Tujina

Jedrski reaktor kar v kuhinji

Angelholm, 04. 08. 2011 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švedski policisti so aretirali izumitelja, ki je v svoji domači kuhinji gradil čisto pravi jedrski reaktor. Nad jedrsko fiziko navdušeni Šved ni prvi, ki je poskušal jedrski reaktor zgraditi doma.

Če bi gospod Burns iz slavne serije Simpsonovi v resnici obstajal, bi delež v njegovi jedrski elektrarni dobil nedvomno tudi 31-letni aretirani Šved. Izdelava jedrskega reaktorja v lastnem gospodinjstvu ni dovoljena, česar pa prebivalec mesteca Angelholm najverjetneje ni vedel.

Sosedi so veseli, da se ni zgodilo najhujše.
Sosedi so veseli, da se ni zgodilo najhujše. FOTO: Reuters

Zaradi nevednosti, predvsem pa zaradi nevarnega hobija, je neimenovani jedrski navdušenec končal za zapahi. Jedrski reaktor je gradil kar v lastni kuhinji, ves za gradnjo potreben material je dobil na internetu, med drugim tudi geigerjev števec. Za svoj podvig je demontiral dimne detektorje, v katerih so majhne količine radioaktivnih materialov. Za uresničitev svojega projekta je porabil od 5.000 do 6.000 ameriških dolarjev. Vse faze gradnje reaktorja je podrobno opisoval na svojem blogu, na katerem se je javno pohvalil s svojimi uspehi.

"Od nekdaj sta me zanimali jedrska fizika in kvantna mehanika. Prebral sem precej knjig o tem, pa me je zanimalo, ali stvar deluje tudi v praksi. Reaktor sem začel graditi, da bi z eksperimentom potešil lastno radovednost," je mladi entuziast povedal v članku v krajevnem časopisu. Kot je napisal na svojem blogu Richard's Reactor, ni bil njegov namen zgraditi jedrske elektrarne in pridobivati elektrike, temveč le v zabavo in videti, ali je mogoče cepiti atome v zavetju domačega doma.

Policisti so ga odkrili po prejemu obvestila iz jedrske elektrarne, ki jo je anonimni Šved poklical, da bi izvedel, ali obstajajo kakršne koli ovire za to, da si nekdo v svojem domu sestavi jedrski reaktor. Ko so za nevaren hobi svojega soseda izvedeli krajani Angelholma, niso bili zaradi razkritja niti malo zaskrbljeni, soseda pa so opisovali predvsem kot družbeno neodgovornega. Čeprav bo čez nekaj dni izpuščen na prostost, mu grozi obtožba zaradi kršenja zakona o ravnanju z radioaktivnimi snovmi.

"Richard" ni prvi, ki je poskušal doma zgraditi jedrski reaktor. Leta 1994 je 17-letni skavt David Hahn poskušal doseči isto v domu svoje matere, a so ga kmalu prijeli. Že leta 2007 so Hahna vnovič aretirali, ko je poskušal domnevno ukrasti večjo količino dimnih detektorjev kar na hodniku lastnega bloka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janko Šukljan
09. 11. 2011 03.41
prava ideja?čestital bom tistemu,kibo uspel iskoriščat zračni pretok pri vozilih takšnih in drugačnih ,ko vozilo drvi 100 km na uro piha ne glede na vremenske razmere? vrazmislek avto industriji mogoče še komu?dragi gospod boskarol mogoče vas zanima????kakšne izgube ali prihranki;v pravi ideji stoji tudi denar mar ne? samo pobrati ga je treba......pa lep pozdrav...
Tomozuki
05. 08. 2011 14.11
Izgleda, da je tip imel dovolj višanja tarif električnih ponudnikov... :D Zgolj za eksperiment bi pa mogoče bilo lažje, da bi meril X-žarke. Navadna žarnica pa en pretvornik napetosti do 15.000V ;) Sicer pa na spletu obstoja posnetek že nekaj časa, kako sestaviti domači reaktor... mogoče ravno od tega tipa?
rudra
05. 08. 2011 10.12
Še so ljudje,ki razmišljajo s svojo glavo in razumejo,da želijo 'svetovne pohlepne barabe' vse pod svojo kontrolo. Danes so vse človeške dejavnosti pod kontrolo kapitala ali v njegovi službi.Vse,če kdo pozna eno vejo kjer to ni naj pove.Celo zgodovino so pripravljeni spreminjatii samo,da ima kapital in oblast kontrolo. Pojdite malo na Stefana boste videli,kako se za nedelom in neinovativnostjo in blefom služijo mastni denarci. Direktor inštituta se hvali kako so mu v eni hrvaški reviji objavili njegov znanstveni članek. Da dol padeš!
haarpo
05. 08. 2011 09.49
No slovenski projetanti NOV JEK2 SE DA SEZIDAT TUD ZA 5000-6000$!! AJDE, ČASTIM ŠE 100% ANEKSOV PA JE ŠE VEDNO MANJ KOT DROBIŽ PROJEKTNE VREDNOSTI
Civil
05. 08. 2011 08.34
Danes amaterske take znanstvenike preganjajo kot kriminalce, če bi komu uspelo doma izdelati jedrski reaktor, kjer bi se sevanje nevtraliziralo, bi bil pa genij. Znanost je pač socialni konstrukt, tako kot cela družba. Ljudje imajo dovolj odvisnosti od državnih lobijev, ki nas silijo v potrošništvo, posledično v hlapčevanje. Več poudarka bi lahko bilo v družbi na drugih alternativnih principih generiranja elektrike, od majhnih vodnih elektrarn do magnetnih oscilatorjev. Dalo bi se izdelati tudi take, ki kot vir gibanja uporabljajo najbolj preproste naravne principe, razlike v pritisku, temperaturi ter vzgon. Skratka, manj represije, pa več izobraževanja ter dostopnosti do varnih elementov mehanskih sistemov v družbi in bi vsi kmalu bistveno bolje živeli. Sploh pri nas, kjer se družbena samozaščita sproži že zaradi komentarjev na portalih, tako da se takšni švedi pri nas ne morejo zgoditi, čeprav smo v naših tleh kopali uranovo rudo.
rudra
04. 08. 2011 22.51
A se ne sme več komentirati?
rudra
04. 08. 2011 22.50
Sprostite moj komentar.!
rudra
04. 08. 2011 22.48
Povedal bom samo tole.Danes se v svetu pospešeno išče alternativni vir v raznih magnetnih oscilatorjih,agregatih itd. Kitajci imajo rudnino imenovano .redke zemlje ',ki bodo kmalu zamenjale silicijeve čipe ker so boljše. Američani bi izdali sami sebe za te' redke zemlje. Te redke zemlje se pa tudi zelo lahko obdelujejo in imajo kot stalni magnet Curievo točko okoli 300C.S temi magneti danes izvaja potihoma pol sveta raziskave,kako utiriti magnetne segmente (redkih zemelj) v samorotacijo na skupno os in na skupni krmilni sistem določenega agregata. Tako,da dragi moji v svetu se veliko dogaja in je skrito mnogim očem. Ne sodite,kar ne veste!
m_t_h
04. 08. 2011 21.47
Vsi tisti ki ste proti jedrski energiji ste nori. (admin, tu ni sovraznega govora)
rudra
04. 08. 2011 21.18
Tule zgleda kot,da ne smeš biti proti jedreski elektarni. To je stalna nevarnost za vse živo. To je isto kot bi hodil s strupeno kačo spat vsako noč in ne veš kdaj te bo pičila. Kaj govorijo strokovnjaki in lobije je eno resnica je pa daleč od teh njihovih trditev,da ni nevarnosti! A nemoremo najti alternative tej energiji-lahko in to hitro.Samo ne smejo se!
thinkP
04. 08. 2011 20.11
Vceraj :) Neki cez 600
Ramsez_XII
04. 08. 2011 19.16
Tadej Salober 04.08.2011, 17:42 2 Na neki drugi spletni strani je pisalo da je porabil 660$. Tukaj na 24ur je to pisalo pred 2 dni al pa včeraj
Odpri.oci
04. 08. 2011 18.54
Šved zgradi jedrski reaktore za 5-6 tisoč EUR, ELES oz Gen-I bo plačal psa 5-6 miliard EUR za nov reaktor v Krškem.... . Tako "država ščiti lasten monopol pred konkurenco, ki bi proizvajala elektriko tudi po 150-krat nižji ceni !!!!!
Domen Dolenc 1
04. 08. 2011 18.51
car :D cnej kot pa na plin al pa olje!
rissp
04. 08. 2011 18.40
Škoda da bi za izdelavo dovolj močnega reaktorja za domače potrebe svoje hiše človek potreboval toliko amerikuma, da bi moral kupiti na stotisoče alarmov (ali pa še veliko več). Tako da ta medota je dobra samo za hobi oz. znanstvene namene, ne pa za praktično domačo uporabo.
prlek 1
04. 08. 2011 18.38
Zaradi jedrske energije ki poganja sonce obstaja življenje...Glede tega,da še nimamo zastonj energije pa so krivi naftni mogotci,ki 1000krat preplačajo vsak patent,ki ga naredijo izumitelji....ampak pčasi bo šlo na boje,upajmo.
toxicox
04. 08. 2011 18.33
rajši bi šel na fuzijo
rissp
04. 08. 2011 18.33
Če je v enem klasičnem dimnem alarmu par nanogramov amerikuma, potem izračunajte koliko dimnih alarmov bi moral kupiti za pridobitev 1 samega grama amerikuma (ki se ne more primerjati z uranom ali plutonijem)... Vsaka čast možakarju, da ima voljo do znanosti in se je lotil tega. V najslabšem primeru bi mu lahko razneslo kuhinjo (in to NE zaradi amerikuma, prej zaradi kakšne plinske bombe itd.), in bi se tistih par mikrogramov amerikuma raztreslo po okolici. Kar pa je tako malo, da se niti poznalo nebi po sevanju, oz. nebi povzročilo nobenega prekomernega sevanja v okolici. ZATO 24UR, NE DELAJTE SPET SLONA IZ MUHE oz. vsaj ne v negativnem smislu "češ ogrožal je varnost okolice"...
hondica
04. 08. 2011 18.30
Zanimivo, da lahko nadaljuje pisanje svojega bloga kar iz zapora.
rissp
04. 08. 2011 18.29
Glede na to da je uporabil amerikum231 iz dimnih alarmov, jih je verjetno potreboval na deset tisoče. In še to je dobil minimalno količino, dovolj za kakšne mikro poskuse, ne pa za pravi veliki reaktor, ki bi oskrboval celo hišo... Iz novice pa izgleda kot da je gradil pravo veliko elektrarno , ki bi lahko naredila ogromno katastrofo. Spet to stalno pretiravanje v novicah... Pa še to - ne da se primerjati škodljivosti/moči/razpolovilne dobe itd. amerikuma in urana235/238 al plutonija239... Tako da, 24ur , ne pretiravajte... Še dobto da niso dali za sliko "atomsko gobo" - tudi če bi namreč razneslo pravo veliko elektrarno s pravim uranom, s pravo količino (ne pa nekaj mikrogramov), tudi v takšnem primeru nebi prišlo do verižne reakcije (oz. "atomske eksplozije"). Zato je smešno gledati filme ali brati mnenja ljudi, ki mislijo da je npr. v černobilu bila "atomska eksplozija" (verižna reakcija, tipični fleš in nato goba)... Glede tega konkretnega švedskega primera pa še to : to je isto kot da bi jaz doma naredil par mikrogramov eksploziva , šibkejšega kot TNT, mediji pa bi naredili takšno paniko in bi prikazali kot da sem doma izdelal skladišče TNT-ja...