Tujina

Izraelski umik iz Libanona

Jeruzalem/Aman, 31. 08. 2006 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Izraelci so zapustili del južnega dela Libanona. To pomeni, da so se umaknili z dveh tretjin zasedenega ozemlja.

Izraelci so se umaknili z dveh tretjin zasedenega ozemlja v Libanonu
Izraelci so se umaknili z dveh tretjin zasedenega ozemlja v Libanonu FOTO: Reuters


Na donatorski konferenci za pomoč Libanonu, ki je potekala v Stockholmu, so za obnovo uničene infrastrukture in porušenih domov ter odstranitev neeksplodiranih min zbrali 940 milijonov dolarjev donacij.


 Izrael se je umaknil z mejnega območja vzhodnega dela južnega Libanona med izraelsko vasjo Metula in libanonskim območjem Šeba, kjer je prvič po več kot 20 letih nadzor prepustil libanonski vojski ter misiji ZN v Libanonu (UNIFIL), so sporočili iz izraelske vojske. Ta se je doslej umaknila z dveh tretjin libanonskega ozemlja južno od reke Litani, ki ga je zasedla v 34 dnevih vojskovanja s skrajnim libanonskim gibanjem Hezbolah.

Izraelske sile so se po navedbah neimenovanega varnostnega vira umaknile iz območja vasi Kfar Čuba, Bastra in Šeba. Koliko izraelskih vojakov je še ostalo na libanonskem ozemlju, Izraelci niso razkrili.


Francija ima v misiji UNIFIL že 400 vojakov
Francija ima v misiji UNIFIL že 400 vojakov FOTO: Reuters


Več deset tisoč Izraelcev je v četretk zvečer napolnilo središče Tel Aviva, kjer so se zbrali, da bi pozvali k izpustitvi treh izraelskih vojakov, ki so jih zajeli libanonsko skrajno gibanje Hezbolah in Palestinci.


Misija UNIFIL medtem pričakuje okrepitve v obliki 1000 italijanskih vojakov, ki so v torek skupaj s petimi ladjami odrinili iz Italije. Prvi italijanski kontingent naj bi v libanonsko obalno mesto Tir prispel v soboto, drugi pa bo v nedeljo dosegel Bejrut. Italija bo sicer v enote UNIFIL prispevala skupno 2500 mož.

Prihodnji teden pa naj bi proti Libanonu odpotoval tudi prvi francoski bataljon, skupaj s pošiljko oklepnih vozil in težkega orožja, ki jih je danes obljubila francoska obrambna ministrica Michele Alliot-Marie. Vojaki naj bi francoski Orleans zapustili v ponedeljek, v Libanonu pa jih pričakujejo 10. septembra. Francija ima v misiji UNIFIL že 400 vojakov, obljubila pa jih je 2000.

Generalni sekretar ZN Kofi Anan
Generalni sekretar ZN Kofi Anan FOTO: Reuters


Anan obsodil uporabo kasetnih bomb

Generalni sekretar ZN Kofi Anan je medtem obsodil Izrael zaradi uporabe kasetnih bomb med enomesečno ofenzivo na sosednji Libanon. "Od izraelskih oblasti sem zahteval zemljevide in oznake, kje so metali te bombe, da jih bomo lahko označili in zaščitili civiliste," je dejal Anan po srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II. v jordanskem Šunehu.

Anan se mudi na bližnjevzhodni turneji, med katero je že obiskal Libanon, Izrael in palestinska ozemlja. Območje je obiskal dva tedna po ustavitvi spopadov med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah, ki je zahtevalo skoraj 1300 žrtev na libanonski strani in 160 na izraelski.

Na nevarnost neeksplodiranih kasetnih bomb je opozoril tudi koordinator ZN za humanitarne zadeve Jan Egeland. Po njegovih navedbah so ekipe ZN označile 359 lokacij, na katere so izraelska letala odvrgla kasetne bombe, in tam je do 100.000 neeksplodiranih teles iz kasetnih bomb.

Egeland je izrazil tudi ogorčenje ob ugotovitvi, da je izraelska vojska večino kasetnih bomb odvrgla zadnje tri dni spopadov, ko so bila pogajanja o prekinitvi ognja v ključni fazi.


  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.