Tujina

Izpuščeni terorist bi lahko živel še 10 let

London, 05. 07. 2010 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Libijec Al Megrah, obsojen zaradi bombnega napada nad Lockerbijem, ki so ga škotske oblasti lani izpustile zaradi domnevno zelo slabega zdravja, bi lahko živel še 10 let ali več. Trenutno piše avtobiografijo.

Britanski Daily Telegraph piše, da bi lahko lani izpuščeni Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi živel še 10 let ali več. Lani je bil namreč pomiloščen zaradi zdravstvenega poročila, ki mu je napovedovalo največ tri mesece življenja, sedaj pa mediji pišejo, da bi lahko živel veliko dlje.

Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi
Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi FOTO: Reuters

Megrahi je sicer edini človek, ki je bil obsojen zaradi terorističnega napada na letalo ameriške letalske družbe US Pan Am, ki je leta 1988 eksplodiralo nad Lockerbijem, pri tem pa je umrlo 270 ljudi, večinoma Američanov.

Škotska vlada ga je avgusta lani izpustila na podlagi zdravniškega izvida, pod katerega se je podpisal Karol Sikora, v njem pa mu je napovedal največ tri mesece življenja. Na Škotskem je namreč pomilostitev iz sočutja do zapornikov mogoča v primeru, ko jim zdravniki napovedujejo največ tri mesece življenja. Britanski mediji pa ugibajo, ali je bilo poročilo Sikore pristno oziroma, ali je bil napisano pod vplivom ambijcij britanske vlade po trgovanju z Libijo.

Pri odločitvi ključna trgovina med Londonom in Tripolijem

Sunday Times je poročal, da so si libijske oblasti močno prizadevale najti strokovnjaka, ki bo za Megrahija podal tako oceno, Sikora pa naj bi bil edini, ki je v to privolil. Njegovo oceno naj bi plačala kar Libija. Megrahi trpi za rakom na prostati, Sikora pa je julija lani dejal, da je bilo 50 odstotkov možnosti, da bo umrl prej kot v treh mesecih, obstajajo pa tudi možnosti, da bo živel več kot 10, morda celo 20 let.

Lani je takratni pravosodni minister Jack Straw priznal, da so bili trgovinski in naftni sporazumi ključni pri odločitvi britanske vlade, da se Megrahija vključi v sicer predhodno načrtovan dogovor o izmenjavi zapornikov z Libijo. Škotskemu kolegu je takrat zapisal, da bi bila vključitev Megrahija v ta program v zelo velikem interesu Velike Britanije.

Megrahi mora po dogovoru, ki je bil sprejet pri njegovi izpustitvi, vsak mesec o svojem zdravstvenem stanju poročati lokalnim škotskim oblastem, kjer je njegova žena bivala, v času, ko je bil zaprt. A njegovi odvetniki so uspeli preprečiti možnost, da bi se lahko z vsebino teh zdravstvenih poročil seznanila škotska vlada.

Sicer pa Megrahi trenutno piše avtobiografijo, v kateri naj bi opral svoje ime. Preiskava škotske komisije za revizijo kriminalnih dejanj, ki je trajala tri leta, je ugotovila, da obstaja šest utemeljitev, ki govorijo o tem, da je bila Megrahijeva obsodba nepravična. S temi ugotovitvami javnost nikoli ni bila seznanjena, časopis Sunday Mail pa je zapisal, da naj bi bile vključene v Megrahijevo knjigo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arminbih
06. 07. 2010 15.39
hahaha dobra priloznost da poskusi znova unicit letalo
spet-jest
05. 07. 2010 12.32
ja kwa, je člouk zamenu vero, šou u lurd, pa se je zgodu čudež in je ozdravu, a ne.? kwa pa je to pusebnga?
nosferatu
05. 07. 2010 10.16
JA IN? Bush bi si tudi za svoja dejanja marsikaj zaslužil, pa bo živel še vsaj 20 let :P
proofreader
05. 07. 2010 09.41
To so jih pa dobro nate..... .