Tujina

Johanna Mikl-Leitner se poslavlja, prihaja Wolfgang Sobotka

Dunaj, 11. 04. 2016 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mikl-Leitnerjeva, gonilna sila avstrijskega zaostrovanja migrantske politike in zapiranja balkanske migrantske poti, je odstopila s položaja avstrijske notranje ministrice. Namerava se posvetiti regionalni politiki v Spodnji Avstriji, kjer bo postala namestnica deželnega glavarja.

Mikl-Leitnerjeva je položaj avstrijske notranje ministrice opravljala od leta 2011. Njen mandat je zaznamovala predvsem migracijska kriza in velik pritisk migrantov lani poleti najprej z madžarske, nato pa še s slovenske strani. Pozimi so se začeli krepiti načrti za ustavitev migracijskih tokov. Prizadevala si je za uvedbo ograj na meji in strožji mejni nadzor ter zaostritev azilne zakonodaje. Spomladi ji je skupaj z ostalimi državami na balkanski migracijski poti uspelo zaustaviti tok migrantov, zdaj pa je svojo pozornost preusmerila na mejo z Italijo. V imenu Avstrije je tako med drugim napovedala, da bo zaprla strateško pomemben mejni prehod Brenner, v kolikor Rimu ne uspe zaustaviti ilegalnih migrantov.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je v nedeljo zvečer uresničila napovedi in odstopila s položaja. Zamenjal jo bo Wolfgang Sobotka, je napovedala njuna ljudska stranka (ÖVP).

Mikl-Leitnerjeva, gonilna sila avstrijskega zaostrovanja migrantske politike in zapiranja balkanske migrantske poti, se namerava posvetiti regionalni politiki v Spodnji Avstriji, kjer bo postala namestnica deželnega glavarja. Na položaju bo zamenjala prav Sobotko, ki je bil sicer v deželni vlade Spodnje Avstrije pristojen za finance.

Novi notranji minister naj bi položaj prevzel 21. aprila. To bo za 60-letnega Sobotko prva politična funkcija na državni ravni. V ÖVP pa ne napovedujejo večjih sprememb v politiki.

Mikl-Leitnerjeva je po objavi menjav položajev s Sobotko izrazila predvsem olajšanje. "V nekaj dneh bo najtežja služba v republiki za mano, pred mano pa najlepša naloga v Avstriji," je dejala. Sobotka ima po njenih besedah vse kompetence in izkušnje, da bo nadaljeval njeno delo in usmeritve. Zatrdila je, da ne bo nobenih "eksperimentov".

Johanna Mikl-Leitner
Johanna Mikl-Leitner FOTO: AP

Faymann ji je zaželel vse dobro

Avstrijski kancler Werner Faymann se je v prvem odzivu zahvalil Mikl-Leitnerjevi za sodelovanje in napovedal, da bodo njegovi socialdemokrati (SPÖ) spoštovali odločitev koalicijskih partnerjev v ÖVP. Mikl-Leitnerjevi je zaželel vse dobro v njeni nadaljnji karieri in izrazil pričakovanje, da bosta s Sobotko prav tako dobro sodelovala kot z Mikl-Leitnerjevo.

Kako bo njen odstop vplival na predsedniške volitve?

Menjava v vladi bi sicer lahko vplivala na predsedniške volitve v Avstriji, ki bodo 24. aprila in na katerih se kandidat ÖVP Andreas Khol bori za preboj v drugi krog. V vodstvu stranke so to zavrnili in poudarili, da gre za dve ločeni zadevi. Da se je zgodila hitra odločitev o menjavi, pa je bolje, kot če bi o tem dolgo razpravljali, je prepričan predsednik ÖVP Reinhold Mitterlehner.

Glede menjave so se sicer v stranki začeli pogovarjati že na začetku marca, je pojasnil deželni glavar Spodnje Avstrije Erwin Pröll. Dodal je še, da je bil kancler Faymann o načrtovani potezi sicer res obveščen "šele pred nekaj dnevi".

Mediji so poročali, da naj bi Mikl-Leitnerjeva v Spodnji Avstriji pravzaprav zasedla položaj deželne glavarke. Ali res obstajajo takšni načrti, Pröll ni želel jasno odgovoriti in je dejal le, da gre za medijska ugibanja.

 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
11. 04. 2016 13.10
+2
v sosednji avstriji so letos znižali davke na plače najnižjim zaslužkarjem ter 55 % obdavčili milijonarje
ONniON
11. 04. 2016 13.07
+5
tudi novi minister bo ravnal enako kot ministrica v odhodu, ključno je da imajo hrbtenico v Sloveniji pa nikoli ne ,to je problem
kraljicavesolja
11. 04. 2016 11.44
-3
Jst bi se pazla teh Avstrijcev.
TRUMPP
11. 04. 2016 12.00
+0
kraljicavesolja
11. 04. 2016 12.02
-2
TRUMPP
11. 04. 2016 12.05
+3
Nimajo radi balkanskih levakarskih lenuhov,...to je pa res......
kraljicavesolja
11. 04. 2016 12.14
+1
kraljicavesolja
11. 04. 2016 12.20
+3
Ja, a si Avstrijc al si pa ti ta balkanski levakarski lenuh, tretje ni.
Kollerik
11. 04. 2016 13.11
+2
Kollerik
11. 04. 2016 13.12
+2
...Koroško. Sicer pa od nemčurjev iz sds-a kaj drugega tudi ni za pričakovat...
KladivoSi
12. 04. 2016 21.12
Koroško že,sicer smo slovenci poseljevali tudi druge dežele vse do Dunaja. Ampak roko na srce, mislite,da je avstrijskim korošcem žal, da so pod avstrijsko zastavo?! Js sem prepričan,da jim ni, ker dostojno živijo,vlagajo v razvoj, imajo perspektivo, in bistvo sistema ni družbena korupcija, pač pa delo v zamenjavi za socialno varnost,luksus,in davke. Glede na temo tega članka, pa upam, da se politika severne sosede ne spremeni, v smer odptih vrat. Avstrija se je uprla Eu, in pokazala,da je meja za njeno gospodarstvo dosežena. Kaj so naredili naši, zaplesali so na tuje viže.
EricCartman
11. 04. 2016 11.14
+6
Edina ženska ki ima JAJCA ko je treba recti ne muti Merkel
Kollerik
11. 04. 2016 13.12
+1
A to je una desničarka, ki non stop vabi 100 tisoče zapečenkotov v EU?