Olimpijske igre

Klic v Tokio: 'Oba ti čestitava, vsi ti čestitamo, ves Slovenj Gradec ti čestita'

Tokio/ Slovenj Gradec, 06. 08. 2021 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Manca Turk, Barbara Slukan , Svet
Komentarji
9

Da je Janja že dolgo najboljša športna plezalka na svetu, je vsem dobro znano. A vse to je še nadgradila in dokončno potrdila z neverjetnim plezanjem na olimpijskem turnirju in tako bo za vedno zapisana v zgodovino olimpijskih iger kot sploh prva zmagovalka. Ne le starša, z Janjo je, kot je rekel njen oče, dihala vsa Slovenija, vsi smo ponosni nanjo. Najbolj pa seveda od ponosa pokajo v njenem domačem mestu, kjer se je že dopoldne zbrala množica navijačev. V središču mesta so Janjo glasno pospremili do najvišje olimpijske stopničke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogovor s starši Janje
    03:29
    Iz 24UR: Pogovor s starši Janje
  • Iz 24UR: Medalje najbolj veseli Korošci
    03:45
    Iz 24UR: Medalje najbolj veseli Korošci
  • Iz SVETA: Pogovor z Janjo Garnbret
    03:29
    Iz SVETA: Pogovor z Janjo Garnbret
  • Iz SVETA: Slovenjgradčani za zlato Janjo
    06:02
    Iz SVETA: Slovenjgradčani za zlato Janjo

"Vem, kako trdo sem delala zadnji dve leti , kaj vse sem žrtvovala za ta uspeh, kaj vse sem prestala. Res sem veliko vložila, zato je zdaj tudi toliko čustev. Ponosna sem nase, da mi je vse to pod takim pritiskom tudi uspelo," je svoj uspeh po zmagi opisala plezalka Janja Garnbret.

In kaj je bila prva stvar, ki jo je naredila Garnbretova, ko je z zlatom okoli vratu stopila z zmagovalnega odra? Poklicala je domov, v Slovenj Gradec, kjer so od ponosa pokali njeni starši in vsi sokrajani.  Prve čestitke očeta Vilija Garnbreta in mame Darje Garnbret, ki v Tokio zaradi ukrepov nista mogla, je slišala kar preko videopovezave. "Bravo in čestitke! Vsi smo navijali zate, vse živo je tu, super, Janja! A vidiš mamo? A vidiš atija? Oba ti čestitava, vsi ti čestitamo, ves Slovenj Gradec ti čestita, mesto, Slovenija!" sta Garnbretovi takoj po zmagi čestitala oče in mama.

Mama in oče sta Janjo po zmagi poklicala preko videopovezave.
Mama in oče sta Janjo po zmagi poklicala preko videopovezave. FOTO: Svet

Glavni trg v Slovenj Gradcu je bil danes več kot olimpijsko razpoložen. Kako ne bi bil, ko pa je svojim podpornikom na velikem platnu mlada Korošica prikazala pravi plezalni spektakel.  

"Zelo smo nestrpni, zelo nervozni, verjetno veliko bolj kot Janja," razlaga eden izmed navijačev. "Mi smo nad Janjo od nekdaj navdušeni, saj nas razvaja že vrsto let, na primer s svetovnim prvenstvom dvakrat zlata. Obljubila nam je, da bo dobila olimpijsko medaljo," pa razlaga drugi.

Med zastavicami, transparenti in množico športnih navdušencev so pred velikim zaslonom za zlato Janjo najbolj navijali njeni starši: "Neverjetno, moje srce bije zanjo, z njo, pravzaprav ne morem opisati," pa razlaga njen oče.

Izjemna Janja, tako navijači, v olimpijski steni v balvanskem plezanju danes pravzaprav ni imela prave konkurence. "V resnici skoraj ni možno. Vsem, ki se ne spoznajo na plezanje, skušam to razložiti z atletiko. Predstavljajte si, da tečete na 100 metrov, uro zatem greste na troskok in nato morate odteči še maraton in ste najboljši na svetu v vseh treh disciplinah. Jaz mislim, da je fenomen," uspeh Garnbretove opisuje nekdanja reprezentančna plezalka Katja Planinc. In da bo ena od treh žlahtnih kolajn zagotovo njena, je bilo jasno kaj kmalu – že po prvem preplezanem balvanu.

Vzdušje v Slovenj Gradcu je bilo ves dan prešerno.
Vzdušje v Slovenj Gradcu je bilo ves dan prešerno. FOTO: Kanal A

"Vzdušje je bilo res pravo, kot se za Koroško spodobi. Verjamem, da bo Janji uspelo, ampak najpomembnejše je, da bo ona zadovoljna. Mi pa moramo biti zadovoljni z vsem," pravi trener slovenske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman.

Peta v hitrostnem, edina do vrha v balvanskem in nepremagljiva v težavnostnem plezanju – navijačem pri opisu njenega olimpijskega nastopa presežnikov ni zmanjkalo: "Ona je pajek," pravijo navijači.

Ko je prva med plezalkami sveta v zadnji, težavnostni kategoriji premagovala balvan za balvanom, se je stopnjevalo tudi razpoloženje na glavnem trgu. In ko je bilo jasno, da ji nobena od plezalk ne more več parirati, je v Slovenj Gradcu od navdušenja eksplodiral šampanjec. Navijači že nestrpno pričakujejo, da se zlata olimpijka s peto slovensko medaljo na letošnjih igrah iz olimpijske vasi vrne v domačo, kjer ji bodo v sredo priredili sprejem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pepe Bolcev
06. 08. 2021 21.35
-1
Tudi Ljubljana je ponosna!
CelindaAndre
06. 08. 2021 21.40
+1
CrazyMachines
06. 08. 2021 21.19
+1
Bravo JANJA! 🥇
komarec
06. 08. 2021 21.01
+1
In tudi jaz ti iskreno čestitam
ho?emVšolo
06. 08. 2021 20.56
+3
Korošice so zakon!!
ReAnDa
06. 08. 2021 21.09
+1
Potouceni kramoh
06. 08. 2021 20.50
+0
SG je enako sami geniji😋
StAnalitik
06. 08. 2021 20.28
+0
Bravo JANJA Bravo Roman,cela Šk.Loka je ponosna na vaju
Ponosno na DESNO
06. 08. 2021 20.03
-3
Bravo Janja ..... Če mi gre kaj na Štango ... 8 novic o isti temi, ... človek ne more skakal sem ter tja in dohajat vse brat, sledit komentarjem ...