Tujina

Izginuli guverner v objemu Argentinke Marie

Washington, 25. 06. 2009 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Guverner Južne Karoline, ki je po škandalu z Monico Lewinsky zahteval odstop takratnega predsednika Billa Clintona, je šel po njegovih stopinjah. Potem ko so ga teden dni zaman iskali, je priznal, da je bil na obisku pri ljubici.

Republikanski guverner Južne Karoline Mark Sanford je – potem ko so ga v njegovi zvezni državi teden dni neuspešno iskali in ni nihče, niti njegova soproga, vedel, kam je izginil – v sredo na malce nenavadni novinarski konferenci priznal, da je bil v Argentini pri svoji ljubimki Marii in da je dneve preživljal v joku.

Sanford je leta 2012 nameraval kandidirati za predsednika ZDA.
Sanford je leta 2012 nameraval kandidirati za predsednika ZDA. FOTO: Reuters

Kje je guverner?!

Prebivalci Južne Karoline so se skoraj teden dni spraševali, kje je njihov guverner. Odgovora niso vedeli niti njegovi varnostniki, sodelavci in družina. Sanfordova soproga in mati njegovih štirih sinov je sicer najprej dejala, da se je malce umaknil v osamo in da piše knjigo, njegov tiskovni predstavnik pa je nekaj dni kasneje sporočil, da je šel na pohod po Apalačih.

Zgodilo se ni nič od tega. Sanford je namreč priznal, da je bil v resnici v Buenos Airesu z žensko, s katero naj bi bila osem let dobra prijatelja, v zadnjem letu dni pa je njuna zveza postala globlja. Sanfordova vroča elektronska pisma Argentinki Marii, ki so jih objavili ameriški mediji, nedvoumno pričajo o nečem globljem kot le bežni avanturi.

Na malce nenavadni novinarski konferenci je guverner uvodoma na dolgo govoril o božjih zakonih, morali in o tem, kako je treba slediti srcu, ter se opravičeval vsem, ki jih je prizadel, začenši s svojo družino, šele nato pa je dejansko priznal svojo afero. Obenem je odstopil s položaja predsednika nacionalnega združenja republikanskih guvernerjev, s položaja guvernerja Južne Karoline pa se še ni poslovil, čeprav se že pojavljajo zahteve, naj odstopi.

Guvernerju žena ne stoji ob strani, kljub temu pa napovedujejo, da se bosta kmalu pobotala.
Guvernerju žena ne stoji ob strani, kljub temu pa napovedujejo, da se bosta kmalu pobotala. FOTO: Reuters

49-letni guverner je razkril, da se je z omenjeno žensko srečal le nekajkrat, večinoma pa sta si zgolj dopisovala preko elektronske pošte. Njuno razmerje naj bi bilo sedaj končano. Soproga, ki ga je podpirala skozi celotno politično kariero, je za afero izvedela pred petimi meseci, pred dvema tednoma pa naj bi mu ukazala, naj se pobere. Zato tudi ni vedela, da je šel minuli teden znova v Argentino, kjer pa je, kot je dejal, pet dni jokal. Na vprašanje, zakaj so iz njegovega kabineta širili informacije, da je v Apalačih, je odgovoril, da je svojim sodelavcem sam tako dejal.

Sanford je na novinarski konferenci sicer deloval precej zmedeno – kar se tudi spodobi za politika, ki je pred desetletjem kot član zveznega kongresa glasoval za odstavitev takratnega predsednika ZDA Billa Clintona, ker je ta zaradi laganja o razmerju s pripravnico Monico Lewinsky izgubil "moralno legitimnost". Za razliko od preteklih podobnih spektaklov ameriških politikov pa Sanfordu niso stali ob strani njegova prevarana žena ali otroci, čeprav je sodeč po ženini izjavi za javnost velika verjetnost, da se bosta pobotala.

Še eno priznanje

Pred tednom dni je zunajzakonsko razmerje priznal tudi republikanski senator iz Nevade John Ensign, ki se je za svoja dejanja prav tako opravičil vsem od družine naprej, nazadnje v torek celo svojim kolegom v senatu. Ensign se je kratkočasil z uslužbenko njegove senatne kampanje in nekoč dobro prijateljico njegove soproge. Razmerje je priznal šele po tem, ko sta mu ljubimka in njen soprog, ki je bil prav tako zaposlen pri senatorju, zagrozila, da bosta šla z zgodbo v javnost, če jima ne plača določene vsote.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nefretete
25. 06. 2009 18.12
Saj, kaj pa naj človek pričakuje od takih ljudi? Polna usta lažne morale in etike, dokler gre za druge, smo vsi pametni, a ne? Pa naj še kdo reče, da ne velja rek o šibi in riti. (Za vsako rit palica raste.)
Savrin
25. 06. 2009 14.21
In to je dosti važno za ostale državljjane,če on sexa z drugo?Pa kaj koga briga,če on to počne,glavno,da opravlja delo za katero je bil izvoljen in je plačan.
Socialisti?ni kulak
25. 06. 2009 14.11
smrk, to so pa nerodnereči, težko jih je ne delat, ko pa pridejo ven, je jok in stok....
zupancicevajama@email.si
25. 06. 2009 13.56
hahaha..jokica..buuuu smrk..buuu smrk...gresil sem..bog domovina..ah jebig a mucka me je z jebala..Clinton je pravi macho..hahaha
534bgb
25. 06. 2009 13.55
Vsi so isti. samo nekatere ujamejo nekatere pa ne
proofreader
25. 06. 2009 12.33
Še en Berlusconi wannabe.