Tujina

Izrael sestrelil sirsko vojaško letalo nad Golansko planoto

Tel Aviv/Damask, 24. 07. 2018 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael je sestrelil sirsko vojaško letalo, ki naj bi vstopilo v njihov zračni prostor. Sestrelitev, ki se je zgodila nad Golansko planoto, bi lahko povzročila zaostritev napetosti v že tako nestabilni regiji. Izraelski premier je dejal, da ne bodo dovolili vdora ali širitve sirskega konflikta na izraelsko ozemlje

Izrael je sestrelil sirsko vojaško letalo nad Golansko planoto. Gre za redek incident med dvema sicer sovražnima državama, ki bi lahko še dodatno zaostril napetosti v regiji. Sirsko letalo naj bi kršilo izraelski zračni prostor.  Prvič po letu 2014 je Izrael sestrelil sirsko letalo, piše BBC

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob tem dejal, da je šlo za odkrito kršitev dogovora o prekinitvi ognja iz leta 1974 med državama ter da ne bodo dovolili vdora ali širitve sirskega konflikta na izraelsko ozemlje po kopnem ali zraku.

Letalo so sestrelili, ko je bilo dva kilometra v izraelskem zračnem prostoru na jugu Golanske planote, preden se je letalo vrnilo nazaj v Sirijo, kjer je strmoglavilo. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonathan Conricus je dejal, da ni jasno, kaj se je zgodilo s pilotom ali pilotoma. Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočil, da je en pilot umrl, usoda drugega pa da ni znana.

Golanska planota je sicer pod izraelsko okupacijo od leta 1967. Izrael zasedeno območje smatra za svoje suvereno območje, čeprav mednarodna javnost tega ne priznava.

Sirska tiskovna agencija Sana je potrdila, da je Izrael streljal na letalo, ne pa tudi, da je bilo letalo sestreljeno. Sana citira neimenovani vojaški vir, ki pravi, da je letalo izvajalo napade proti "oboroženim terorističnim skupinam". Sirija sicer rutinsko označuje uporniške skupine kot teroristične.

Izrael ne bo toleriral kršenja dogovora o tamponski coni s Sirijo,
Izrael ne bo toleriral kršenja dogovora o tamponski coni s Sirijo, FOTO: AP

Sirska državljanska vojna zaostrila napetosti v regiji

Sestrelitev je še eden v vrsti dokazov, kako je sirska državljanska vojna znova zaostrila napetosti med tradicionalnimi nasprotniki v regiji. Sirija in Izrael sta se zadnjič spopadli v vojni pred 45 leti. Zatem je bilo podpisano premirje, v skladu s katerim je bilo ustvarjeno tamponsko območje – meja, ki je ostala vse od takrat med najbolj mirnimi.

A sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada se vztrajno približujejo terorističnim skupinam na sirski strani tamponske cone. Česar pa Izrael ne sprejema križem rok. Najbolj so izraelske oblasti zaskrbljene zaradi sirskega zavezništva z Iranom in libanonsko oboroženo skupino Hezbollah. Stopnjuje se tudi retorika, Izrael ponavlja, da ne bo toleriral nikakršnega kršenja dogovora o tamponski coni.

V izjavi so so Izraelske obrambne sile (IDF) sporočile, da so v stanju "visoke pripravljenosti" zaradi povečanja sirske vojaške aktivnosti na tem območju.

Izrael se neposredno sicer ne vpleta v sirsko državljansko vojno, a redno napada drone, ki vstopajo v izraelski zračni prostor. Prav tako je v zadnjih letih izvedel že več napadov na iranske vojaške položaje na območju Sirije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viggen
25. 07. 2018 10.40
+2
Torej ISIS/DAESH, Al Nusra, itd niso po novem teroristične skupine? Celo vaši kavbojski nalagodajalci jih imajo na seznamu terorističnih skupin. Israhell in kavbojci so letalstvo in PLO DAESH in Al Nusre, že večkrat videno in dokazano. Čigavi plačanci so DAESH in AN oz za koga delajo, pa je vsem jasno. Zanimivo, da niti AL Nusra niti DAESH nista nikoli napadla, niti z besedami ne. Izraela, ki je vsem drugim džihadistom po celem svetu glavni cilj (če ne drugače pa besedno). Ozemlje Sirije je še vedno ozemlje SIrije, čeprav je GP pod izraelsko okupacijo. Drugače pa letalo najbrž sploh ni prekršilo razmejitven črti na golanski planoti, državni teroristični režim Izrahella je ukazal sestrelitev, ker je letalo bombardiralo njihove teroristične ljubljenčke. Teroriste obeh skupin so zdravili / jih zdravijo v izraelskih bolnicah. Netanyahu pa je večkrat izjavil, da ima raje za sosede DAESH kot Assada ...
ni_mi_vse_eno
24. 07. 2018 22.48
-5
Bodo rusi pripeljali svoje rakete za obrambo letal in se bo Izrael obrisal pod nosom. ZDA pa podpirajo ISIS teroriste in Izrael, pa imamo tretjo svetovno.
Bott
24. 07. 2018 22.33
+3
Cimprej priznati Palestinsko drzavo
Da se mene pita..
24. 07. 2018 22.00
+8
Ce ves da je lahko uporaba kemicnega orozja,razlog da te napade cel svet,res nevem zakaj bi bil Asad tako nor da bi ga uporabil.Mislim pa da Izraelci in Cia ornk drek mesajo na tem obmocju..
kolbek460
24. 07. 2018 21.49
+15
Sedaj je čas da judo vržejo iz Golana ,po 40 okupacije ,,
David Mastnak
24. 07. 2018 21.58
-4
To to, tut oni morjo plačat, naj ga vrnejo ... da bo mir!
BUONcaffee
24. 07. 2018 21.42
+8
O tem sem že jaz poročal popoldan tu na 24 ur, samo moderator mi je zbrisal komentar.
FIGEC
24. 07. 2018 22.39
+2
David Mastnak
24. 07. 2018 21.06
+17
"Izrael se neposredno sicer ne vpleta v sirsko državljansko vojno". Ni državljanske vojne v Siriji, ampak je vojna. Sestrelitev je neposredno vpletanje, ker spet paničarijo z napredkom Sirijske vojske, ker tolčejo po njihovih najdražjih. Posredno se vpletajo v notranje zadeve Sirije z sponzoriranjem terorizma in obenem se igrajo humanitarce. Oboje ne gre :P. Can't Mossad al-Assad!
Krainerland
24. 07. 2018 21.18
-24
Tolči je treba po teh režimih, za tiste otroke bi moral Asad plačati visoko ceno, upam da jo tudi bo!!
HouseBeatz
24. 07. 2018 21.27
+13
Ti si smešen. Če govoriš o "kemičnem napadu" je bilo dokazano, da sploh ni bilo res, tako 1 kot 2!
David Mastnak
24. 07. 2018 21.35
+5
Vojna v Siriji je eden večjih nategov 21. stoletja v smislu vojne propagande, laži, prevar, iluzij, itn. taki k si ti se lahk hitr nategne, ZDA je zapustila svoje najdražje, nehala sponzorirat in jih poslala v pekel, kamor sodijo. Konec je. SIRIJSKI NAROD BO SODIL BAŠARJU IN ONI BODO PISAL ZGODOVINO! To je vojna proti Arabcem, in Sirija je srce Arabizma, če pade, pade bližnji vzhod v kaos. Sirija je center. Ni jim uspelo, bog gleda nad Sirijo!
prava resni.ca
24. 07. 2018 21.52
+0
hehe spet te zarote, eni so cist nedolzni drugi pa svetniki
David Mastnak
24. 07. 2018 22.04
-1
HouseBeatz
24. 07. 2018 20.32
+28
Ne vem, meni se sa.o zdi, da se zopet in zopet isce nacine, da se napade Sirijo. Ista storija koz zivcni plin... Ne duha ne sluha o tem plinu, kasneje pa je bilo dokazano, da je bilo vse lazirano, najvec k temu pa seveda gre pripisat Novinarskim hisam, pa tudi vam 24 ur.
Krainerland
24. 07. 2018 21.17
-7
Kako eni di konca zagovarjajo pokvarjence, čez ZDA pa udrihajo ko bi oni vedeli koga imajo kot zaveznika v Natu...
HouseBeatz
24. 07. 2018 21.28
+7
Malo si preberi pa boš videl, da je za današnji razkol kriva ZDA; Francija, UK... Kako so eni neizobraženi, udrihajo pa vse po vrsti
prava resni.ca
24. 07. 2018 21.53
+3
ZDA je kriva za marskej, Vietnam ni osamljen primer, ampak tud ostale velesile niso angelcki