Tujina

Merklova napovedala konec 'vladavine' na čelu CDU in umik s koncem mandata

Berlin, 29. 10. 2018 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
178

Nemška kanclerka Angela Merkel se po 18 letih odpoveduje vodenju stranke CDU. Kljub temu namerava ostati na čelu vlade še do konca mandata, nato pa se umakniti iz politike. Doslej je sicer vztrajala, da gresta predsedovanje stranki in kanclerstvo z roko v roki, številni mediji pa že špekulirajo, da bi to lahko morda pomenilo konec njene vlade in predčasne volitve.

Nemška kanclerka Angela Merkel je potrdila, da letos ne bo ponovno kandidirala za vodjo Krščansko-demokratske unije (CDU) in da bo vodila vlado še do izteka mandata leta 2021.

Merklova se je za tak korak odločila po hudih izgubah CDU na nedeljskih volitvah v zvezni deželi Hessen.

Kot je pojasnila na novinarski konferenci skupaj z ministrskim predsednikom Hessna Volkerjem Bouffierjem se je sicer za opustitev predsedovanja stranki odločila že poleti, svojo odločitev pa je sprva želela naznaniti prihodnji teden.

Napovedala, da se je pripravljena odpovedati vodenju stranke

Člane stranke je s tem, da decembra na strankarskem kongresu ne namerava vnovič kandidirati za predsednico stranke, obvestila v ponedeljek zjutraj. Kljub temu želi in namerava ostati na čelu vlade do konca mandata, navajajo nemški lokalni mediji. Po koncu tega mandata pa ne bo več kandidirala v nemški parlament in se ne bo potegovala za funkcije v Bruslju.

Merklova je s temi napovedmi seznanila vodstvo stranke na zasedanju predsedstva CDU.

Kanclerka je zagotovila, da ne bo izbrala svojega naslednika in da bo lahko še naprej vodila vlado, tudi če ne bo vodja stranke.
Kanclerka je zagotovila, da ne bo izbrala svojega naslednika in da bo lahko še naprej vodila vlado, tudi če ne bo vodja stranke. FOTO: AP

Več vidnejših politikov že napovedalo kandidaturo za vodenje stranke

Za položaj predsednika stranke namerava kandidirati nekdanji vodja skupne poslanske skupine CDU in bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) v bundestagu Friedrich Merz, nekdanji rival Merklove, ki pa se je v zadnjih letih umaknil iz aktivne politike, pravijo viri blizu Merza.

Nemška kanclerka je na sestanku vodstva CDU, ki je razpravljal o velikem padcu podpore konservativnemu bloku na nedeljskih deželnih volitvah v Hessnu in pred štirinajstimi dnevi na Bavarskem, dejala, da želi ostati kanclerka do konca tega mandata leta 2021.

Nemški Bild pa medtem navaja, da naj bi se za položaj predsednika stranke potegovala tudi zdravstveni minister Jens Spahn in generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer.

Tako Spahn kot Merz sicer nimata najboljših odnosov z Merklovo. Medtem ko je bil Spahn eden od njenih večjih kritikov pred lanskoletnimi parlamentarnimi volitvami, je bil Merz njen rival, ki ga je Merklova izrinila s položaja vodje poslanske skupine leta 2002.

Kanclerka je danes zagotovila, da ne bo izbrala svojega naslednika in da bo lahko še naprej vodila vlado, tudi če ne bo vodja stranke. "Znano je, da se dobro razumem z vsemi," je pojasnila. Ob tem je napovedala, da ne bo izbrala naslednika.

O njenem nasledstvu na čelu CDU bi lahko sicer odločili že na strankinem kongresu, ki bo v začetku decembra v Hamburgu.

Pomeni to predčasne volitve?

Merklova je na čelu CDU od leta 2000, kanclerka pa je od novembra 2005. Doslej je vztrajala, da sodita vodenje stranke in vlade v roke enega človeka. Številni mediji zato že ugibajo, ali bi to lahko pomenilo, da njena vlada ne bo dočakala leta 2021, hkrati pa špekulirajo, da bi lahko bile predčasne volitve že v začetku prihodnjega leta.

CDU je na nedeljskih volitvah v Hessnu doživela hud poraz, podprlo jo je 27 odstotkov volivcev. Stranka je sicer ohranila prvo mesto, a izgubila približno 11 odstotnih točk podpore in tako doživela najslabši volilni rezultat po letu 1966. Po volitvah na Bavarskem pred štirinajstimi dnevi so bile volitve v Hessnu že drugi poraz za konservativni tabor v zelo kratkem času.

Slab volilni rezultat pa je nedvomno vplival tudi na trdnost vladne koalicije.

V nemških strankah različni odzivi na napoved odstopa Merklove

Po napovedi Merklove o odstopu se v nemških strankah vrstijo odzivi. Predsednica nemških socialdemokratov (SPD) Andrea Nahles je pohvalila delo Merklove kot vodje Krščansko-demokratske unije (CDU).

Merklova je CDU vodila 18 let, in to je bilo izjemno vodenje, je povedala vodja stranke, ki s CDU in CSU sestavlja nemško vladajočo koalicijo. "Je prva ženska, ki je bila izvoljena na ta položaj," je še poudarila Nahlesova. Menila je, da ji stranka dolguje veliko zahvalo.

Sama medtem ne namerava odstopiti s čela SPD, čeprav je tudi tej stranki na nedeljskih volitvah v nemški zvezni deželi Hessen podpora padla za več kot deset odstotnih točk na 20 odstotkov.

Predsednik CSU, nemški notranji minister in vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer, ki se z Merklovo ne strinja predvsem glede reševanja migracijske problematike, pa je medtem dejal, da je škoda, da se Merklova poslavlja s položaja in tako ne bo več vodila sestrske stranke.

Vodja liberalcev (FDP) Lindner pa je dejal, da se je Merklova odpovedala napačnemu položaju in da bi bilo bolje, če bi odstopila kot kanclerka.

Sopredsedujoči skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Jörg Meuthen je medtem odločitev kanclerke označil za "dobro novico". Meni, da se bo kmalu odrekla tudi kanclerskemu položaju. AfD se je sicer v nedeljo z okoli 13 odstotki podpore uvrstila še v zadnji od 16 deželnih parlamentov. Ob tem so na Facebooku zapisali, da so največji zmagovalci volitev.

'V vrhu CDU se začenja boj za oblast'

Z umikom Merklove s položaja vodje CDU se pričenja boj za oblast, ki bo pomenil tudi morebitno politično preusmeritev stranke, ocenjuje urednik pri spletni strani nemškega časnika Tageszeitung Martin Reichert.

"To je začetek konca," je ocenil Reichert in dodal, da si Merklova želi urejenega odstopa. Pomembno je, kdo bo izvoljen za vodjo stranke, je dodal.

Že ob volitvah v zvezni parlament lani so se pojavila ugibanja, da bo Merklova verjetno opustila položaj kanclerke na polovici mandata.
Že ob volitvah v zvezni parlament lani so se pojavila ugibanja, da bo Merklova verjetno opustila položaj kanclerke na polovici mandata. FOTO: AP

Kandidaturo za predsednika stranke so zaenkrat napovedali trije. Spahn predstavlja desno, konservativno krilo stranke in je že dlje nasprotnik Merklove. Kramp-Karrenbauer pa je zaželena naslednica kanclerke, ki bi še naprej vodila njeno bolj levo linijo. "To je dejansko boj med levo in desno strujo znotraj CDU," je dodal.

Znotraj unije sicer že dolgo obstaja želja po prenovi, menjavi generacije, je pripomnil. Spahn po lastnih besedah predstavlja ravno to, a je Reichert opozoril, da nas ne sme zavesti. "Ne smemo se pretvarjati, da je, ker je homoseksualen, bolj liberalen," je opozoril.

Že ob volitvah v zvezni parlament lani so se pojavila ugibanja, da bo Merklova verjetno opustila položaj kanclerke na polovici mandata, je spomnil Reichert. Takrat so jo vsi prosili, naj ostane kanclerka zaradi nejasnih mednarodnih razmer, saj predstavlja stabilnost in ima pomembno težo v mednarodni politiki.

"Sedaj pa je po 13 letih vse odprto, kot da bi iz kadi potegnili čep," je primerjal aktualne politične razmere.

Ocenil je, da je še vedno prisoten strah pred novimi volitvami in morebitnim porastom moči skrajno desne Alternative za Nemčijo, zato ne napoveduje konca velike koalicije unije CDU/CSU in socialdemokratov (SPD). "Zadeva je ambivalentna. Po eni strani smo naveličani velike koalicije, ki je pogubna za SPD, vsi pa se bojijo tudi AfD," je sklenil.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tv1206802
07. 12. 2018 20.53
Se vsaj po 18 letih zna umaknit ne pa tko k nasi vrli politiki. Nekateri bi se iz groba radi vladali.
emilzapata
31. 10. 2018 08.21
+2
njena "zasluga" je, da se je balkanski kotel preselil iz bosne v Nemčijo. Nemška zgodovina ne bo milostna do njenega veka vladanja.
alibaba 07
30. 10. 2018 21.43
-1
FRAU MERKEL ONA JE ZELO SPOSOBNA ŽENSKA LAHKO PIŠEMO KAR HOCEMO RESNICA JE PAC TAKA DA NI NEMCIJE ( BI UMRLI LAKOTE) POL BALKANA TUDI (SLO) EVROPSKA UNIJA (BUL.. SLOVA... RUMUN..)DA NE NABRAJAM IZ CELEGA SVETA VSI DELAJU V NEMCIJI ZATO HVALA IM NAPAKE SO ONI SO TUDI LJUDJE (MERKEL)
brabusednet
30. 10. 2018 11.30
+5
Prepozno vsaj 5-6 let ji je to v bučo kanilo.Kriva za mnogo smrti terorističnih napadov in zločinov,ki jih migranti počenjajo po EU.Morala bi kazensko odgovarjat za svoje wilkomen.
korintos23
30. 10. 2018 11.38
-4
Dosti ljudi je tudi umrlo zaradi velike gospodarske rasti v Nemčiji! Orožje izdelujejo kot nori, to potem treba potrošiti tam spodaj.
KranskyJanez
30. 10. 2018 11.08
+13
zdej si pa lahk migrante pelje domov, da jo bodo hoblali
Čriček mali
30. 10. 2018 10.52
+11
Stisnila rep med nogami ha? Si sele zj opazla da si nesposobna? Prvo migrante klices da naredis iz tega sranje zj se pa umikas?? Se migrante k seb uzem pa izginte vsi po prek!
BolecaResnica
30. 10. 2018 10.41
+11
Čauči uničevalka Evrope!
Frane Šajn
30. 10. 2018 10.20
-1
Ja draga "frau Merkel" vaše poslanstvo v CDU je končano pripeljala je dekle "afd "skozi zadnja vrata v Nemški parlament in s tem je njen "krig" končan , kri ni voda! Bravo!
Frane Šajn
30. 10. 2018 10.24
+0
¨Samo na Bavarskem kjer je dobil njen prvi žegen po izdaji knjige pokojnega Dolfija "Mein kampf "in ne boste verjeli doživel kar tri ponatise . Pravi besteler AFD-ja.
puspan
30. 10. 2018 18.34
acco98
30. 10. 2018 10.08
-4
Naj gre počivat.Ima poln kufer vsega.Tega sicer ne bo priznala./ Njeni bljižni politiki se ne bodo mogli več izgovarjati na Merklovo.
TriCERARtops
30. 10. 2018 10.04
+3
dalec od kuhne je prlezla ta gomila od babe, cas je da gre nazaj ..
Aijn Prenn
30. 10. 2018 09.26
+4
V času njenega vladanja je D dosegala vrhunce kot jih bo težko ponovila. Zelo sposobna ženska. Žal pa ja preveč naivno delovala v skladu z žensko empatijo kar se tiče migrantov. To je edini očitek, vse ostalo vrhunsko izpeljano.
Aijn Prenn
30. 10. 2018 09.23
-2
To bo velika sprememba za Nemčijo in upam, da ne bodo ubrali kakšno preveč skrajno pot.
Kaktus111
30. 10. 2018 08.50
-7
Ene sreča pamet, jajota nikoli.
StAnalitik
30. 10. 2018 08.11
+16
In Drunckerja naj pelje s seboj.
Jože Fortuna
30. 10. 2018 08.08
+12
MERKLOVA --- PO EU JE ZARADI NJE ---- DOST NEDOLŽNIH LJUDI IZGUBILO ŽIVLJENE... ! MORA SE ČIMPREJ UMAKNIT... IN JI ZA VSE ŽRTVE ... ČIMPREJ SODIT PRED SODIŠČEM... !
nikhrast
30. 10. 2018 15.45
-2
Kdo in kje so zaradi nje po EU izgubili življenje. Mogoče misliš na ksebofobe ki so protestirali, napadali... migrante?
Levji
30. 10. 2018 07.52
+1
Levji
30. 10. 2018 07.46
-6
Ena izmed njenih mnogih dobrih potez, je bila tudi ta da se je hitro distancirala od kriminalca kaplarja. Je hitro spoznala, s kom ima opravka.
Levji
30. 10. 2018 07.41
+7
Zelo sposobna ženska, bo čas pokazal svoje. Edini kiks je naredila, ko je vabila tako masovno migrante.
Levji
30. 10. 2018 07.38
+2
Dobro jutro in lep dan želim vsem poštenim in delovnim Slovenkam in Slovencem.
Pikabalonca
30. 10. 2018 08.41
+2
Spet si povedal, da so LEVIČARJI BARABE..
Levji
30. 10. 2018 10.12
+3
Za bruhanje ognja si pa dobra, lahko greš v cirkus.
Frane Šajn
30. 10. 2018 10.26
+2
Nekaj lepega tudi mora biti napisanega za vašo gnilad! se ti ne zdi?
Frane Šajn
30. 10. 2018 10.27
+2
Ona ni ženska je samo prestrašen domobranc, ki se skriva za babjo kiklo!
šavrin
30. 10. 2018 07.27
+5
enkrat je potrebno plačat za napačne odločitve, očitno so tudi Nemci končno spregledali. Mogoče bo pa novi veleposlanik v Siriji.