Tujina

Jezuiti bodo plačali žrtvam zlorab

Seattle, 26. 03. 2011 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Jezuiti v ZDA so pristali, da bodo žrtvam pedofilskih duhovnikov v petih ameriških zveznih državah izplačali 166 milijonov ameriških dolarjev odškodnine.

Jezuiti bodo plačali odškodnine žrtvam zlorab.
Jezuiti bodo plačali odškodnine žrtvam zlorab. FOTO: Reuters

Jezuiti v ZDA so pristali, da bodo žrtvam pedofilskih duhovnikov v petih ameriških zveznih državah izplačali 166 milijonov ameriških dolarjev odškodnine. Gre za eno največjih poravnav Rimskokatoliške cerkve z žrtvami pedofilskih duhovnikov.

Poravnava med jezuiti in žrtvami predvideva tudi pisno opravičilo žrtvam in objavo vseh dokumentov, ki se nanašajo na zlorabe, vključno z zdravniškimi spričevali.

Žrtev spolnih zlorab je bilo okoli 500 otrok, šlo pa je predvsem za Indijance in Aleute z Aljaske, ki so jih desetletja zlorabljali v šolah, ki so jih vodili jezuiti v odročnih krajih in indijanskih rezervatih v zveznih državah Oregon, Washington, Aljaska, Idaho in Montana na severozahodu ZDA.

Odvetnik John Manley, ki predstavlja nekaj žrtev zlorab, je dejal, da dokazi kažejo, da so jezuiti v svoje šole v odročnih krajih in indijanskih rezervatih zavestno nameščali problematične duhovnike. Meni pa tudi, da se zlorabe dogajajo še danes in da jih mnoge žrtve niso prijavile.

Zlorabe so se začele, ko so otroci bili stari šest ali sedem let, sicer pa naj bi bila večina zlorabljenih otrok starih od devet do 14 let. Večina zlorab se je zgodila v 50., 60. in 70. letih minulega stoletja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heidi Engel
26. 03. 2011 22.27
Koliko časa rabite, da objavite komentar? Vam morda ni všeč?
Heidi Engel
26. 03. 2011 22.10
Toliko govora o zlorabah v cerkvi, nihče pa pri nas ni sposoben odpredi poglavja zlorab v šolah pod komunizmom, ki smo bili priče vsem tem zlorabam. Veliko tistih učiteljev ki so bili zagriženi komunisti ter so nas mučili v šoli na vse mogoče načine (posiljevali so tudi punčke, ki niso bile stare 14 let - saj se temu reče tako, če starejši moški zgreši takšno stvar nad deklico ki še ni dopolnila 14 let in je bilo vedno tudi kaznivo), imeli smo tudi učitelja telovadbe, ki ni nikoli govoril slovensko ter pri telovadbi otipaval deklice ter se nato režal...Danes, če bi se stvar raziskala, bi se najbrž izgovarjali, da se ne spomnijo... Vsi ti hudodelci so danes svobodni in "spoštovani " ter se sprehajajo po naši lepi sloveniji ter z lepimi penzijami čakajo svojo zadnjo ljubico Matildo. Čudi pa me, da se pri nas nihče ne oglasi na to temo.
Johan Maverlenski
09. 01. 2012 17.46
Tudi sedaj, ko nismo več v komunistčnih časi, se zlorabe v osnovnih šolah še vedno nadaljujejo. Posebno v tistih manjših na podeželju. Vse se med ljudmi ve, samo malo bi bilo potrebno prisluhnit. Tisti, ki bi morali to storiti so lepo oportunistčno tiho, vlečeje plače in grejejo svoje fotelje. / CSD, itd../
JurijGrmMlajsi
26. 03. 2011 16.11
+1
XarXes ni novice ki jo vi fanatiki ne izkoriščate za pluvanje po veri. Jezus je živel, ne glede na to če nekdo verjame da je bil božji sin, in vera v Jezusa nima NIČ za opraviti z zlorabami. Do zlorab pride zaradi pokvarjenosti človeka, ki plemenito idejo izkorišča sebi v prid (duhovščina) in naivnega folka ki slepo zaupa institucijam. In prav TA vera je pogubna, ne pa vera v Boga, Jzusa, Zevsa ali Peruna. Le poglej kako ljudje še danes zaupajo sekularnim institucijam , pa čeprav se le-te ne sklicujejo na neko osebo, ki bi naj bila "Božji Sin" ali na nek nejasen pojem ki se mu reče "bog". Skratka, argument da do tega pride zarai vere je NEUMEN!
Johan Maverlenski
19. 02. 2012 20.35
Možakar, vera je eno, zloraba otrok pa drugo. Mislim, da mešaš stvari. Najvišji cerkveni dostojanstveniki so za zlorabe vedeli pa so jih pometali pod prprogo, Zato bi morali tudi oni pred sodišče zaradi tega, ker niso prijavili storilcev. Od tui naprej pa je vse tiho.
Martian
26. 03. 2011 15.41
sramotno nizka odškodnina.. v kaliforniji so dobili dosti več...
Trakulja77777
26. 03. 2011 14.16
Kristusa nikoli ni bilo in lažnive zgodbe, ki jih cerkev širi o njegovem življenju so zgolj sredstvo za izkoriščanje naivnosti in nevednosti ljudi. "ubogih na duhu".
Johan Maverlenski
19. 02. 2012 20.36
saintjozef
26. 03. 2011 13.32
In koliko jih gre v arest?
_i_love_you_
26. 03. 2011 12.48
tako je prav, plačat, pa zagotovit žrtvam da bojo kljub svojim grehom prišle v nebeško kraljestvo!
DarhVader
26. 03. 2011 12.46
cerkev bi naj bila pobožna in pomagala ljudem v stiski tako je vsaj na papirju. Cerkev še samo bolj ožemajo človeka, ga prosijo dajte denar za te in one stvari, da lahko kao preživijo. Kako lahko dajo tolko milijonov? Cerkev=neodavčeno podjetje