatikan takrat kot neka vas, poseljena s šestimi med seboj zelo povezanimi družinami.

Odgovor na vprašanje, kaj se je 22. junija zgodilo Emanueli, je skrivnost, ki že tri desetletja buri duhove, teorije zarot med Italijani pa zajemajo vse mogoče verzije, od mafijskih ugrabitev do mednarodnih teroristov in najvišjih vohunstev v samem vrhu Vatikana.

Pietro Orlandi že 36 let išče svojo sestro. Upa, da mu bo odgovore dala ekshumacija posmrtnih ostankov iz grobnice v Vatikanu.
Pietro Orlandi že 36 let išče svojo sestro. Upa, da mu bo odgovore dala ekshumacija posmrtnih ostankov iz grobnice v Vatikanu. FOTO: AP

'Poglejte, kam kaže angel'

Pietro tudi po 36 letih ni nehal iskati svoje sestre. Razišče prav vsako sled in namig, ki ga dobi. Po zadnjem namigu pa je upal, da bo odgovore dobil na majhnem pokopališču, le nekaj sto metrov od kraja znotraj zidov, kjer še vedno živi njuna mama Maria.

Marca letos je družina namreč prejela anonimen namig – fotografijo angela s pripisom: "Iščite v smeri, kamor s prstom kaže angel!" Sporočilo jih je pripeljalo do dveh grobnic na 1200 let starem pokopališču Cimitero Teutonico ob baziliki svetega Petra. Pokopališče je skrito pred očmi javnosti, za visokimi zidovi in vidno samo skozi železna vrata. Rezervirano je za pokop nemško govorečih katolikov.

Na večkratna zaprosila družine Orlandi je Vatikan zdaj vendarle privolil v ekshumacijo posmrtnih ostankov v grobnicah.

"Dokler ne najdem Emanuelinega trupla, je moja dolžnost, da jo iščem živo," je Orlandi pred izkopom povedal za CNN. Če bi v grobu našli njene ostanke, bi to bil le en košček sestavljanke, ugibanja pa se še ne bi končala. "Potem bom hotel vedeti, zakaj. Tudi, če ne bomo našli ničesar, to ne more biti konec zgodbe."

Po dolgih letih si je Vatikan premislil

V preteklosti so italijanske oblasti vodile obširno preiskavo Emanuelinega izginotja, ekshumacijo, ki je potekala na območju Vatikana, pa je prevzel slednji. Da so pristali v to dejanje, je pomemben korak in velik napredek. "Vatikan doslej ni sodeloval s preiskovalci ali z nami, družinskimi člani. Vedno so zanikali obstoj možnosti, da se je kaj zgodilo znotraj njihovih zidov, trdili so, da ne skrivajo ničesar," pove Orlandi.

15-letna Emanuela Orlandi je izginila leta 1983. Še danes nihče ne ve, kaj se ji je zgodilo.
15-letna Emanuela Orlandi je izginila leta 1983. Še danes nihče ne ve, kaj se ji je zgodilo. FOTO: AP

Kmalu, potem ko je bil leta 2013 izvoljen papež Frančišek, se je Orlandi na kratko srečal z njim. "Rekel mi je, da je Emanuela v nebesih. Ko sem slišal papeža reči, da je mrtva, mi je zaledenela kri." Hkrati pa je takrat dobil upanje, da bo zdaj na poti odkrivanja resnice končno možno sodelovanje. Kot pravi, je večkrat zaprosil za srečanje s papežem, da bi dobil kakšne odgovore, a je vedno naletel na gluha ušesa.

A Fiorenza Sarzanini, novinar italijanskega časopisa Corriere della Sera, ki primer spremlja podrobno, pred izkopom ni imel veliko upanja. "Bojim se, da so v odprtje grobnice privolili, ker dobro vedo, da v njej ni ničesar. To bo za vedno končalo ugibanja družine Orlandi. Da ugodijo prošnji družine na tako javen način, s sporočilom za javnost iz uradne pisarne, je jasen demanti govoric, da o primeru vedo nekaj več."

CNN je za komentar prosil tudi Vatikan, a do objave zgodbe ni prejel njihovega odgovora.

Odprli grobova, ki sta ... prazna

Odprtje dveh grobov pa je presenetilo vse. V nobenem niso našli ničesar, niti tistih ostankov, ki bi tam morali biti.

"Marsikaj sem pričakoval, razen tega, da bomo našli prazni grobnici," je po poročanju italijanskih medijev dejal Orlandi, ki se sprašuje, zakaj jih je namig poslal sem.

Kot je dodal, se mu zdi absurdno, da družine, ki skrbijo za grobove, ne vedo, da so prazni. "Nedavno je družina najela skrbnika, ki je skrbel za rože in sveče," je povedal za enega izmed grobov in dejal, da se bodo morali tudi sami vprašati, kje so posmrtni ostanki njihovih sorodnikov. 

"Kar se je zgodilo danes je vseeno pomembno, ker je Vatikan s tem priznal, da obstaja možnost notranje odgovornosti, kar so doslej kategorično zanikali," je prepričan. "To konkretno in iskreno dejanje kaže, da imajo morda tudi sami nekaj dvomov. To je pozitivno, vse ostalo pa moramo še preveriti."

Vse poti vodijo v Vatikan

Skozi dolga leta Emanuelinega izginotja se je sicer pojavilo več teorij o tem, kaj se ji je zgodilo, a nobena ni bila nikoli dokazana.

Ena priča je povedala, da je na večer njenega izginotja blizu glasbene šole videla njej podobno deklico, kako je vstopila v temno zelen avto znamke BMW.

V naslednjih nekaj dneh so njeni starši prejeli na ducate anonimnih klicev od nekoga, ki je obljubljal, da jo pripelje domov, če Vatikan zagotovi varno izpustitev Mehmeta Ali Agca – turškega državljana, ki je leta 1981 v Vatikanu streljal na papeža Janeza Pavla II. in ga ranil.

Leta 2012 so oblasti preiskovale mafijca po imenu Enrico Renatino De Pedis, ki je bil pokopan blizu bazilike svetega Apolinarija, mesta, kjer so deklico zadnjič videli. Prejeli so namig, da ima informacije o njenem izginotju, a našli niso ničesar.

"Najbolj neverjetna stvar je, da Vatikan nikoli ni pojasnil, zakaj je bil mafijec Renatino De Pedis pokopan v cerkvi svetega Apolinarija, tako pomembni cerkvi v središču Rima, " je povedal Sanzanini.

Dodal je, da so imele vse preiskave nekaj skupnega – vse so vodile v Vatikan! "Vsak namig, ki so ga prejeli, je omenjal Vatikan! A ta je vedno prosil, naj preiskave vodijo italijanske oblasti, saj se je incident po njihovem mnenju zgodil na italijanskih tleh!"

Kljub temu da Orlandi z Vatikanom že leta bije boj za resnico, pravi, da ima ta kraj v njegovem srcu posebno mesto. "Zame je vedno bil in verjetno tudi vedno bo del moje družine."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
12. 07. 2019 12.55
V Italiji je še danes stresno biti bogat, vpliven ali važen, sicer ti hitro ugrabijo otroka.
BUONcaffee
12. 07. 2019 10.15
+0
Šlo je za klasično mafijsko ugrabitev. Ugrabili so jo tam kamor je pogosto zahajala. Sicer starši so po ugrabitvi obveščeni o tem in o pogojih da dobijo otroka nazaj. Ponavadi ugrabitelji zahtevajo denar. Starši o tem obvestijo policijo, ta pa svetuje, da ugrabiteljem ne da nič in zgodba se žal nesrečno konča.
BUONcaffee
12. 07. 2019 09.31
+0
Kruto, da jo brat še vedno išče. Človek se niti ne zaveda kako mora človek trpet.
RamzesII
11. 07. 2019 20.10
-1
Angel ni kazal v pravo smer. Nobene potrditve ni, ali je bil angel sploh pravi.
BUONcaffee
11. 07. 2019 18.20
+7
V 70. LETIH JE IZGINILO DOSTI LJUDI V ITALIJI.
BUONcaffee
11. 07. 2019 18.03
-3
Hči od Albanota je izginila v ZDA. A mislite, da so jo Američani ugrabili?????
BUONcaffee
11. 07. 2019 17.58
-4
NITI NE VEM KAJ IŠČEJO POSMRTNE OSTANKE NA NAPAČNEM MESTU. Če se da najti je velik vprašaj.
BUONcaffee
11. 07. 2019 17.56
+2
Italijanska mafija je vedno pritiskala na Vatikan in na njihove uradnike. Če je bil njen oče uradnik v Vatikanu je res velika verjetnost, da je mafija izsiljevala preko očeta Papeža za kake usluge, plačala pa je hči od njega.
BUONcaffee
11. 07. 2019 17.07
-9
Mafija zlorabljala teritorij Vatikana za razne ugrabitve, potem pa so to neverniki radi izkoristili, da ima Vatikan prste vmes.
BUONcaffee
11. 07. 2019 17.03
-28
Jaz ne verjamem, da ima Vatikan prste vmes.
hopcefizelj
11. 07. 2019 17.09
+15
BUONcaffee
11. 07. 2019 17.28
-13
Zakaj pa ne???? Kaj ima Vatikan z tem, če je punca izginila???? Lahko jo je ugrabil kdor koli.
KavčStrokovnjak
11. 07. 2019 18.02
+15
Sploh kak kardinal, ki ima rad najstnice, ne? Zato pa vatikan noče sodelovat pri preiskavi. Itak vedno ščitijo svoje pedofile.
BUONcaffee
11. 07. 2019 18.09
-8
No ja, kateri kardinal pa misliš da je bil??? Neverjetno bi bilo zakopati najstnico v kak zapečaten grob, se ti ne zdi. Zagotovo so pregledovali zunanjost grobov da vidijo, če je kateri bil odprt. Mafija je v tistem času imela ogromno moč v Italiji in lovke po svetu. Izginilo je ogromno otrok tudi izven Italije.
Klemzi28
11. 07. 2019 16.28
+33
najvecjo satanisti so tam... Mi ni treba verjet...obstaja polno knjig in marsikaj samo ko nobenga ne briga resnice...rajsi eno serijo zloadat pa je...
RamzesII
11. 07. 2019 16.53
+22
Raja sploh ne ve kaj vse se dogaja v tem svetu.
Jimi1
11. 07. 2019 16.59
+11
Ko prepozna s Boga, se začnes RKC na veliko izogibati....
Klemzi28
11. 07. 2019 16.27
+19
Žrtvoval so jo v enem od svojih stanisticnih kletnih prostorih...tasko zvani verniki. Samo oni verujejo v lightbringerja in ne the one ....
FIGEC
11. 07. 2019 19.56
+2
Morda so za svojo raboto potrebovali jungblood...
General1919
11. 07. 2019 16.17
-4
nezemljani so jo ugrabili
BUONcaffee
11. 07. 2019 15.13
+8
Čudi me da policija ni že leta 1983 naredila red v Vatikanu.
RamzesII
11. 07. 2019 16.54
+9
Kje pa sme proti onim višje na piramidi, policija ima svoje mesto v piramidi.
Apostol1
11. 07. 2019 15.13
+26
Kaj se je v resnici zgodilo so samo ugibanja , nekateri itak vidijo v vsem teorijo zarote , drugi, ki ne marajo cerkve in duhovnikov so prepričani v kakšno pedofilijo in tako naprej .Mogoče je tega se ne more zanikati ,vendar je treba dokazati , to pa je včasih skoraj nemogoče ,če so v igri velike in pomembne glave. Saj umor tistega Saudijskega novinarja je povsem jasen za nas navadne ljudi , vendar je v ozadju tega umora tako pomembna glava , da ta glava ne bo nikoli dobila tisto kar si zasluži , na drugi strani smo pa ne dolgo nazaj brali ,da naj bi malo bolj uporniškega dečka križali in to je pač Saudovoa Arabija. Vatikan pa ni skozi zgodovino prav nič drugačen
BUONcaffee
11. 07. 2019 15.08
-13
Angel na koncu vsakemu z prstom pokaže kam mora na koncu it.
BUONcaffee
11. 07. 2019 15.06
-17
Ali se duša rodi ali pa naseli telo gostitelja??????
RamzesII
11. 07. 2019 16.58
+5
Kako to misliš, telo namenjeno izbrani duši (ki ga izbere duša), ne gostuje nobene druge identitete, ko se duša utelesi vanj. Več identitet v telesu se lahko zgodi kasneje v življenju, če se oseba igra s čim s čimer se ne bi smela. Ima pa veliko ljudi duševne parazite, ki jo od nje črpajo energijo ali so silijo v zadeve s katerimi parazit poteši svojo slo.
RamzesII
11. 07. 2019 16.59
+2
ki jo od njih črpajo energijo ali jih silijo
BUONcaffee
11. 07. 2019 15.04
-12
Vsi gremo po isti poti.
RamzesII
11. 07. 2019 14.55
+12
Kam kaže Angel, kateri pa, tam jih je verjetno več?
rozalinda
11. 07. 2019 14.43
+49
Glede dogajanja v Vatikanu me nobena stvar ne more več presenetiti...