Tujina

Izredni sestanek?

Dunaj/London/Moskva, 16. 01. 2006 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Nemčija, Francija in Velika Britanija pripravljajo resolucijo, po kateri bi se Iran znašel pred Varnostnim svetom.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je izjavila, da je Iran s svojo nuklearno dejavnostjo prestopil vse meje.

Med visokimi predstavniki Velike Britanije, Francije, Nemčije, ZDA, Rusije in Kitajske v Londonu še vedno potekajo pogovori o odgovoru na rastočo krizo zaradi iranske obnovitve jedrskega programa.

Evropska trojka je na sestanku začela sestavljati resolucijo, po kateri bi se Iran znašel pred Varnostnim svetom Združenih narodov (VS ZN), so sporočili diplomati. "Začeli smo sestavljati resolucijo, ki jo bomo predložili Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA). Dokument bo kratek, IAEA pa bomo pozvali, naj Varnostnemu svetu prijavi Iran," so povedali.

Visoki predstavniki evropske trojke nameravajo sicer za 2. februar zahtevati sklic izrednega zasedanja Sveta guvernerjev IAEA, so sporočili z britanskega zunanjega ministrstva. Kot so še povedali, je vseh šest držav izrazilo resno zaskrbljenost nad iransko odločitvijo, da ponovno začne bogatenje urana. Predstavniki teh držav so se tudi strinjali, da mora Iran te dejavnosti popolnoma zaustaviti.

El Baradej grozi z nasiljem

Mohamed El Baradej
Mohamed El Baradej FOTO: Reuters

Direktor IAEA Mohamed El Baradej je pred tem izjavil, da pri reševanju iranskega jedrskega vprašanja ne izključuje uporabe nasilja. "Diplomacije ne sestavljajo le pogovori. Včasih je treba uporabiti tudi pritisk, v nekaterih primerih celo nasilje," je dejal El Baradej.

Direktor IAEA, ki poskuša ugotoviti, ali Iran svoj jedrski program uporablja v miroljubne namene, kot to zagotavlja iranska vlada, je še dodal, da je Iranu pripravljen podaljšati rok za sodelovanje z inšpektorji agencije.

Prepoved za CNN

Medtem so v Iranu prepovedali oddajanje ameriške televizijske mreže CNN, ki naj bi popačila besede iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Med simultanim prevajanjem sobotne tiskovne konference Ahmadinedžada je CNN predsednikove besede prevajala kot "verjamemo, da so vsi narodi upravičeni do jedrskega orožja" in da jih Zahod ne bi smel "prikrajšati, da imamo jedrsko orožje".

Predsednik pa je uporabljal besedo v jeziku farsi, ki v resnici pomeni "tehnologija" in ne "orožje". Tako je iransko ministrstvo za kulturo zaradi "preteklih dejanj CNN, ki so v nasprotju s poklicno etiko in zaradi njihovega prevračanja predsednikovih besed" prepovedalo vse dejavnosti novinarjev CNN v Teheranu in vstop novinarjev CNN v državo.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pravi, da Iran nima jedrskega orožja, saj ga kot civilizirana država ne potrebuje
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pravi, da Iran nima jedrskega orožja, saj ga kot civilizirana država ne potrebuje FOTO: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel se je prvič kot kanclerka v Kremlju srečala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Voditelja sta govorila o sporu zaradi iranskega jedrskega programa in glede tega uskladila svoja stališča. "Dogovorila sva se, da se bomo glede prihodnjih korakov tesno dogovarjali," je po srečanju povedala Merklova, medtem ko je Putin posvaril pred morebitnimi ukrepi, ki bi lahko pripeljali do "nepredvidljivih posledic".

CNN se je Iranu že opravičil za nastalo napako, vendar Teheran še naprej verjame, da je bil ta prevajalski spodrsljaj nameren in je nameraval vplivati na mnenje mednarodne javnosti. Iran ima s CNN težavne odnose in je v preteklosti že večkrat začasno ustavil dejavnosti te televizijske mreže.

Cene nafte se dvigujejo

Cene nafte pa so se na svetovnih trgih zaradi vprašanj povezanih z iranskim jedrskim programom ponovno zvišale. Na londonski borzi je bilo treba za sod (159 litrov) severnomorske nafte brent z dobavo v februarju odšteti 62,88 dolarja, kar je 26 centov več kot v ponedeljek.

Analitiki ugotavljajo, da bi lahko Iran, ki je drugi največji proizvajalec surove nafte Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC), če bodo proti njemu uvedli sankcije zaradi nespoštovanja mednarodnih zahtev, zaustavil izvoz nafte na svetovne trge.

Iran je odstranil pečate z nekaterih svojih jedrskih objektov
Iran je odstranil pečate z nekaterih svojih jedrskih objektov FOTO: Reuters
Iran je minuli teden odstranil pečate z nekaterih svojih jedrskih objektov, vključno z objektom v Natanzu, ki je med drugim namenjen bogatenju urana. Ob tem je sporočil, da bo uran bogatil v manjšem obsegu in zgolj za miroljubne namene, kljub temu pa je sprožil veliko zaskrbljenost mednarodne skupnosti.

Iran medtem poziva OPEC, naj v prvem četrtletju leta zniža zgornjo mejo proizvodnje nafte. Ta trenutno znaša 28 milijonov sodov nafte dnevno. "Trenutne razmere nalagajo OPEC, da glede na rezerve in nižje povpraševanje po nafti v preteklih mesecih, zniža proizvodnjo v tekočem četrtletju," je povedal predstavnik Irana v OPEC Hosein Kazempur Ardebili.

Medtem se je proizvodnja nafte na naftnem polju Norne norveškega upravljalca Statoil na Norveškem morju danes po več dni trajajočem neurju, ki je divjalo na zahodni obali Norveške, ponovno začela vračati v običajne okvire. Norveška je sicer tretja največja izvoznica nafte na svetu, takoj za Saudsko Arabijo in Rusijo. Dnevno izvozi približno tri milijone sodov nafte.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA