Tujina

Japonci se veselijo. Pred njimi obdobje reda in harmonije

Tokio, 01. 04. 2019 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Ni.Š./STA
Komentarji
3

Po obdobju miru, kot se je imenoval čas vladanja japonskega cesarja Akihita, sledi obdobje Reiwa, kar pomeni obdobje reda in harmonije. To se začne 1. maja, ko bo 59-letni Naruhito nasledil očeta. Japonci so razglasitev poimenovanja nestrpno pričakovali.

Obdobje prihodnjega japonskega cesarja Naruhita se bo imenovalo Reiwa, je sporočila japonska vlada. Reiwa pomeni, da Japonska želi postati država, v kateri bodo ljudje živeli v harmoniji, je pojasnil premier Šinzo Abe. Dodal je, da bo poudarek na tradicionalnih vrednotah.

Japonci se veselijo razglasitve novega obdobja.
Japonci se veselijo razglasitve novega obdobja. FOTO: AP

Beseda Reiwa se bo uporabljala samo za obdobje prihodnjega cesarja. Težko pričakovano objavo imena obdobja prihodnjega cesarja je v živo prenašala japonska državna televizija.

Vsak japonski cesar ima v času vladanja svoje obdobje, ki s seboj prinaša določene značilnosti. V času cesarja Akihita se je obdobje imenovalo Heisei, kar pomeni obdobje miru. Tokrat pa je poimenovanje sestavljeno iz dveh besed – rei in wa, kar pomeni red ter mir oziroma harmonija. Prvič poimenovanje temelji na japonski poeziji in ne več na kitajski, je v javnem televizijskem nastopu dejal Abe.

Obdobje prihodnjega japonskega cesarja Naruhita se bo imenovalo Reiwa.
Obdobje prihodnjega japonskega cesarja Naruhita se bo imenovalo Reiwa. FOTO: AP

59-letni Naruhito bo 1. maja nasledil svojega očeta, 85-letnega cesarja Akihita, ki bo 30. aprila abdiciral iz zdravstvenih razlogov. Obdobje njegove vladavine se imenuje Heisei, kar pomeni vzpostavljanje miru.

Akihito je na prestol sedel 7. januarja 1989 po smrti očeta, cesarja Hirohita, v imenu katerega se je Japonska borila v drugi svetovni vojni. Njegova abdikacija bo prva v okoli 200 letih.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mauzahecmauzares
01. 04. 2019 10.43
+3
Japonci so 10tisoč let nazaj spoznal bistvo Univerzialnega zakona in bivanja v ravnovesju-pristn konzervatizem, vse dokler niso Angleži plenilsko ufural svoj avanturistični civiliziran tradiconalizem s privdihom zlagane demokracije.
velikizmaj
01. 04. 2019 09.34
+3
Imposibru!!! 🤣🤣🤣🤣
Gekla
01. 04. 2019 08.57
-1
"Obdobje njegove vladavine se imenuje Heisel" Popravek: Heisei.