Tujina

Izrazi sožalja in obsodbe nesmiselnega nasilja: 'Moje misli in molitve so z vsemi Novozelandci'

Christchurch, 15. 03. 2019 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z vsega sveta prihajajo izrazi sožalja in obsodbe strelskega pohoda, ki je v novozelandskem mestu Christchurch zahteval 49 smrtnih žrtev. Svetovni voditelji pa ob tem opozarjajo tudi na porast islamofobije po svetu.

Napad so ostro obsodili v Evropski uniji. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je zapisal, da "brutalni napad na Novi Zelandiji ne bo zmanjšal tolerance in spodobnosti, po kateri so prebivalci Nove Zelandije znani".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi britanska kraljica in suveren Nove Zelandije Elizabeta II. je sporočila, da je globoko užaloščena zaradi odvratnih dogodkov. Skupaj s soprogom, princem Philipom sta svojcem in prijateljem žrtvem izrazila sožalje. "V tem tragičnem času, so moje misli in molitve z vsemi Novozelandci," je sporočila.

V avstralskem Melbournu so se poklonili žrtvam okrutnega napada s prižigom luči. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odzval se je tudi zunanji minister Miro Cerar in na Twitterju zapisal, da je "globoko pretresen nad terorističnim napadom": "Morilski napadi na nedolžne civiliste so znak sprevrženosti in barbarstva in proti njim se moramo boriti skupaj."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik države Borut Pahor pa je v imenu državljanov Slovenije in v svojem imenu izrazil globoko sožalje in sočutje vsem državljanom Nove Zelandije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Papež Frančišek je obsodil "nesmiselno dejanje nasilja" ter ponudil svojo solidarnost in molitev za ranjene in tistim, ki žalujejo za svojci. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron in dejal, da Francija "nasprotuje vsem oblikam ekstremizma in s svojimi partnerji po svetu ukrepa proti globalnemu terorizmu". Tudi Francija je v luči napada poostrila varnosti v bližini verskih objektov.

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki ga sicer v svojem manifestu omenja 28-letni napadalec, zanj naj bi predstavljal simbol "prenovljene bele identitete in skupnega cilja".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je izrazil upanje, da bodo vpleteni strogo kaznovani. "Napad na mirne ljudi, ki so se zbrali na molitvi, je šokanten v svoji krutosti in cinizmu," je sporočil. 

Norveška premierka Erna Solberg pa je po napadu v Novi Zelandiji pozvala mednarodno skupnost k okrepljenemu boju proti vsem oblikam skrajnosti. "To kaže, da ekstremizem še vedno cveti na več koncih," je dejala.

"Seveda je zelo žalostno. Spominja na našo lastno izkušnjo z 22. julija," je dodala, pri čemer je merila na norveškega desničarskega terorista Andersa Behringa Breivika, ki je v dvojnem napadu 22. julija 2011 ubil 77 ljudi, večinoma mladih na poletnem taboru na otoku Utoya. Prav Breivik naj bi tudi navdihnil napadalca v Christchurch. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"London stoji ob strani prebivalcem Christchurcha v luči grozljivega terorističnega napada," je zapisal londonski župan Sadiq Khan, ki je ob tem napovedal poostreno varnosti v bližini mošej.

Tako pakistanski premier Imran Kan kot turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta ob tem opozorila na porast islamofobije po svetu: "Šokiran sem in močno obsojam teroristični napad na mošeji v Christchurchu na Novi Zelandiji. To potrjuje, kar smo vedno govorili: da terorizem ne pozna religije," je tvitnil Kan.

Pri tem je krivdo za teroristični napad pripisal porastu islamofobije, ko so po njegovih besedah po napadih v ZDA 11. septembra 2001 muslimani postali kolektivno odgovorni za kakršnakoli teroristična dejanja, ki jih je izvedel musliman.

Na porast rasizma in islamofobije je opozoril tudi Erdogan, ko je obsodil napad in izrazil sožalje. "Naj bo Alah milosten do žrtev in nudi hitro okrevanje ranjenim," je zapisal na Twitterju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
16. 03. 2019 11.15
+1
Najhujši teroristi sta NATO soldateska in Pentagon. Ostale zahodnjaške soldateske so le podteroristični izvajalci.
Brabus
16. 03. 2019 08.36
+5
Kakšni hinavci, namesto konkretnih dejanj, pa neke molitve, lepo vas prosim.
elrocco77
16. 03. 2019 07.33
+9
Pa kakšna Islamofobija neki ??????????????????? Edini štalarji, proizvajalci problemov na planetu, večni nadjamrači, največji ultra nadlenuhi in nestrpneži na kvadrat so kameltrajbarji z bližnjega vzhoda !!!
Hasan
16. 03. 2019 07.21
-3
Orban,Salvini,Grims,Janez,... in podobni lažnivi domoljubi izrekajo globoko žalost,ker je bilo masakra premalo.
akmt
15. 03. 2019 22.38
+11
Ali kristjani zasedamo druge dezele, vsiljujemo naso kulturo npr. ze na Balkanu? Vsak naj bo na SVOJEM! Delam v bolnici, pa se mi zdi ful za malo, da se tam zdravi ogromno Balkana, nerazpoznavne govorice. Obiscejo jih porodice od 20 ljudi, sami cigani. Zivijo na na nasi sociali
Zuckerberg
16. 03. 2019 10.33
+2
kaktusar1
15. 03. 2019 21.53
-1
ne vem kako se ne morejo dobit radikalni muslimani in desni skrajneži skup, pa se naj do konca zmenjo, ne pa da vedno nastrada nedolžna raja v imenu nekaterih nestrpnežev...
Simoni?
15. 03. 2019 22.02
+11
Nimaš pojma kaj pišeš! Radikalni muslimani in desni skrajneži so se že dobili v Siriji. Izid: dva milijona in pol muslimanov se je priselilo v Zahodno Evropo v pičlih treh letih...Ko ni bilo demokracije in Amnesty International so se 300 let brez uspeha trudili osvojiti Dunaj, zdaj jih je toliko kot bi jih naklel že v Münchnu, Berlinu, Frankfurtu,...
Simoni?
15. 03. 2019 21.38
+1
Da ga ni sram!
akmt
15. 03. 2019 21.27
+2
Kar molite, nic ne pomaga. Pomagalo bo samo unicenje morilske politike s strani Nemcije. Nemci so in se vedno(!!!!)vabijo muslimane. Bojkot Nemcije bi bil edina resitev. Imajo se za zelo bogate... Dokler ne bo sel v penzijo zadnji Nemec po krvi. Potem se tam ne bo vec delalo Ali so migranti po parih letih he zaceli tam delat? Niti en se ni zacel delat. Potem. Se pa. Ne cudite. Situaciji. Zrtev bi morala bit Angela
Kollerik
15. 03. 2019 22.10
-1
akmt
15. 03. 2019 21.23
+6
Dokler ne bo predvsem Evropa zacela z resnimi ukrepi proti njeni islamizaciji, bo pac tako. Zal. Vsake toliko se bo enemu Evropejcu utrgalo in bo pobil nasprotno stran. Saj je tudi v Nemciji precej napadov s strani Nemcev, ki se odlocijo napasti na enak nacin-zapeljejo v mnozico ali uporabijo noze in ne gledajo na narodnosti. Potem pa folk se verjame ne, ko pise, da je zlocin zakrivil Nemec. Ja, cisrokrvni Nemec in ne npr. turski Nemec. Angela je samovoljno podrla meje. Pa ne mi rect, da je bila v to prisiljena Ona je tista, ki je rekla da. Za rect ne, rabis 1.sekundo.in nima opravicila. Nagnat VSE nazaj, vse rute itd. Dost jih mam tehle prislekov, bande. Cele porodice tudi pri nas, zivijo na sociali. Vse ekstremiste takoj izgnat, prepovedat vstop borkam isis z otroci (naj ze nehajo izsiljevat!!!) Muslimani NE SPADAJO v Evropo! Sterat jih nazaj. Ne zagovarjam nasilja, nikakor Ampak.sele ko boste vse muslice nagnali nazaj, ne bo tudi taksnih pobojev Tip si je namenoma izbral najbolj nedolzno in najbolj od terorizma oddaljeno drzavo.Zakaj?ja da. Bo se vecji efekt mascevanja.
Old_geezer
15. 03. 2019 22.17
+4
Ko preberem tak komentar me preseneca zakaj bi jih eni izganjali, ko ste pa vendar cisto isti!
akmt
15. 03. 2019 22.35
+0
Imam pac svoje mnenje.Kar predstavljaj si, da bi se mi zaceli masovno selit v muslimanske drzave in tam ZAHTEVAT enako kot oni pri nas! Niti kot turist ne mores biti drugacen. Muslimani so pac brezkompromisni.Imam pa tudi osebno izkusnjo izpred 10 let. Doktor genetike, locen, musliman,.. se je izkazal za najvecjega moznega laznjivca, goljufa, prevaranta, ponarejevalca dokumentov.... Edini njegov cilj je bil priti v Evropo. Pa se z njegovim ocetom sem se pogovarjala po parkrat na leto, sem mislila, da starci pac ne lazejo. Azijci lazejo kot nihce. Pa nisem imela prej nic proti muslimanom. Najti normalnega muslimana iz tujine je kot zadetek na loteriji. Za pridobitev dokumentov za vizo rabijo 20 papirjev - dokazil, pa se potem jih je Nemcija VSE zavrnila, NIHCE ni dobil vize Hepatitis npr imajo tam v 75% En njegov znanec je pa ponarejal potne liste na veleposlanistvu v Minsku.Sem ga spoznala osebno. Ni vec vazno... Beorusija ga je odkrila, poslala nazaj v Pakistan, sedaj je pa nazaj... Ker je Angela vsem tem odprla meje,hahahaha.
periot22
15. 03. 2019 21.00
+1
Če samo pomislim koliko nedolžnih ljudi so pobili muslimani koliko nedolžnih družin uničili otrok pa o tem kaj pišete novinarji?
samuray1
15. 03. 2019 20.14
+4
Sabir,moral se boš odločit,ali boš človek ali hrvat ki si ponosen na tvojega Kuburića,na ustašico tamburašico ki se nastavlja zraven slike Ante vašega Pavelića, hrvat kateri s svojim divjaštvom onesnažuje Bleiburška češ polja smrti...gologuzijo zakompleksirana raje se spravi v tiste svoje vukojebine pa skupaj z Perkovićem guslaj gusle vam hrvaške.
Camil
15. 03. 2019 21.46
-1
Si dal sozalje nisi ne cetnik pocetnik🤣🤣🤣😁😁
Camil
15. 03. 2019 21.49
-1
Sicer pa ga ni Pekovic inspiirio ampak tvoji harmonikas z rurskim melosom
Camil
15. 03. 2019 21.50
-1
samuray1
16. 03. 2019 11.23
-2
Sabireeee, tekmuješ ti tudi to leto na Bleiburški ustašijadi?
Apostol1
15. 03. 2019 19.20
+3
Tule je čisti dokaz kaj naredi desničarska sovražna populistična propaganda. Za taka dejanja se pa običajno odločijo ljudje , ki tej propagandi brez lastnega razmišljanja nasedejo. Spodbujanje sovraštva in ekstremizma še nikoli ni prineslo nič dobrega , človek se pa lahko le vpraša ali bomo ljudje ,kdaj sposobni v miru živet , kot kaže nikoli.
puspan
15. 03. 2019 19.55
+0
Apostol, Janša je miroljuben politik in gre proti nasilju vedno s knjigo o Noriškem kraljestvu.
sky100
15. 03. 2019 20.37
-6
Apostol1, kakšna sovražna populistična propaganda žene islamske skrajneže, da izvajajo teroristična dejanja?
Kollerik
15. 03. 2019 21.19
+2
......tista, ki je razrušila njihove države v imenu laži o jederskem orožju, v imenu petro dolarja in v imenu nafte
Acidic
15. 03. 2019 19.13
+6
Vse se vrača, vse se plača. Zakaj bi samo muslimani nas streljali?
Old_geezer
15. 03. 2019 22.21
+1
Nas?..kdo ste vi?..breivik & company...bruh..
FCL
15. 03. 2019 18.57
+11
Vračilo vedno pride...
Old_geezer
15. 03. 2019 22.25
+3
Komu so tam mrtvi kaj storili?...ko preberem tak komentar me je sram za pisca.
dunc46
15. 03. 2019 18.49
+6
bli bi v svoji domovini in in njej sluzili ter njihovemu voditelju ,ki ga tako opevajo pa do raznih napadov neb prihajalo
Apostol1
15. 03. 2019 19.14
-9
dunc46.........tole je pa odkrit SOVRAŽNI GOVOR......MODERATOR UKREPAJ
jafalical
15. 03. 2019 18.33
+4
To je res grozno.Zjutraj mi je sodelovka pokazala posnetek, grozljivo,fantu se je ze davno skisalo.Grozno in zalostno, da ze kdo morda prej ni opazil motnje?To ni normalno,ne glede za katero vero gre.Mi pa ni jasno ko nekteri mediji pisejo da je poslusal narodnjake, da je poslusal cetnisko glazbo.Mi s sodelovci jo nismo slisal, bolj kot nek stari rock,kot nekaj med rock-om in kaj vem cim, nic od narodnjakov ni bilo slisat.Razen, ce krozi se kaksen video okrog.Sam ni raavno za netit "pozara", da se priliva ogenj, na vero katerokoli,na nekaj kar morda niti ni bilo od tiste glazbe,ki jo je morilec poslusal.Je pa to tragedija za vse in polna bolecin ,zalost.
sky100
15. 03. 2019 18.31
+28
Izrazi sožalja in obsodbe nesmiselnega nasilja se vrstijo. A so muslimani evropskim družinam tudi izrekali sožalja, ko je šlo za teroristične napade v imenu Islama. Ali so se imami opravičili tem družinam, so obžalovali napade? Nikjer ni bilo tega zaslediti.
Kruh+sol!
15. 03. 2019 18.17
+37
Vec galame kot takrat, ko je muslimanski napad v EU ali drugje po svetu.
FCL
15. 03. 2019 18.58
+12
Takrat se dneve ni izreklo besede TERORIZEM!
SAF1
15. 03. 2019 18.11
+49
Opozarjajo na porast Islamofobije? Kdo pa je kriv za to, Budisti?
JbmTiMt
15. 03. 2019 18.13
-25
In kolk islamskih skrajnezev so pobili v tem napadu
Kollerik
15. 03. 2019 18.26
+16
boš dobil odgovor, ko bodo oni pobili naše
Camil
15. 03. 2019 17.56
-7
Samuraycek !!?????sem vedel da ne bos dal ,podpiras ta pokol in lahko si tega bolanega cloveka das doma v dnevni zraven tvojih genocidasev katerihh bi te moralo biti sram ,ti in tvoji zemoti iz Kurira tisti ko stiskajo minuse ,stw pa ponosni na njih
kita1234
15. 03. 2019 19.04
+4
ti pa pri vsakem komentarju moras pokazat, da sovrazis srbe. Sigurno ti je srb zeno povaljal 😂