Tujina

Izrael proti palestinski mirovni pobudi

Jeruzalem, 18. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelski premier Šaron je zavrnil palestinsko ponudbo za prekinitev napadov na izraelske civiliste kot prvi korak k postopnemu premirju. Na severu Izraela pa se je palestinski samomorilec razstrelil na avtobusni postaji.

Kot je ob začetku zasedanja izraelske vlade povedal premier Ariel Šaron, Izrael ne bo sprejel ničesar drugega kot popolno prekinitev nasilja.

Bližnjevzhodna četverica predlaga prehodno palestinsko državo

Šaron vztraja pri polni prekinitvi palestinskega nasilja, o izraelskem nasilju v Tel Avivu ne govorijo
Šaron vztraja pri polni prekinitvi palestinskega nasilja, o izraelskem nasilju v Tel Avivu ne govorijo FOTO: Reuters

Izrael je pripravljen slediti načrtu ameriškega predsednika Georgea Busha in bližnjevzhodne četverice za rešitev konflikta na Bližnjem vzhodu, je ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku dejal izraelski zunanji minister Šimon Peres. Srečanja, ki so se ga udeležili ameriški in ruski zunanji minister, Colin Powell in Igor Ivanov, generalni sekretar ZN Kofi Annan, danski zunanji minister, katerega država predseduje EU, Per Stig Möller, in visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, besedo pa so na ločenem srečanju s četverico dobili tudi zunanji ministri Libanona, Egipta, Jordanije, Sirije in Savdske Arabije.

Dogovorili so se za časovni načrt oblikovanja prehodne države Palestine, ki bi jo lahko ustanovili že prihodnje leto, leta 2005 pa bi lahko Izrael in Palestina obstajala kot dve suvereni državi. Načrt predvideva tri stopnje: najprej palestinske reforme in volitve, nato leta 2003 oblikovanje prehodne palestinske države na Zahodnem bregu in območju Gaze ter do leta 2005 sporazum o končnem premirju.

Nasilja ni konec

Popoldne se je na severu Izraela razstrelil nek samomorilski napadalec in pri tem ubil sebe ter še eno osebo, ranil pa še najmanj štiri ljudi, je povedala policija. Po poročanju izraelskih medijev je domnevni palestinski samomorilski napadalec sprožil bombo na avtobusni postaji blizu mesta Umm el Fahm. Gre za prvi samomorilski napad v Izraelu od 4. avgusta. Odgovornost za napad ni prevzel še nihče. Izraelska vlada je odgovornost že pripisala palestinskim avtonomnim oblastem zaradi njene nedejavnosti pri preprečevanju samomorilskih napadov.

Izraelske enote pa so znova zaprle glavno cestno povezavo na območju Gaze in tako razdelile območje na dva dela.

Miru niti v Gazi
Miru niti v Gazi FOTO: Reuters

Izraelski vojaki so zgodaj zjutraj na Zahodnem bregu ubili palestinskega voznika. Izraelski viri trdijo, da so skušali ustaviti avtomobil z dvema očitno oboroženima moškima, vendar se voznik za pozive ni zmenil, zato so streljali. Voznik, gre za pripadnika Brigad mučenikov al Akse, je bil ubit, sopotnik pa ranjen.

Na smetišču na Zahodnem bregu pa so davi našli truplo Izraelca, čigar identiteta ni znana. Pogrešali so ga od torka zvečer, ustreljen pa je bil v glavo.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni