Tujina

Izgon ruskega poslovneža iz Litve?

Vilnius, 31. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Litovske varnostne službe zahteva izgon ruskega poslovneža Jurija Borisova, ključne osebe v škandalu v katerega je vpleten tudi predsednik države Rolandas Paksas.

"Glede na to, da Borisov od 31. decembra, ko je vstopila v veljavo odločitev ustavnega sodišča, ni več litovski državljan, so varnostne službe od urada za priseljence zahtevale, da Borisova uvrsti na seznam tujcev, katerim je prepovedan vstop na litovsko ozemlje," je povedal tiskovni predstavnik varnostnih služb Vitautas Makauskas.

Litovsko ustavno sodišče je v torek presodilo, da je predsednik Paksas kršil ustavo, s tem ko je podelil litovsko državljanstvo Borisovu, ki je za Paksasovo predsedniško kampanjo namenil veliko denarja. Odločitev sodišča je dokončna, nanjo pa se ni mogoče pritožiti, je povedal predsednik ustavnega sodišča Egidijus Kuris.

Paksas, ki je bil na položaj izvoljen 5. januarja lani, zavrača kakršnokoli odgovornost in vztraja, da ne namerava odstopiti s položaja.

Litovske varnostne službe Borisova obtožujejo nezakonite trgovine z orožjem s Sudanom, predmet sodne preiskave pa je bilo tudi njegovo helikoptersko prevozno podjetje Avia Baltica.