Tujina

Izraelskemu voditelju Modre in bele stranke ni uspelo oblikovati vlade

Jeruzalem, 20. 11. 2019 20.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik izraelske sredinske Modre in bele stranke Beni Ganc je sporočil, da mu ni uspelo oblikovati vlade. To je obelodanil nekaj ur pred iztekom 28-dnevnega roka. Ganc je vlado poskušal oblikovati, potem ko to ni uspelo nekdanjemu premierju Benjaminu Netanjahu.

"Preobrnil sem vsak kamen, da bi oblikoval vlado narodne enotnosti," je predsednik izraelske Modre in bele stranke Beni Ganc dejal v govoru, ki ga je imel po tem, ko je predsednika Reuvena Rivlina obvestil, da vrača mandat. Dodal je, da se mora dosedanji premier Benjamin Netanjahu zavedati, da je v Izraelu demokracija ter da je večina ljudi glasovala za drugačno politiko od njegove.

Predčasne volitve, ki so potekale 17. septembra in so bile že druge v pol leta, niso prinesle jasnega zmagovalca. S tesno večino je sicer zmagala Ganceva stranka. Desni Likud premierja Netanjhuja je dobil le enega poslanca manj kot Modra in bela stranka, ki ima v parlamentu 33 od 120 sedežev. Niti Ganc niti Netanjahu pa skupaj s svojimi zavezniki nimata v izraelskem parlamentu, knesetu, večine 61 sedežev.

Vodstvo Modre in bele stranke, ki je zmagala s tesno večino.
Vodstvo Modre in bele stranke, ki je zmagala s tesno večino. FOTO: AP

Ganc je vlado skušal oblikovati, potem ko to ni uspelo Netanjahuju. Da je tudi Gancu verjetno spodletelo, je postalo jasno, ko je ključni človek za oblikovanje prihodnje izraelske vlade, vodja stranke Izrael Bejtenu Avigdor Lieberman, danes podporo za sestavo koalicije odrekel tako Netanjahuju kot njegovemu glavnemu izzivalcu Gancu.

Ker tudi Gancu ni uspelo, bodo morali poslanci v 21 dneh predsedniku države predlagati novega kandidata za mandatarja, ki bi bil sposoben oblikovati vlado. Če v tem času ne bo preboja, bodo tretje parlamentarne volitve v letu dni neizogibne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
21. 11. 2019 16.52
Mogoče bi pa Trump sestavil vlado, naj pošlje svoj odslužen kader v nacistični Izrael, pa bo vlada.
M teorija
21. 11. 2019 15.19
Na tud Trampova podpora ni zalegla!?