Tujina

Izginuli konzul

Bagdad, 10. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V Bagdadu je po molitvi v mošeji izginil pakistanski konzul, ki so ga ugrabili iraški skrajneži.

Konzul se po molitvi v mošeji ni vrnil domov (Foto: Reuters)
Konzul se po molitvi v mošeji ni vrnil domov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V Bagdadu je izginil pakistanski konzul v iraški prestolnici, ki naj bi ga po navedbah pakistanskega ministra za informiranje šejka Rašeda Ahmeda ugrabili, vendar naj bi bil na varnem. "Konzul se je javil na pakistansko veleposlaništvo v Bagdadu in dejal, da je na varnem, ugrabitelji pa najverjetneje pripadajo skupini Omarja bin Kataba," je povedal.

Pakistanske oblasti si sedaj v sodelovanju z iraško vlado prizadevajo za izpustitev konzula. Kot je sporočil pakistanski diplomat, se konzul Malik Mohamed Džaved ni vrnil domov po molitvi v mošeji v bagdadski četrti Arija, zato je njegova družina obvestila policijo.

V Iraku je bilo v zadnjih letih ugrabljenih okoli 200 tujih državljanov. Julija lani so skrajneži ugrabili in obglavili tudi dva Pakistanca, ki sta delala za neko kuvajtsko podjetje v Iraku. Ugrabitelji, ki so se predstavili kot Islamska vojska v Iraku, so zahtevali, da Pakistan obljubi, da ne bo poslal svojih vojakov v Irak. Mesec dni pred tem so iraški skrajneži zagrozili z obglavljenjem še enega Pakistanca, a so ga kasneje izpustili.

Svarila pakistanskim državljanom

Pakistan, ki je sicer eden pomembnih zaveznikov ZDA v boju proti terorizmu, je doslej vztrajno zavračal pozive Washingtona, da v Irak pošlje svoje vojake. Islamabad je obenem tudi pozval pakistanske državljane, naj zaradi negotovih varnostnih razmer ne potujejo v Irak.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni