Tujina

Blokada? 'Ne, to so pogajanja'

Ljubljana/Zagreb, 25. 11. 2010 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na poročanja, da je Slovenija blokirala zaprtje najmanj dveh poglavij pri poganjanju med Hrvaško in EU, se je zunanje ministrstvo odzvalo s pojasnilom, da gre za pogajalski proces, v katerem vsaka država brani svoj interes.

To je proces pogajanj. Znotraj procesa pogajanj se Evropska unija pogaja s Hrvaško. Tukaj ne gre za nikakršno blokado, ampak za pogajanja. Povsem nesmiselno je govoriti o tem, da bi Slovenija kakor koli blokirala Hrvaško. Milan Balažic, MZZ

Hrvaški časnik Jutranji list je poročal, da Slovenija v poganjanjih Hrvaške z EU blokira zaprtje najmanj dveh poglavij, pri tem pa se je časnik skliceval na neuradne ocene neimenovanega diplomata iz Bruslja.

Navedbe smo preverili pri našem zunanjem ministrstvu, kjer nam je Milan Balažic dejal, da ne gre za nikakršno blokado, ampak da gre za pogajalski proces. "Med pogajanji vsaka članica Evropske unije ščiti tudi svoj nacionalni interes, v tem Slovenija ni nobena izjema," je Balažic dejal za 24ur.com. Pravi, da pogajanja potekajo in da Slovenija pričakuje, da jih bo Hrvaška tudi uspešno končala.

Problematični sta poglavji ribištvo ter skupna zunanja in varnostna politika. Balažic je dodal, da je naš temeljni interes, da Hrvaška čim prej zaključi pristopna pogajanja, tako da ni dobro, da krivca za svoje težave išče kje drugje kot pri sebi. "Hrvaška mora sama odpraviti težave, ki jih ima doma," je dejal.

Josipović pravi, da je ostalo le še nekaj ovir.
Josipović pravi, da je ostalo le še nekaj ovir. FOTO: Aljoša Kravanja

Sta pa evropski komisar za širitev Štefan Füle in hrvaški predsednik Ivo Josipović na srečanju v Zagrebu poudarila, da je Hrvaška prispela v končnico pogajanj za vstop v EU in da je treba preskočiti le še nekaj ovir. Füle je spomnil, da je bilo zadnje poročilo Evropske komisije o napredku Hrvaške "precej pozitivno in je omenjalo preostale izzive".

"Javnost mora vedeti, da potrebujemo dodatne napore tako za pravosodne reforme kot pri sodelovanju z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu glede topniških dnevnikov ter v pogajanjih o tržni tekmi za vse tiste gospodarske panoge, ki so odvisne od državnih subvencij," je dejal Josipović.

"V zadnjih letih je bilo storjeno veliko. S predsednikom Josipovićem sva se pogovarjala o tem, kako zagotoviti, da bo prejšnje poročilo o napredku hrvaških pogajanj tudi poslednje, da bi se potem v prihodnjem letu osredotočili na pristopna pogajanja", je povedal Füle.

Evropski komisar je še dejal, da v pogajanjih ne bo treba biti pod vplivom preostalih ovir, temveč je potrebno, da bi EU sporočila Hrvaški "všeč ste nam in vas želimo v EU", je izjavo Füleja povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Naslednja medvladna konferenca o napredku hrvaških pogajanj z EU je napovedana za 22. december.

V zadnjih mesecih je premierka Jadranka Kosor večkrat izrazila upanje, da bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z EU do konca madžarskega predsedstva EU oziroma do sredine prihodnjega leta.

Tudi zunanji minister Gordan Jandroković je po srečanju s Fülejem izrazil prepričanje, da bo Hrvaška sklenila pogajanja v prvi polovici leta 2011. Po srečanju na zunanjem ministrstvu je Füle opozoril, da je poglavje o pravosodju zelo zahtevno, ker ne gre zgolj za sprejemanje zakonov, temveč za uveljavitev reform in delovanje pravosodnega sistema v prid hrvaškim državljanom.

Težave pod površjem?

Je pa Jutranji list poročal, da so mnogi diplomati vse bolj zaskrbljeni zaradi nekaterih, kot pravijo, "težav pod površjem", ki bi lahko ogrozile uresničitev načrtovane sklenitve pogajanj do sredine prihodnjega leta, piše Jutranji list.

Vir časnika trdi, da obstaja možnost, da Hrvaška na medvladni konferenci 22. decembra zapre zgolj eno poglavje, kar bi bil velik neuspeh. Dodaja, da bo za to odgovorna tudi Evropska komisija, ki ni pripravila vse potrebne dokumentacije za zapiranje poglavij.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamica55***
27. 11. 2010 09.20
A bojo dal zdej še drugo polovico Piranskega zaliva prijateljem in ljubimcem, da jih potolažjo, da, ja sej nismo tko mislili, vse bomo dovolil, to je samo za naše ovce, ja sej razumete ane prijatelji . . . Ja kakšno sluzasto vlado imamo, sami nesposobneži
Franc Zabukovec
26. 11. 2010 08.55
eden od mojih komentarjev se je čudežno vrnil. zdaj pa ne vem kdo me je uslišal. al moderator al bog al komunisti
Franc Zabukovec
25. 11. 2010 18.15
kje je moj komentar, ki ni imel nespodobnih besed, ki ni nagovarjal k zlobnim dejanjem in ki ni žalil nikogar. pisal sem samo resnico, ki mi je dolgo znana, ker sem že dolgo na tem svetu in od vedno imam istega soseda na jugu
korintos1
25. 11. 2010 18.09
kaj je imelavstrijec od tega, da smo mi vstopili v eu.
Pandemia
25. 11. 2010 17.19
bučke za otroke. spomnite se, par let nazaj so rušili slovenske hiše na hrvaškem(porušenih je bilo 600 nepremičnin), ker niso imeli urejen kataster. Slovenec ni mogel brez hravta kupiti nepremičnine, odpreti firme. avstrijci lahko. to so naši sosedi in naši pametni politiki, kateri se pogajajo za?????? nočejo povedat!!!! mogoče pa bi jim lahko od 2.000.000 slovencev kdo pomagal, ker nismo vsi bedaki. novinarji: imam komkretno vprašanje za vas, katero rabi konkreten odgovor: KAJ IMA POVPREČEN SLOVENEC, ČE HRVAŠKA VSTOPI V EU ALI NE???? Prosim odgovor!!!!THX------ meni deluje da nič in vsakič ko se piše o HR-imam feeling da smo jim kaj dali.
keramicar2
25. 11. 2010 17.17
lepo je izjavil- imamo še nekaj ovir za preskočit ne urediti ali rešiti določene situacije, pač enostavno preskočit kar ni njim v interesu.
Jimi1
25. 11. 2010 16.55
Hja lahko jih tudi spustimo noter in zanje pripravimo več denarja, kot za Grke, Irce, Portugalce...skupaj.
Franc Zabukovec
25. 11. 2010 15.30
hrvati niso slovenci. to pomeni da se njim ni treba prilagajati evropskim muham, temveč če bo hotela evropa hrvaško se bo morala navadit živet v sožitju s hrvaškimi muhami, ki so tečne, trdožive in samo hrvaške
trpimir
25. 11. 2010 15.16
bnam 2707, še prezgodaj, še par generacij...mentalitet se ne spremeni čez noč.
bnam 2707
25. 11. 2010 15.07
Slovenija se mora obnašati kot država in ne kot nekdanji "brati".
Mil?007
25. 11. 2010 13.12
Pa tudi ko bodo v Evropi to ne pomeni kaj dosti dokler ne bodo v Schengenskem območju, ki dejansko pomeni odpravo mejne kontrole na meji z Slovenijo in Madžarsko. Do tam pa je še zelooooooo daleč.
trpimir
25. 11. 2010 12.59
123milan65, natanko tako, kot je tudi Slovenija.
Mil?007
25. 11. 2010 12.57
simnov 25.11.2010, 11:47 "Si že predstavljam kako bodo Hrvati blokirali Srbijo" Pak kaj tu kdo misli, da bo Evropa pri sprejemanju vsake balkan države dopustila take kozlarije. Kar sprijaznite se, da bodo vse balkanske države v Evropo šle v paketu.
mamica55***
25. 11. 2010 12.41
KAJ IMAJO SPET ZA BREGOM ? SO ŽE NAŠI "POLITIKI" SPET KEJ ZAKUHAL, ZDEJ NAS PA PRIPRAVLJAJO NA ŠOK !
trpimir
25. 11. 2010 12.38
alojzrijavec, žalostno da si po tolikih letih še vedno izmanipulirano slep. Ali imaš (imate) lastno mnenje o situaciji? Ali enostavno plasirate nekaj kar vam servirajo politiki, nacionalisti ali EU?
alojzrijavec@gmail.com
25. 11. 2010 12.34
PREBRISANI HRVATKI SPET KAŽEJO SVOJE ZOBE.
trpimir
25. 11. 2010 12.34
simnov "Si že predstavljam kako bodo Hrvati blokirali Srbijo" pa ne zato ker gre za Hr vs SRB ampak zaradi direktive katera bo prišla iz EU. Mi smo majhne lutkice kjer povsod, misleč da bomo postali "enakopravni", nastavljamo naše male ritike...sad but true
zavedenSlovenec
25. 11. 2010 12.17
Jutranji list naj se najprej zbudi
toxicox
25. 11. 2010 11.47
Si že predstavljam kako bodo Hrvati blokirali Srbijo
trpimir
25. 11. 2010 11.24
Slovenija je čakala Romunijo, Hrvaška bo Srbijo, in to je to. Sama Hrvaška in Slovenija niso problematične, vse je to ideologija velike EU. Sami vidimo koliko imamo pravice odločanja o lastni državi od kar smo veselo prikorakali v EU.