Tujina

Izraelski predsednik začel posvetovanja o imenovanju mandatarja

Jeruzalem, 22. 09. 2019 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
5

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je začel posvetovanja o imenovanje mandatarja. Najverjetnejša kandidata sta Benjamin Netanjahu in Beni Ganc, predsednik pa se lahko odloči tudi za koga tretjega. Nobeden od njiju sicer po nedavnih predčasnih volitvah nima absolutne večine v parlamentu, odločitev pa naj bi bila znana prihodnji teden.

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je po posvetovanjih dejal, da bi morali biti v prihodnji vladi vključeni tako Netanjahujeva stranka Likud in Gancova Modra in bela stranka, saj bi le to omogočilo stabilno koalicijo.

Predsednik ni obvezan predlagati tistega, ki je osvojil največ sedežev ali ki ga podpira največ strank. Posvetovanja so se v uradu predsednika začela ob 17. uri po lokalnem času. Nadaljevala naj bi se v ponedeljek, odločitev o mandatarju pa bo verjetno sprejeta prihodnji teden. Rivlin je sicer pred dnevi dejal, da bo naredil vse, da bi preprečil ponovne volitve.

Za Netanjahuja imenovanja prihodnje vlade vprašanje političnega preživetja.
Za Netanjahuja imenovanja prihodnje vlade vprašanje političnega preživetja. FOTO: AP

Upoštevaje vse zaveznike naj bi Netanjahuju na desnici uspelo sestaviti koalicijo s podporo 55 poslancev, Ganc pa ima na levici podporo 57 poslancev. V obeh primerih je to sicer premalo za 61-člansko absolutno večino v 120-članskem knesetu.

Sredinska Modra in bela stranka je na volitvah osvojila 33 poslanskih sedežev v 120-članskem knesetu. Stranka premierja Benjamina Netanjahuja Likud na drugem mestu je prejela 31 mandatov, tretja najmočnejša sila pa je postala združena lista arabskih strank s 13 poslanci. Na četrtem mestu je ultraortodoksna judovska stranka Šas z devetimi poslanskimi sedeži, poroča izraelski časnik Haaretz.

Ganc pa ima na levici podporo 57 poslancev.
Ganc pa ima na levici podporo 57 poslancev. FOTO: AP

Za Netanjahuja imenovanja prihodnje vlade vprašanje političnega preživetja

Združena lista arabskih strank je že dejala, da ne bo podprla Netanjahuja, niso pa se še odločili, če bodo podprli Ganca.

Prav tako ultraortodoksna Združena tora judaizma je dobila osem sedežev, enako kot nacionalistična Izrael bejtenu pod vodstvom nekdanjega obrambnega ministra Avigdorja Libermana. Liberman, nekdanji zaveznik Netanjahuja, želi sestaviti vlado narodne enotnosti skupaj z Modro in belo stranko ter Likudom, a trenutno Gancu in Netanjahuju zavrača podporo za imenovanje za mandatarja.

Za Netanjahuja pa je imenovanja prihodnje vlade tudi vprašanje političnega preživetja. Oktobra naj bi ga zaslišali zaradi obtožb korupcije, Netanjahu pa želi v primeru, da bo spoznan za krivega, parlamentarno imuniteto. To je malo verjetno, če ne bo vodil prihodnje vlade.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
23. 09. 2019 11.02
Če bo predsednik se mu ne bo nič zgodili, če ne bo pa gre sedet? Toti so še bolj nori kot mi!
YUGO45
22. 09. 2019 20.47
+4
Zločinci vsi skupaj..
Zmaga Ukrajini ...
22. 09. 2019 18.50
+9
Bibi, ... težka bo. Počasi prihaja poračun.
Uporabnik443897
22. 09. 2019 18.44
+2
Zbrka kot v Sloveniji, spet ni pomembno kdo je boljsi za ljudstvo !!!
Zmaga Ukrajini ...
22. 09. 2019 18.51
+6