Tujina

Tunizijski predsednik zapustil državo

Tunis, 14. 01. 2011 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi nasilnih protestov v Tuniziji so oblasti razglasile izredne razmere in znova uvedle policijsko uro. Predsednik Ben Ali je najprej razpustil vlado, nato pa zapustil državo. Vodenje države je začasno prevzel premier.

74-letni Ben Ali je od leta 1956, ko se je Tunizija osvobodila francoskega jarma, šele drugi predsednik države. Nazadnje je bil izvoljen leta 2009, ko je zanj glasovalo skoraj 90 odstotkov volivcev.

Tunizijski predsednik Zine El Abidine Ben Ali se je odločil razpustiti vlado in v pol leta sklicati predčasne volitve, je po poročanju tunizijskih državnih medijev danes sporočil premier Mohammed Ghannouchi. Kot je pojasnil, je to ena od odločitev, ki jih je s ciljem zajezitve protivladnih protestov sprejel predsednik. Nalogo oblikovanja začasne vlade, ki bo v šestih mesecih pripravila predčasne parlamentarne volitve, je zaupal premierju. Pozneje je predsednik skupaj z družino zapustil državo, najverjetneje je odpotoval v Francijo ali Združene arabske emirate. Vodenje države je začasno prevzel premier, ki je že prisegel, da bo spoštoval ustavo. Medtem pa komercialna televizija v državi poroča, da naj bi aretirali zeta zdaj že nekdanjega predsednika in še več drugih sorodnikov, kar pa so viri blizu družini že zanikali.

Ben Ali, ki je na oblasti že od leta 1987, je v včerajšnjem nagovoru državljanom napovedal, da čez tri leta ne bo več kandidiral za predsednika. Globoko je obžaloval smrt mnogih civilistov v zadnjih tednih, ob tem pa dodal, da je vojakom naročil, naj na protestnike ne streljajo, razen če so neposredno napadeni. Obljubil je tudi, da bo ukrepal proti vse višjim cenam hrane, ki so v zadnjih tednih skokovito narasle.

Mnogi so pričakovali, da bo iz zakona umaknil zgornjo starostno omejitev za predsedniško kandidaturo in si tako omogočil, da bi lahko čez tri leta zopet kandidiral na volitvah, zato jih je njegova odločitev opogumila, da so zavzeli ulice prestolnice in zahtevali, da odstopi kar takoj.

Predsednik Ben Ali je razpustil vlado, nato pa zapustil državo.
Predsednik Ben Ali je razpustil vlado, nato pa zapustil državo. FOTO: Reuters

Razglasili izredne razmere

Pred ministrstvom za notranje zadeve se je tako zbralo okoli 5.000 ljudi. "Ben Ali, odidi! Ben Ali, hvala, ampak to je dovolj," so vzklikali. Policija je proti jeznim protestnikom uporabila solzivec, zaradi katerega se je množica hitro razkropila, nekateri jezni posamezniki pa so s kamenjem ter stoli in senčniki iz bližnjih lokalov napadli policiste. Na pomoč v prestolnico so tako vpoklicali dodatne policiste in tudi vojake z oklepnimi vozili, ki so zavzeli položaje pred notranjim ministrstvom.

Zaradi nasilništva so oblasti razglasile izredne razmere in med 17. uro in 7. uro zjutraj uvedle policijsko uro. Prepovedale so zborovanja na javnih mestih. Vojska je prevzela nadzor nad letališčem v Tunisu in zaprla zračni prostor nad državo. Varnostnim silam je dovoljeno streljati na vsakogar, ki ne bo upošteval ukazov, so sporočili na nacionalni televiziji.

protesti v Tuniziji
protesti v Tuniziji FOTO: Reuters

Kot je znano, udeleženci v nemirnih protestih v Tuniziji protestirajo proti naraščanju cen hrane in goriva, proti vse višji brezposelnosti in vse bolj razširjeni korupciji, je po uradnih poročilih umrlo 23 ljudi.  Različne organizacije, ki se borijo za zaščito človekovih pravic, pa trdijo, da je številka trikrat višja. Samo v noči na petek naj bi jih umrlo 12, poroča Reuters.

Protesti v državi so izbruhnili v sredini decembra v mestu Sidi Bouzid, potem ko se je nek brezposelni želel zažgati, ker mu policija ni dovolila prodajati zelenjave, ker za to ni imel dovoljenja. Nekaj tednov pozneje je umrl.

MZZ: Ne potujte v Tunizijo, če ni nujno

Slovensko zunanje ministrstvo je že v četrtek opozorilo, da prihaja v vse več krajih v Tuniziji do političnih nemirov in protestov, ki so se ponekod sprevrgli v nasilje. Ker obstaja velika verjetnost izbruha napetosti in nasilja na širšem območju države, na MZZ odsvetujejo vsa potovanja v Tunizijo, ki niso nujna.

Protest v Tunisu
Protest v Tunisu FOTO: Reuters

Najbolj kritična sta osrednji in zahodni del države, protesti pa so se pojavili tudi v prestolnici Tunis, kjer je bila uvedena policijska ura. V zvezi s tem so tudi opozorili, da obstaja velika verjetnost podaljšanja in razširitve ukrepa omejitve gibanja tudi na druga kritična območja, zato vse popotnike pozivajo k upoštevanju navodil lokalnih oblasti. Svetujejo jim tudi, naj se izogibajo območij, kjer potekajo protesti, upoštevajo varnostna navodila tunizijskih organov ter redno spremljajo informacije s pomočjo medijev in organizatorjev potovanj.

K izjemni previdnosti so na ministrstvu pozvali vse tiste, ki potujejo v Saharo, predvsem v južne predele ob meji z Alžirijo. Svetujejo jim, naj se na to pot odpravijo le v spremstvu lokalnih vodičev in naj se redno javljajo svojcem oziroma prijateljem. Poleg tega so posebej opozorili na nevarnost terorizma v Tuniziji in morebitne reakcije teroristov ob razvoju dogodkov v regiji. Kot primer so na MZZ navedli ugrabitev avstrijskih turistov spomladi 2008 s strani pripadnikov Al Kaide.

protesti v Tuniziji
protesti v Tuniziji FOTO: Reuters

Na turistični agenciji Kompas so pojasnili, da turistična sezona v Tuniziji traja od aprila do novembra. Hoteli v letoviščih, kot sta Djerba ali Hammamet, so tako trenutno prazni, slovenske turistične agencije pa v tej državi nimajo svojih turistov. Skupina 80 Slovencev je sicer bila na neki križarki po Sredozemlju, ki se je na svoji poti med drugim ustavila tudi v Tunisu, a niso imeli nobenih težav in so se že vrnili domov.

Turistične agencije evakuirajo turiste

So se pa nekatere tuje turistične agencije odločile za evakuacijo več tisoč turistov iz te severnoafriške države.

Britanska agencija Thomas Cook, ki je v lasti skupine TUI, je tako k predčasnemu odhodu pozvala približno 3800 Britancev, Ircev in Nemcev, čeprav poudarjajo, da gre le za preventivni ukrep in da težav za zdaj niso imeli. Že v četrtek zvečer je s čarterskim letom Tunizijo zapustilo kakih 200 nizozemskih turistov.

Nemška podružnica TUI ne vidi nobenega razloga za predčasen odhod turistov iz Tunizije "proti njihovi volji".

Na slovenski podružnici TUI pa so pojasnili, da trenutno tam nimajo svojih turistov, so pa stranke, ki naj bi v bližnji prihodnosti odpotovale v Tunizijo, opozorili pred odhodom v to državo in jim ponudili možnost brezplačne odpovedi izleta. V prihodnjem tednu naj bi sicer preko TUI Slovenija v Tunizijo odpotovala skupina hrvaških turistov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

streetfighter
15. 01. 2011 07.56
Z potapljajoče ladje najprej podgane pobegnejo! Vse bolj diši po vsesvetovnem puntu,to kar se danes dogaja po svetu,pa res nikamor več ne pelje! Vsi in vsepovsod kradejo na vse strani! A mi lahko kdo razloži,kako naj bo narod lahko še strpen!
Rezerv
15. 01. 2011 04.53
Slovenci zbudite se.
crnkamn
15. 01. 2011 02.06
nobene al kaide ne bo v tuniziji, demokracija bo, sam se bodo znebil koruptivne oblasti ki si je nagrebla miljarde, folk pa za jest nima. za alzirijo se tud ze nekej napoveduje pa za maroko tud. nasi komunisti z pahorjem na celu bodo pa se vedno prijateljeval z vrlimi diktatorji ala gadafi.
crnkamn
15. 01. 2011 01.23
ceprav je youtube dostop v tuniziji zablokiran so uspel nalozit video klipe, prek posrednikov. priporocam da si ogledate, da boste razumel kaj protestniki zelijo ter kako krvavo placujejo za demokraticne vrednote in pravicnost. vecina medijev teh posnetkov ne bo nikoli objavila ker so prevec graficni, vendar kazejo realno stanje diktatorja. Upam da ga Francozi izrocijo nazaj, da ga ljudstvo obglavi skupaj z ostalimi ki so povrzocili to agonijo tunizijcev.
Simon Stegel 1
15. 01. 2011 00.57
waco: se bl poceni bodo :)
standard
14. 01. 2011 23.50
Jimi1 14.01.2011, 22:17 15 Zelo verjetno gledamo svojo bljižnjo prihodnost.... ____ upanje umre zadnje
tali?ni tom
14. 01. 2011 23.34
ja ampak tut pocen počitnc v tuniziji ne bo več !!! hehehe
plutto
14. 01. 2011 22.47
Jimi1: Mislim,da ti bom kar potrdil !
JansaTajkun
14. 01. 2011 22.35
5000 ljudi protestira človek je pa dobil 90 procentov na volitvah. Da sm jaz on vseh teh 5000 lenuhov vržem v morje :)
legnum
14. 01. 2011 22.32
Tako bo tudi naša sodrga lopovska bežala.
Jimi1
14. 01. 2011 22.17
Zelo verjetno gledamo svojo bljižnjo prihodnost....
...Lejga...
14. 01. 2011 22.16
To se zgodi.Predsednik pahne državo v revščino pol pa jo popiha.A mislite da bi pri nas bilo kaj drugače.
strel?ek
14. 01. 2011 22.15
Vili10014.01.2011, 20:0214 POSNEMAJMO DRŽAVLJANE TUNIZIJE IN PREŽENIMO NAŠO NESPOSOBNO OBLAST!!! Tako,to je potrebno tudi pri nas,a kaj ko nimamo jajc za taka dejanja,kje ste "skojevci"
FolkloraS
14. 01. 2011 22.12
Škoda, naš noče, ko gre so pa veliki stroški!!!
glich
14. 01. 2011 22.09
rip demokracija
fire fire
14. 01. 2011 21.33
Pridni Tunizijci
York
14. 01. 2011 21.07
Ko bi le hotel kdo od naših politikov ali tajkunov zapustiti državo.........a, očitno mi nismo te sreče.
standard
14. 01. 2011 20.54
Lepo. Obetavno tudi.
Tonček Balonček
14. 01. 2011 20.53
Janša bo ostal zvest Mavriciusu, je dobra klima tam, golfišča so lepo urejena in vbankah so prijazni ljudje! Malo dlej od Kitzbuhla, amopak čisto drugačna scena, srečuješ le Štajerce in Avstrijce, še Fincev ni tam!
Vid Kraljic
14. 01. 2011 20.50
Predsednik Ben Ali je razpustil vlado, nato pa zapustil državo. (Foto: Reuters) kaj majo zj tehnično vlado ;)