Tujina

Avstralija o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem: Ideja dveh držav se ni dobro obnesla

Sydney, 16. 10. 2018 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eni najodmevnejših in najbolj spornih potez ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je pritegnila kritiko mednarodne javnosti, bi utegnila slediti tudi Avstralija. Premier Scott Morrison je namreč potrdil, da razmišljajo o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela ter selitvi svojega veleposlaništva iz Tel Aviva.

Jeruzalem ostaja v središču izraelsko-palestinskega konflikta.
Jeruzalem ostaja v središču izraelsko-palestinskega konflikta. FOTO: iStock

 Morrison trdi, da gre za 'razumno' odločitev, saj se t. i. ideja dveh držav 'ni ravno dobro obnesla': "Ni bilo doseženega očitnega napredka, ne moremo početi istih stvari in pričakovati drugačnih rezultatov". A kljub temu avstralski premier dodaja, da država ostaja zavezana rešitvi izraelsko-palestinskega konflikta na temelju ideje dveh držav. Morrison trdi, da je mogoče podpirati rešitev dveh držav ter istočasno priznati Jeruzalem kot izraelsko prestolnico – ideja, ki je bila do sedaj za Avstralijo nepredstavljiva in še vedno ostaja za večino mednarodne skupnosti.

Kot enega izmed možnih scenarijev premier omenja tudi priznanje Vzhodnega Jeruzalema kot prestolnice palestinske oblasti in Zahodnega Jeruzalema kot izraelske prestolnice.

Status Jeruzalema tudi po več desetletjih ostaja eno ključnih vprašanj izraelsko-palestinskega konflikta, mednarodna javnost pa se v veliki večini strinja, da mora biti status mesta določen v okviru mirovnega sporazuma. Sveto mesto si kot prestolnico lastijo tako Izraelci kot Palestinci. Mesto je v središču mirovnih prizadevanj že desetletja, Trumpova odločitev o preselitvi veleposlaništva pa je ogrozila dolgoletno soglasje mednarodne skupnosti pri tem vprašanju, piše TheGuardian.

A Avstralija ni edina država, ki bi lahko sledila kontroverzni Trumpovi potezi, ko je maja preselil ameriško veleposlaništvo v starodavni Jeruzalem. Istega meseca sta to storila tudi Gvatemala in Paragvaj, a slednji je le tri mesece zatem svoje veleposlaništvo preselil nazaj v Tel Aviv. V odgovor so izraelske oblasti zaprle svoje veleposlaništvo v Asuncionu in odpoklicale svojega veleposlanika.

Avstralski premier Scott Morrison.
Avstralski premier Scott Morrison. FOTO: AP

Ali se bo Avstralija odločila za selitev svojega veleposlaništva, še ni dokončno jasno. Morrison se bo pred odločitvijo namreč posvetoval s člani svojega kabineta ter drugimi državami. Nasprotniki Morrisona pa so njegove besede že označili za 'goljufivo' strategijo za pridobitev glasov pred prihajajočimi nadomestnimi volitvami.

In prav tu se po mnenju mnogih skriva pravi razlog za nenadno odločitev avstralskega premierja. V primeru da bi njegova Liberalna stranka izgubila sedež na nadomestnih volitvah, ki bodo potekale ta vikend, sedež, ki ga je nekdaj zasedal nekdanji premier Malcolm Turnbull, bi stranka izgubila tudi večino v parlamentu. Stranka je tako z ogromnimi finančnimi sredstvi podprla kandidaturo Davea Sharma – gre za bivšega avstralskega veleposlanika v Izraelu. Mesto Wentworth, kjer se bodo odvijale volitve, pa ima številčno judovsko populacijo. Morrison kritike, da se je za potezo odločil zaradi pridobitve glasov, zavrača.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu medtem pozdravlja besede avstralskega kolega, Indonezija, večinsko muslimanska država in ena najpomembnejših sosed Avstralije, pa naj bi medtem razmišljala o prekinitvi trgovinskega sporazuma z Avstralijo zaradi načrtovane poteze.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VojvodaTriglavski
17. 10. 2018 09.05
+0
Izrael in ZDA najvecje zlo tega sveta
Cisto na hitro
16. 10. 2018 15.26
+0
Mogoče bi pa prestavili kaksno veleposlaništvo na Krim.
VojvodaTriglavski
17. 10. 2018 09.06
Na Krim, Doneck in Lugansk veleposlanika iz Kosova pa domov
Kimberley Echo
16. 10. 2018 12.32
+2
Glede na politiko, ki jo vodi Avstralija, bi lahko postala še ena zvezdica v ameriški zastavi.