Tujina

Je to največ, kar bomo videli in vedeli o Banksyju?

Nottingham, 01. 11. 2019 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanja desna roka najbolj znanega neznanca na svetu – Banksyja – je v knjigi opisal, kako jima je uspelo skrivati njegovo identiteto. Objavil je tudi številne fotografije, ki so nastale med ustvarjanjem grafitov in nekatere fotografije delno razkrivajo tudi skrivnostnega umetnika. Je to največ, kar bomo kdajkoli videli in vedeli o Banksyju?

Banksy je zagotovo eden najbolj skrivnostnih umetnikov našega časa. Že leta o njem razpravljajo in ugibajo strokovnjaki s področja umetnosti, akademiki, novinarji in oboževalci z vsega sveta. Teorij o tem, kdo se skriva za imenom umetnika, ki je s svojimi grafiti pritegnil zanimanje svetovne javnosti, je več. Ena najbolj priljubljenih teorij je, da ne gre za eno osebo, pač pa, da umetnine ustvarja več umetnikov. Nekateri so prepričani, da gre za žensko, čeprav tisti, ki naj bi ga poznali, o njem vedno govorijo v moškem spolu. Za Banksyja so "razglašali" tudi umetnika iz Bristola Robina Gunninghama, pa ustanovitelja skupine Massive Attack Roberta Del Naja. Banksyju je kljub tem ugibanjem uspelo svojo identiteto ohraniti kot skrivnost.  

Toda, skrivnost je morda zdaj vsaj malce razkril Steve Lazarides. Banksyjev nekdanji sodelavec in fotograf, ki je kar 11 let dokumentiral njegove podvige, je namreč objavil knjigo o njunih skupnih letih in v njej objavil številne fotografije iz ozadja nastajanja slavnih grafitov. Med njimi so številni posnetki avtorja grafitov, ki pa ima vedno zakrit obraz, ali pa je fotografiran od zadaj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekoč ustvarjal le sredi belega dne

Med drugim je v knjigi razkril, da je umetnik na začetku vedno risal grafite sredi belega dne. "Neverjetno je, kaj lahko narediš z dobrovidno delovno obleko in stožci," pravi Lazarides. Eden od njunih trikov, kako odvrniti sume med samim ustvarjanjem grafitov sredi dneva je bilo namreč pretvarjanje, da pripravljata sceno za film. Kot je pojasnil, je imel Banksy pri sebi papirje od domnevnega filmskega producenta, na katerih so bila navodila, kje naj slika, lažno dovoljenje, da lahko tam slika za fiktivni film ter telefonsko številko lažnega producenta – Lazaridesa. "Če sem prejel telefonski klic, sem vprašal, na kateri strani ulice slikajo. In potem sem rekel: 'Počakajte malo, na severni strani? Prekleti pleskar, moral bi slikati na južni strani. Zelo mi je žal. Poklical jih bom, da naj takoj prepleskajo'," je za Sky News opisal njuno taktiko.

Kot pravi, sta bila precej prepričljiva, tudi zato, ker se ljudem delavec v dobrovidni delovni obleki in ograjen s stožci ne zdi sumljiv. Priznal je, da si tako odkritega in očem vidnega ustvarjanja Banksy dandanes ne more več privoščiti, saj je njegovo delo postalo preveč prepoznavno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Anonimnost ni bila mišljena kot marketinška poteza

Lazarides je z Banksyjem delal kar 11 let – od leta 1997 do začetka 2009 – sprva kot fotograf, ki je dokumentiral njegovo delo, nato pa je postal njegov agent in desna roka. Trdi, da je edina oseba, ki ima posnetke umetnika med ustvarjanjem.

Fotograf je dejal, da anonimnost ni bila nikoli zamišljena kot marketinška poteza. "Ljudje mislijo, da je bil to konstrukt zato, da bi bil bolj zanimiv, ali neka velika marketinška poteza, vendar ni tako. Šlo je bolj za samoohranitev kot za samopromocijo. V Bristolu je bila namreč precej rigorozna politika glede grafitov," pravi Lazarides. "Šele v zadnjih petih ali šestih letih je postalo skoraj nemogoče, da bi vas zaradi grafitov aretirali. Pred tem pa so ti fantje dejansko s tem tvegali svojo svobodo. Tako, da se je njegova anonimnost rodila iz tega razloga," je dodal.

Lazarides pravi, da je to največ, kar bo kdajkoli razkril o Banksyju in da bo ohranil skrivnostnost, čeprav je že pred 10 leti zaključil sodelovanje z umetnikom. "Še vedno mi zaupa, da ne bom pokazal njegovega obraza in ga ne bom. Ne vidim nobenega smisla v tem. Če se želi razkriti, je to njegova stvar," je dejal. Pravi, da to ne bi bilo pošteno ne do umetnika in ne do javnosti. "Če bi razkril njegov obraz, je to, kot da bi petletniku dejal, da Božiček ne obstaja. Zakaj bi to naredil? Mislim, da je javnost iz njega ustvarila ljudskega junaka in ne želim jim tega odvzeti," pravi fotograf.

Lazarides je ob tem dejal, da je neverjetno, kako so cene njegovih umetnin zrastle in se dandanes prodajajo za milijonske zneske. Njegovo popularnost pa pripisuje predvsem moči interneta in družbenih medijev, ki lahko v le nekaj minutah nekega umetnika izstrelijo iz popolne anonimnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
02. 11. 2019 11.38
-8
V Sloveniji imamo dosti Banksyev. Samo poglejte ulice, kaka svinjarija.
Mico V
02. 11. 2019 10.54
+0
Pa Toti je vuckota nariso
Popcorn
02. 11. 2019 07.13
+2
Jaz ga poznam.....
HUSO BOSS
01. 11. 2019 21.14
+10
Zakaj bi se razkril če ga pa čakajo obtožnice.. Saj ni neumen..
detect
01. 11. 2019 20.29
-32
delat se naj raj sprav kej bolj pametnega.
Hmmmhmm
01. 11. 2019 21.22
+34
detect
01. 11. 2019 21.55
-16
benotron
01. 11. 2019 19.48
+25
Banksy že dolga leta ni nobena ''skrivnost, '' ali noben fantom ''upora'' ali karkoli. Je popolnoma v obejmu mainstreama in sistema, ki ga ''navidezno'' kritizira. Njegova dela se prodajajo v najbolj ugledih galerijah in drugje, kjer milijonarji plačujejo za njegova dela noro visoke zneske. Banksy je že doglo multi miljonar... Če bi ga želeli ''ujeti'' pri njegovih ''prepovedanih'' grafitih, bi ga že davnaj zaprli, če bi to hoteli. Ta človek služi kot nor. Poglejte si na internetu cene njegovih zadnjih licitacij...
benotron
01. 11. 2019 19.56
+7
Banksy's chimp-depicting 'Devolved Parliament' sells for over $12 million. LONDON (Reuters)
janezccc
01. 11. 2019 20.29
+8
Če vejo komu denar nakazat, pol nekdo ve, komu ga ja, ali kako? Od tu do javnega razkritja pa ni vec daleč, razen, če si Banksy....
janezccc
01. 11. 2019 20.29
+5